Από τα πλέον επίσημα χείλη ήρθε η επιβεβαίωση των θέσεων του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, ο οποίος  επισημαίνει σε όλους τους νόμους τις ανατροπές αλλά κυρίως τις αδικίες, που προωθεί η κυβέρνηση στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

Η αρχιτέκτονας του νόμου – ασπίδα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, σε ανακοίνωση της τονίζει ότι οι επικείμενες τροποποιήσεις του Ν. 3869/2010, του καλούμενου και ως νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά,δυσχεραίνουν αντί να ανακουφίζουν όσους δανειολήπτες βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των οφειλών τους.

 

Συγκεκριμένα, η Λούκα Κατσέλη επισημαίνει στην ανακοίνωση της τους έξι λόγους για τους οποίους ο «νέος νόμος» 3869/2010 δεν λειτουργούν προς όφελος των δανειοληπτών που, εκτός των άλλων, βάλλονται από τη βαθιά ύφεση και την υψηλή ανεργία. Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής:

 

α) Η ρύθμιση που προβλέπει ως υποχρεωτική την ελάχιστη μηνιαία καταβολή ποσού 10% των δόσεων, και μάλιστα για όλα τα δάνεια προκειμένου να υπαχθεί ο οφειλέτης στις ρυθμίσεις του, θα αποκλείσει ή θα δυσχεράνει την πρόσβαση στον νόμο της πλειοψηφίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

 

β) Η υποχρέωση προσκόμισης πλήθους εγγράφων ήδη από το στάδιο της υποβολής της αίτησης επιβαρύνει τη διαδικασία, θα οδηγήσει σε απόρριψη πολλών αιτήσεων για τυπικούς λόγους και αποτελεί και αρνησιδικία.

 

γ) Η αύξηση της περιόδου ρύθμισης των χρεών από τέσσερα σε (μέχρι) πέντε έτη δεν διευκολύνει την προοπτική των δανειοληπτών για μία ταχύτερη έξοδο από το καθεστώς της υπερχρέωσης και ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα.

 

δ) Η έναρξη της περιόδου ρύθμισης των χρεών με την κατάθεση της αίτησης δεν διασφαλίζεται από το περιεχόμενο των διατάξεων και στην ουσία λειτουργεί ευεργετικά υπέρ των τραπεζικών συμφερόντων.

 

ε) Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, για τον οποίο είχε προαναγγελθεί η επίτευξή του με τη σύμφωνη γνώμη πιστωτών με το 51% των χρεών καταργείται και ουσιαστικά αποδυναμώνεται και το στάδιο του δικαστικού συμβιβασμού (που χάριν εντυπώσεων πλέον ονομάζεται «προδικαστικού συμβιβασμού»), καθώς ο οφειλέτης δεν μπορεί να επανέλθει με τροποποιημένο σχέδιο ρύθμισης.

 

στ) Τέλος το Σχέδιο Νόμου δεν κάνει ούτε τα ελάχιστα βήματα για επέκταση των θετικών ρυθμίσεων του Νόμου 3869/2010 σε άλλες κατηγορίες που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των οφειλών τους όπως των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.

 

«Σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης και υψηλής ανεργίας όπου το πρόβλημα της υπερχρέωσης αποτελεί βραχνά για πολλά νοικοκυριά απουσιάζουν από το Σχέδιο Νόμου μέτρα ουσιαστικής διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες πόσο μάλλον μείωσης του βάρους από την υπερχρέωση», αναφέρει στην ανακοίνωση της η κ. Κατσέλη και προσθέτει ότι οι προωθούμενες διατάξεις είναι καταφανώς ανεπαρκείς.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδίασε κι εκτέλεσε ένα νόμο – δώρο προς τις τράπεζες, οι οποίες θα δουν ζεστό χρήμα να εισέρχεται στα ταμεία τους από τους δανειολήπτες, ακόμη κι αν εκείνοι αποδεδειγμένα θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν ούτε την ελάχιστη προσωρινή δόση των 40 ευρώ που προβλέπεται.

Ούτε μία θετική πρόβλεψη για τους δανειολήπτες.

Καμία μέριμνα τουλάχιστον για την επέκταση των θετικών ρυθμίσεων του Νόμου 3869/2010 για τις χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων που βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο ή την πτώχευση.

Όπωςεπανειλημμέναέχει τονίσει και θα συνεχίσει να τονίζει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, οι επικείμενες τροποποιήσεις στο νόμο Κατσέλη επιχειρούν να κόψουν το δρόμο στους δανειολήπτες προς το καταφύγιο που τους δίνει ο νόμος.

Danioliptes.gr