21 Απριλίου 2021

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Τα περί γενναίου κουρέματος δανείων – Νέα κόλπα από τους τραπεζίτες για να ξεγελάσουν τους δανειολήπτες

1 min read

ad143e1ab02788243582239b472ff12f

Σε νέα κόλπα καταφεύγουν οι τραπεζίτες για να ξεγελάσουν τους δανειολήπτες που έχουν κόκκινα δάνεια, ώστε αυτοί να δεχτούν τις όποιες ρυθμίσεις τους προτείνονται. Έτσι λοιπόν, επιστολές – προειδοποίηση σε κόκκινους δανειολήπτες με οφειλές από προϊόντα καταναλωτικής πίστης θα στείλουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες, προτείνοντάς τους μία τελευταία ευκαιρία για οριστική διευθέτηση του χρέους τους, προτού αυτό καταλήξει στις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (distress funds). Την αρχή θα κάνει η Eurobank την ερχόμενη εβδομάδα, αποστέλλοντας επιστολές σε 110.000 πελάτες που χρωστούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ συνολικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ:

Πρόκειται για μια τελευταία ευκαιρία της μορφής «take it or leave it», με την οποία θα δίνεται στους δανειολήπτες η δυνατότητα να τακτοποιήσουν την υπόθεσή τους καταβάλλοντας ένα πολύ μικρό ποσό, το οποίο μπορεί να φθάνει ακόμη και στο 5% των οφειλομένων. Δηλαδή, το «κούρεμα» επί του κεφαλαίου και των τόκων, συμβατικών και υπερημερίας, είναι δυνατόν να διαμορφωθεί ακόμη και στα επίπεδα του 95%! Το βασικό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων οφειλετών είναι ότι έχουν ελάχιστα ή μηδενικά εισοδήματα και κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους ή σε κάποιες περιπτώσεις μόνο την πρώτη κατοικία τους. Οι τράπεζες έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών που μπορεί να προσεγγίζουν ακόμη και το 100% επί των ανεξόφλητων υπολοίπων. Το τίμημα που προσφέρουν τα funds στις τράπεζες για τα συγκεκριμένα δάνεια είναι εξαιρετικά χαμηλό, κινούμενο σε ποσοστά της τάξης του 5% ή και χαμηλότερα επί της ονομαστικής τους αξίας.

Ως εκ τούτου, ό,τι εισπράξουν από εδώ και στο εξής είναι καθαρό κέρδος ή στη χειρότερη δεν θα εγγράψουν επιπλέον ζημιές.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει, μία τελευταία κρούση στους πελάτες τους προτού τα χρέη πουληθούν σε τρίτους ή ξεκινήσουν επιθετικές νομικές ενέργειες.

Παραδείγματα κουρέματος 

Στις επιστολές που έχει στη διάθεσή του και δημοσιεύει η εφημερίδα «το Βήμα» προτείνονται τα ακόλουθα σχήματα ρύθμισης:

-Οφειλέτης με χρέη 7.534,43 ευρώ 3.336,87 ευρώ κεφάλαιο και 4.197,56 ευρώ τόκοι, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει συνολικά 500,53 ευρώ σε 6 άτοκες δόσεις των 83,42 ευρώ και να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα 7.033,9 ευρώ. Κούρεμα 93,4%.

-Οφειλέτης με υφιστάμενη απαίτηση 24.157,29 ευρώ, 10.445,37 ευρώ κεφάλαιο και 13.711,92 ευρώ τόκοι, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει συνολικά 1.566,81 ευρώ σε 6 άτοκες δόσεις των 261,13 ευρώ και να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα 22.590,48 ευρώ. Κούρεμα 93,50%.

-Δανειολήπτης με συνολική οφειλή 15.857,81 ευρώ, 6756,53 ευρώ κεφάλαιο και 9.101,28 ευρώ τόκοι, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει συνολικά 1.013,48 ευρώ σε 6 άτοκες δόσεις των 168,91 ευρώ και να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα 14.844,33 ευρώ. Κούρεμα 93,60%.

Όπως αναφέρει το «Βήμα», οι οφειλέτες θα έχουν χρονικό περιθώριο 15 ημερών για να απαντήσουν στην πρόταση της τράπεζας. Οι προσφερόμενες εναλλακτικές θα είναι τρεις:

α. Να αποδεχτούν την προτεινόμενη ρύθμιση καταβάλλοντας σε 6 άτοκες δόσεις ένα μέρος του χρέους, με ταυτόχρονη διαγραφή του συνόλου των τόκων και του εναπομείναντος κεφαλαίου.

β. Να υποβάλουν συγκεκριμένη έγγραφη αντιπρόταση, καταθέτοντας παράλληλα ακριβή και επικαιροποιημένα στοιχεία της οικονομικής τους κατάστασης.

γ. Να καταθέσουν έγγραφη δήλωση πως αρνούνται να συναινέσουν σε οποιαδήποτε πρόταση της τράπεζας.

Στην τελευταία περίπτωση, ή εάν ο δανειολήπτης δεν εμφανιστεί εντός δύο εβδομάδων, θα χαρακτηριστεί «μη συνεργάσιμος» και θα αποκλειστεί από τις διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ η τράπεζα θα κινήσει νομικές διαδικασίες. Στις ίδιες ενέργειες μπορεί να προβεί και το fund στο οποίο είναι πιθανό να μεταβιβαστεί η απαίτηση.

Όλα αυτά όμως δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια των τραπεζιτών να ξεγελάσουν τους δανειολήπτες. Γιατί δεν είναι δυνατόν να περιμένουνε να πιστέψουμε ότι ξαφνικά οι τραπεζίτες αγάπησαν τους δανειολήπτες, ή ήρθαν στα συγκαλά τους, ή ανακάλυψαν ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών. Και γιατί δεν τα έκαναν όλα αυτά πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο τόσο οι δανειολήπτες, όσο και οι ίδιες οι τράπεζες; Αυτό είναι το ερώτημα που γεννάται από αυτή την όψιμη αγάπη των τραπεζιτών προς τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια.

Η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια των τραπεζιτών να ξεγελάσουν και τους δανειολήπτες, αλλά και την κοινή γνώμη που έχει γυρίσει εναντίον τους και κρατάει μακριά από τα τραπεζικά ταμεία τις όποιες καταθέσεις.

Οι τραπεζίτες προσφέρουν τέτοιες λύσεις επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να εξοφληθούν αυτά τα δάνεια γιατί οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες δεν έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο, ή είναι άνεργοι. Προχωρούν σε τέτοιου είδους εξαγγελίες περί γενναίου κουρέματος για να προσελκύσουν τους δανειολήπτες και να τους ξεγελάσουν ώστε οι τελευταίοι να αναγνωρίσουν τις οφειλές τους, ακόμη και  τις παράνομες χρεώσεις που πρόσθεσαν οι τράπεζες. Και επειδή μια διαταγή πληρωμής κοστίζει και ο δανειολήπτης έχει την πιθανότητα να την κερδίσει στα δικαστήρια λόγω των παράνομων χρεώσεων, με αποτέλεσμα να χάσει η τράπεζα τα λεφτά της, οι τραπεζίτες προσφεύγουν σ’ αυτό το σχέδιο και για να βάλουν τους δανειολήπτες να υπογράψουν  και μια νέα  δανειακή σύμβαση πιο… καθαρή δήθεν από την προηγούμενη. Γι’ αυτό τα περί γενναίου κουρέματος είναι το δόλωμα στις παράνομες χρεώσεις που πρόσθεσαν.

danioliptes.gr

 

 

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.