Πάνω από το 50% ζητά να πετσοκοπούν οι συντάξεις το κουαρτέτο, προκειμένου να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και να παραμείνει, διαχρονικά, ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 15,5% (περίπου στα 28 δισ. ευρώ).

 
Μελέτη που έχουν παραδώσει οι εμπειρογνώμονες των δανειστών στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – και η οποία αποτελεί τη βάση της διαπραγμάτευσης και των εναλλακτικών σεναρίων για τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό – ξεκινά από τη διαπίστωση ότι το σημερινό πραγματικό ποσοστό αναπλήρωσης «αγγίζει» το 80% (64,32% στην κύρια και 15,26% στην επικουρική).
 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα και προωθεί την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ επιμένει και για το σενάριο που θέλει τον επανυπολογισμό των συντάξεων με έναν ενιαίο συντελεστή.
 

Από τον επανυπολογισμό θα προκύψουν μειώσεις έως 20% στις κύριες συντάξεις, ενώ προλειαίνεται το έδαφος για μεσοσταθμική μείωση στις επικουρικές 6%-7% και τα εφάπαξ (έως 8%), καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ για 80.000 δικαιούχους.
 

Εν τω μεταξύ τα μαθηματικά μοντέλα που έχει επιλέξει το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι το ποσοστό αναπλήρωσης επί του μισθού (ή επί του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες) θα κυμαίνεται από 48% έως 60% για την κύρια σύνταξη από 80% που ήταν για τους παλαιούς και 70% για τους νέους ασφαλισμένους. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το ποσοστό να αυξηθεί έως 65% για 40 χρόνια εισφορών, επίπεδο ασφαλείας για μην προκληθούν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Βασικό κριτήριο δεν θα είναι τελικά η ηλικία αποχώρησης, αλλά τα έτη ασφάλισης.
 

Όποιο σενάριο κι αν συμφωνηθεί οδηγεί, πάντως, σε μειώσεις, καθώς θα εφαρμόζεται χαμηλότερο, σε σχέση με τα ισχύοντα, ποσοστό αναπλήρωσης και μάλιστα για 40 έτη ασφάλισης, αντί των 35 που ήταν η βάση υπολογισμού των συντάξεων για τη λήψη πλήρους ποσού.
 

Με δεδομένο πάντως ότι το ασφαλιστικό συνδέθηκε με την αξιολόγηση του Ιανουαρίου θα μπορούσε το νομοσχέδιο να προωθηθεί στη Βουλή έως τις 15 Ιανουαρίου. Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας έχει τονίσει ότι πρέπει να έρθει στη Βουλή έως τις 20 Δεκεμβρίου, καθώς πολλά από τα μέτρα θα εφαρμοστούν από την 1.1.2016.

 

TO ΠΟΝΤΙΚΙ