27072803_1778324745532887_7762141134302186239_n

Σε πρόσφατο συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Πέτρος Δούκας έκανε λόγο για ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών τα επόμενα πέντε χρόνια, όταν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πρωθυπουργός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Δούκας άφησε να εννοηθεί ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία θα είναι φιλική προς τις τράπεζες. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει παραδοσιακά στενές σχέσεις με τις τράπεζες και ενημερώνεται αποκλειστικά από αυτές για θέματα κόκκινων δανείων, χωρίς να ζητάει και την έποψη των δανειοληπτών.

Ο κ. Δούκας έπλεξε το εγκώμιο των τραπεζών και σημείωσε ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι αρκετά καλές, δίνοντας την εντύπωση πως δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος Έλληνας. Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι “οι διαρροές από το IMF/ΔΝΤ ότι θα χρειαστεί επανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 10 δισεκ. προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, καθώς οι τράπεζες απλά δεν μπορούν να αντλήσουν τέτοια κεφάλαια, έστω και αν μηδένιζαν την αξία των μετοχών τους!

Αυτό που προβλέπω να γίνεται είναι να χρησιμοποιηθούν όλα τα κέρδη των τραπεζών από όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, για τα επόμενα 5 χρόνια, για να ενισχυθεί το μετοχικό τους κεφάλαιο”!

Σχετικά με την φημολογούμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Δούκας τη χαρακτήρισε θετική εξέλιξη, αν συμβεί. Επίσης, ο κ. Δούκας είπε ότι είναι καλή ευκαιρία σήμερα να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα. Φυσικά, απέφυγε να πει ότι είναι καλή ευκαιρία για επενδύσεις, επειδή οι μισθοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και εξευτελιστικοί, αφήνοντας τεράστια περιθώρια κέρδους στους επενδυτές.

Είναι λυπηρό να βλέπει ο Έλληνας ότι δεν μπορεί να ελπίζει ούτε στην αξιωματική αντιπολίτευση και αυριανή κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής του, αφού χωρίς αιδώ η ΝΔ τάσσεται εξολοκλήρου υπέρ των τραπεζών που θησαυρίζουν και αδιαφορεί προκλητικά για το λαό που καθημερινά βυθίζεται στη φτώχεια και την ανέχεια.

Οι τράπεζες που τα επόμενα πέντε χρόνια θα ενισχύονται συνεχώς, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, θα καλοδεχτούν και τα 10 δις ευρώ δώρο της κυβέρνησης και μαζί με τα χρήματα από τα σπίτια που βγάζουν στο σφυρί, θα γεμίσουν τα τεράστια θησαυροφυλάκιά τους.

Και ενώ το ρευστό των τραπεζών θα αυξάνεται, το υπαλληλικό προσωπικό θα μειώνεται.

Για άλλη μια φορά θα την πληρώσουν οι απλοί υπάλληλοι που θα βρεθούν στο δρόμο, καθώς οι τράπεζες ετοιμάζονται να απολύσουν 3.500 οικογενειάρχες υπαλλήλους. Την ίδια στιγμή που σχεδιάζονται οι μειώσεις προσωπικού, η ΟΤΟΕ ετοιμάζεται να απαντήσει στις 13 Φεβρουαρίου με… ειδική μελέτη για το θέμα. Αυτή είναι η απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος τη στιγμή που απολύονται 2000 άτομα στην Πειραιώς, και από 500 σε Εθνική, Eurobank και Alpha.

Αν το πρόγραμμα εθελούσιας δεν αποδώσει, οι τραπεζίτες ξεκαθαρίζουν ότι θα προχωρήσουν και σε απολύσεις ο νόμος επιτρέπει έως 10% μείωση προσωπικού.Στο μέλλον οι απολύσεις θα κυριαρχούν όχι οι εθελούσιες έξοδοι.

Για άλλη μια φορά ο πολίτης νιώθει προδομένος τόσο από τα πολιτικά κόμματα, όσο και από το συνδικαλιστικό κίνημα. Για άλλη μια φορά ο πολίτης αισθάνεται απελπιστικά μόνος…

danioliptes.gr