tsipras-tsakalotos-3

Τα τελευταία 24ωρα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ασχολούνται με την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με τις διαρροές, η Novartis φέρεται να δωροδόκησε με 50.000.000 ευρώ δύο Έλληνες πρωθυπουργούς και πολλούς υπουργούς. Αναμφισβήτητα είναι ένα θέμα το οποίο οφείλει να ερευνήσει η Δικαιοσύνη και να αποδώσει ευθύνες αν και όπου χρειάζεται. Την ίδια στιγμή όμως που όλοι ασχολούνται με τη Novartis ο πολίτης φτωχοποιείται ολοένα και περισσότερο, η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι έτοιμη να “καταπιεί” τα σπίτια χιλιάδων πολιτών και οι κατασχέσεις αυξάνονται καθημερινά.

Μεγάλο ερωτηματικό προκαλεί η στάση των πολιτικών και των ΜΜΕ που ασχολούνται τόσο πολύ με μια υπόθεση που μετά από χρόνια θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη αν πρόκειται για σκάνδαλο ή όχι, τη στιγμή που ένα πολύ πιο σημαντικό σκάνδαλο εξελίσσεται μπροστά τους. Ο λόγος φυσικά για την άδικη και εν πολλοίς παράνομη εισφορά του ν. 128/75 που πληρώνουν όλοι οι δανειολήπτες. Υπενθυμίζουμε ότι με διάταξη του νόμου 128 του 1975 επιβλήθηκε μια ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σκοπός της εισφοράς αυτής, η οποία βαρύνει το δανειολήπτη, ήταν να δημιουργηθεί ένα ταμείο, το οποίο θα πριμοδοτούσε τον δανεισμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Παρόλο που από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύεται μια τέτοιας μορφής κρατική ενίσχυση προς επιχειρήσεις, η εισφορά εξακολουθεί να επιβάλλεται, με τα έσοδα από αυτή να τηρούνται σε ειδικό λογαριασμό εκτάκτων εσόδων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να διοχετευθούν όπου αποφασίσει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος ήταν αυτός που αποκάλυψε πρώτος το συγκεκριμένο σκάνδαλο και ακολούθησε ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδης, ο οποίος σε συνεργασία με το Σύλλογο ρώτησε τον υπ. Οικονομικών σε ποιο ύψος ανήλθαν τα έσοδα από την εισφορά του νόμου 128/1975 και που διοχετεύθηκαν αυτά από την Κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε λέγοντας ότι με το ν.4336/2015 έγινε αλλαγή και με τα χρήματα της εισφοράς επιδοτούνται αποκλειστικά πληγέντες από φυσικές καταστροφές και από τρομοκρατικές πράξεις.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε μια λίστα με τα ποσά που έχει εισπράξει το κράτος ανά έτος μέσω της συγκεκριμένης εισφοράς. Η λίστα αφορά τα έτη 1991 – 2015 και το ποσό που εισπράχθηκε αγγίζει τα δέκα δις, χωρίς να γίνεται σαφές το που ξοδεύτηκε αυτό το ποσό. Το μείζον, λοιπόν, ερώτημα που προκύπτει είναι τι έγιναν αυτά τα χρήματα δεδομένου ότι το κράτος δεν είχε κανένα δικαίωμα να τα διαθέσει οπουδήποτε.

Τη στιγμή, λοιπόν, που σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών αγνοούνται 10 δισεκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων – δανειοληπτών, κόμματα και ΜΜΕ συμπεριφέρονται σαν μην συμβαίνει τίποτα. Είναι δυνατόν να γίνεται χαμός για 50 εκατομμύρια και να μην κουνιέται φύλλο για 10 δισεκατομμύρια; Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος κ. Χαράλαμπου Περβανά: “Τα συστηματικά ΜΜΕ και ο πολιτικός κόσμος ασχολούνται με το “σκάνδαλο” Novartis των 50 εκατομμυρίων. Αλήθεια τι έχουν να πουν για το αληθινό σκάνδαλο των 10 δισ. της εισφοράς του ν. 128/75 που αφορά χρήματα των δανειοληπτών; Γιατί τέτοια σιωπή;”

danioliptes.gr