f1_1467

Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και αφορούν αφενός τη φοροδοτική ικανότητα και αφετέρου την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων. Το αστρονομικό ποσό των 102 δις ευρώ χρωστάνε οι φορολογούμενοι στο κράτος. Αυτό δείχνει ότι πλέον στην ουσία δεν υφίσταται μεσαία τάξη και τα χρήματα που είχαν καβάτζα, όπως θα έλεγε και ο Τσακαλώτος, έχουν προ πολλού τελειώσει. Όσα είχαν απομείνει στις τράπεζες έχουν ήδη κατασχεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ανεργία χτύπησε τη μεσαία τάξη όσο κανέναν άλλο.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αντί να βοηθήσει τον άνεργο, τον υποχρέωσε να πληρώνει τεράστιους φόρους οι οποίοι εξαφάνισαν όλες του τις οικονομίες. Το μόνο που έχει ένας άνεργος είναι το σπίτι του, το οποίο πλέον θα του παίρνει, όχι η τράπεζα, αλλά το κράτος, καθώς ο άνεργος δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Η κρίση έκανε άνεργους πολλούς πολίτες της μεσαίας τάξης και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους κάνει άστεγους.

Αν σκεφτεί κανείς ότι το 2017 η κυβέρνηση προχώρησε σε 175.000 κατασχέσεις και τα ληξιπρόθεσμα ξεπερνούν τα 100 δις, αντιλαμβάνεται την πραγματική τραγωδία. Ο μόνος που φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τίποτα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος όπου βρεθεί και όπου σταθεί κάνει λόγο για “καθαρή έξοδο” από το μνημόνιο. Το μόνο που δεν είπε είναι ότι θα ξαναρχίσει να χτυπάει ντέφια, νταούλια, κρόταλα και θα χορεύουν οι αγορές! Στο μυαλό του Τσίπρα και του Τσακαλώτου “καθαρή έξοδος” σημαίνει ότι θα είμαστε σε εποπτεία για μια δεκαετία, αλλά όχι σε μνημόνιο! Παίζουμε με τις λέξεις δηλαδή, καθώς εποπτεία και μνημόνιο πρακτικά είναι το ίδιο. Δεν πρέπει κανείς να έχει αυταπάτες για την κατάσταση στην Ελλάδα. Άλλωστε ο καθ ύλην αρμόδιος κ. Κοστέλο το είπε ξεκάθαρα: «χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να καταστεί το χρέος βιώσιμο».

Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι τα 85 δις από τα 101,9 τα χρωστούν μόλις 17.000 μεγαλοοφειλέτες και στρατηγικοί καλοπληρωτές. Η κυβέρνηση όμως, αντί να κυνηγήσει αυτούς και να εισπράξει τα χρωστούμενα, βάζει στο μάτι και εξοντώνει συνειδητά, μαζί με τη σιωπηλή και άλαλη Νέα Δημοκρατία, τη μεσαία τάξη, δηλαδή τους 4.000.000 ανθρώπους που οφείλουν από 50 – 300 ευρώ. Αλήθεια τι περιμένει η κυβέρνηση να εισπράξει από έναν έντιμο πολίτη που δεν έχει να πληρώσει 50 ευρώ ώστε να μην χρωστάει; Το παράλογο σε όλο του το μεγαλείο. Αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που χρωστάνε 300.000 ευρώ και καταδιώκει τον οφειλέτη των 300 ευρώ.

Η κυβέρνηση έριξε ολόκληρο το βάρος των εισπράξεων στους 4 εκατομμύρια οφειλέτες, δηλαδή στην μεσαία και χαμηλή τάξη, σε όσους έχουν κάποιο ακίνητο ή εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο. Και αυτοί όμως έχουν βγει πια εκτός μάχης την τελευταία τριετία, αφού αδυνατούν να πληρώσουν πια όχι μόνον τα χρέη τους, αλλά ακόμα και τις δόσεις για τις τρέχουσες υποχρεώσεις της χρονιάς.

Με αυτά τα δεδομένα μόνο ως ανέκδοτο ακούγονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις που τάζει η κυβέρνηση στα επόμενα πέντε έτη. Για ποιες φοροελαφρύνσεις κάνει λόγο η κυβέρνηση, όταν όλοι γνωρίζουν ότι σύντομα θα υπάρξουν τα νέα σκληρά μέτρα που προανήγγειλε ο Κοστέλο και έχει ήδη συμφωνήσει ο Τσίπρας. Επίσης, και ο τελευταίος πολίτης ξέρει ότι ανάπτυξη με πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι αδύνατον να συμβεί. Το μόνο που θα συμβεί είναι μια παρατεταμένη λιτότητα, όπως προβλέπει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και η οποία θα είναι η χαριστική βολή στη γενοκτονία που υφίσταται η μεσαία τάξη…

danioliptes.gr