08

Τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς κλήθηκε να μιλήσει στη Βουλή σχετικά με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών των Επιχειρήσεων. Τότε ο κ. Περβανάς είχε εξηγήσει διεξοδικά και με επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους ο εξωδικαστικός δεν επρόκειτο να λειτουργήσει και ήταν καταδικασμένος να αποτύχει. Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψιν της τα λεγόμενα του κ. Περβανά, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει έναν εξωδικαστικό μηχανισμό-έκτρωμα. Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, ο Σύλλογος Δανειοληπτών Β. Ελλάδος και ο πρόεδρός του επιβεβαιώνονται πλήρως.

Πλέον, είναι κοινή ομολογία ότι ο εξωδικαστικός έχει όχι μόνο αποτύχει, αλλά δεν βοήθησε και κανέναν από αυτούς, τους ελάχιστους που θέλησαν να ενταχθούν. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προέβλεπε την ένταξή περισσότερων από 150.000 επιχειρήσεων, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ έκανε λόγο για 60.000 επιχειρήσεις. Τελικά οι επιχειρήσεις που ρύθμισαν τα χρέη τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι μόλις… έντεκα!!! Από τις έντεκα, μόνο δύο περιπτώσεις αφορούσαν χρέη προς τις τράπεζες.

Από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν αποδέχονται τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας και συνεχίζουν να μην δέχονται να γίνει εκκαθάριση της οφειλής, κανένας εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών δεν πρόκειται να πετύχει. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει ότι οι πιστωτές πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι δυνατό να αποπληρωθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις για το Δημόσιο, όπως και το αρχικό κεφάλαιο του δανείου που έλαβαν οι επιχειρήσεις και τονίζει πως οι τράπεζες βάζουν …τρικλοποδιές στις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Και ενώ ο εξωδικαστικός έχει αποτύχει, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επεκτείνει το μέτρο και στους ελεύθερους επαγγελματίες…

Φυσικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να φέρει, εκτός από την παραπάνω ρύθμιση, ένα ολόκληρο πολυνομοσχέδιο γεμάτο αντιλαϊκούς και σκληρούς νόμους για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η θέσπιση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων με βάση την εμπορική τους αξία, για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας στην ουσία καταργεί την απεργία καθώς με το νέο νόμο θα απαιτείται η παρουσία του 50+1% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία για την προκήρυξη απεργίας. Η ανάλγητη πολιτική των κυβερνώντων φέρνει τεράστιες μειώσεις στα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς επίδομα 80 χιλιάδες οικογένειες. Παράλληλα, δρομολογείται μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων από το 2019 αντί για το 2020, ενώ αλλάζει και ο νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να λύσει τα προβλήματα των πολιτών. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ψηφίζει νόμους που την κάνουν αρεστή στους ξένους. Οι ξένοι είχαν ζητήσει την θέσπιση εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλων, καθώς ως ιδέα είναι σωστή. Η κυβέρνηση δεν άκουσε τον κ. Περβανά και άλλους, καθώς ουδέποτε ήθελε να βοηθήσει αυτούς που χρωστούν. Το μόνο που ήθελε, και τα κατάφερε, ήταν να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα υπάρχει τυπικά για να την επιδεικνύει στην τρόικα, ενώ ουσιαστικά δεν θα λειτουργεί…

danioliptes.gr