Όχι που θα έμεναν με σταυρωμένα τα χέρια οι ξένοι «επενδυτές» που αγόρασαν τραπεζικές μετοχές και τώρα τιε βλέπουν να καταβαραθρώνονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

 

Όπως – όπως πουλάνε και οι ίδιοι τις μετοχές των τραπεζών που αγόρασαν, καθώς βλέπουν τη χασούρα ολοένα να αυξάνεται. Τι βρήκαν λοιπόν ως σωσίβιο σωτηρίας τους; Όπως πάντα, τον αδύναμο. Και στη περίπτωσή μας δεν είναι άλλος από τον ταλαιπωρημένο Έλληνα δανειολήπτη, που εδώ και μήνες προσπαθεί να σώσει τη κύρια κατοικία του και την ακίνητη περιουσία του.

Η λύση που βρήκαν οι ξένοι – σωτήρες επενδυτές – μέτοχοι των συστημικών τραπεζών είναι να βάλουν στο χέρι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, για να σώσουν τη χασούρα τους. Ήδη βλέπουν να χάνουν τουλάχιστον τα μισά χρήματα που επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες κατά τη τελευταία ανακεφαλαιοποίηση και θεωρούν τα κόκκινα δάνεια ως τη τελευταία σανίδα σωτηρίας που τους απέμεινε για να μην καταστραφούν ολοκληρωτικά. Κάποιοι από αυτούς τους διεθνείς επενδυτές επένδυσαν εκατομμύρια σε ευρώ μόλις πριν από έναν μήνα και άλλοι πριν από πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, έχοντας στο μυαλό τους ότι θα ξεκινήσουν να έχουν κέρδη, αν όχι άμεσα, τουλάχιστον σε πολύ λίγο χρόνο. Όμως η πραγματικότητα τους διέψευσε οικτρά, καθώς λόγω και των διεθνώς εξελίξεων, το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί τη καθοδική πορεία πολλών διεθνών χρηματιστηρίων.

Και μια και δεν βρίσκουν άλλο τρόπο να διασωθούν, πιέζουν τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες να τους παραχωρήσουν κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 4,5 δις ευρώ. Γιατί, όπως τα υπολογίζουν, αν προς πώληση κόκκινα δάνεια ύψους 30 δις, θα ήταν δίκαιο να πάρουν οι ίδιοι οι επενδυτές προς αξιοποίηση των περίπου 4,5 δις, τα οποία θα τους βοηθήσουν να ισοφαρίσουν τις κι ενδεχομένως βγάλουν και κάποιο κέρδος. Αλλιώς, κινδυνεύουν να πάθουν στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες ζημίες που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο.

Αν και, όπως διαβάζουμε, οι συζητήσεις ξένων funds και τραπεζών προς αυτή τη κατεύθυνση έχουν προχωρήσει πολύ, το θέμα κολλάει στο ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα 100% το νομοθετικό καθεστώς που θα διέπει αυτού του είδους τις εργασίες επί ελληνικού εδάφους. Κάτι βέβαια που είναι θέμα χρόνου.

Με λίγα λόγια, οι ξένοι επενδυτές, οι σωτήρες της ελληνικής οικονομίας, θέλουν να αρπάξουν τα σπίτια των δανειοληπτών, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά μόνο και μόνο για να ισοφαρίσουν τη δική τους χασούρα. Να πετάξουν τον κόσμο στο δρόμο, για να μην χάσουν οι ίδιοι τα λεφτά που επένδυσαν.

Και η κυβέρνηση που βρίσκεται; Τα κόμματα και οι Έλληνες βουλευτές, που αυτοί οι ίδιοι οι δανειολήπτες τους έβαλαν στη Βουλή με τη ψήφο τους, θα κάτσουν να παρακολουθούν άπραγοι; Θα σιγήσουν οι κατά τα άλλα λαλίστατοι βουλευτές μας απέναντι σ’αυτό το έγκλημα που πάνε να διαπράξουν οι δήθεν επενδυτές σε συνεργασία με τις τράπεζες εις βάρος των Ελλήνων δανειοληπτών; Θα μείνουν άπραγοι να παρακολουθούν να χάνει ο κόσμος το σπίτι του, μόνο και μόνο για να μη χάσουν τα λεφτά τους οι διεθνείς επενδυτές; Τελικά ποιους εκλέχτηκαν για να υπηρετούν; Τον ελληνικό λαό ή τα ξένα funds και τους μετόχους τους;

 

danioliptes.gr