28276449_1808898032475558_4746623408276939569_n

Λίγες μέρες μετά την παραπομπή του σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Νοβάρτις, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας μίλησε στην 85η Γενική Συνέλευση των μετόχων και τάχθηκε υπέρ της σύστασης μιας bad bank για τα κόκκινα δάνεια, τα οποία εξακολουθεί να θεωρεί ως την πηγή όλων των κακών της ελληνικής οικονομίας και το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας είπε: ότι «θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε έναν ή περισσότερους κεντρικούς φορείς που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό».

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης έπλεξε το εγκώμιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τόνισε πόσο πολύ έχουν συμβάλλει στο να δημιουργηθεί η θετική εικόνα του τετάρτου τριμήνου για τις τράπεζες.

Βέβαια, ο κ. Στουρνάρας παρέλειψε να μας πει για το πόσο έχουν συμβάλλει οι πλειστηριασμοί στην αρνητική εικόνα της κοινωνίας και στα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στους πενομένους πολίτες αυτής της χώρας.

Η απροκάλυπτη αυτή συμπεριφορά του κ. Στουρνάρα δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει τίποτα άλλο εκτός από την ευημερία των τραπεζών, για την οποία δουλεύει μέρα νύχτα. Δεν τον ενδιαφέρει αν οι άνθρωποι μένουν άστεγοι, τον ενδιαφέρει να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο οι τράπεζες και να αρπάξουν όσα περισσότερα σπίτια μπορούν.

Αν ήθελε πραγματικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να προσφέρει στη χώρα και στους πολίτες και όχι μόνο στους τραπεζίτες, θα έπρεπε να είχε υποχρεώσει τις τράπεζες να αποκαλύψουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να λάβουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εναντίον τους.

Αντ’ αυτού, οι τράπεζες πιέζουν αυτούς που αποδεδειγμένα δεν δύνανται να πληρώσουν, προκειμένου να τους βγάλουν στο σφυρί το κεραμίδι που έχουν πάνω από το κεφάλι τους και αποτελεί την πρώτη και μοναδική τους κατοικία.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η πρόταση Στουρνάρα για τη δημιουργία μιας bad bank που θα φορτωθεί τα κόκκινα δάνεια. Η bad bank η οποία θα είναι κρατική, θα αγοράσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μαζί τα μη αναγκαία ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και τις καταθέσεις πέραν των 100.000 ή 200.000 ευρώ που δεν είναι εξασφαλισμένες. Έτσι λοιπόν, όλες οι υπόλοιπες τράπεζες θα ξεφορτώνουν τα «τοξικά» τους στοιχεία στην “κακή τράπεζα” και ταυτόχρονα θα τα φορτώνουν στην καμπούρα του λαού.

Με άλλα λόγια το κράτος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της bad bank, εξυπηρετώντας στην ουσία τους μεγαλομετόχους των υπόλοιπων τραπεζών.

Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα δείχνουν υγιείς και τα κέρδη τους θα πολλαπλασιάζονται με κρατικά, φυσικά, χρήματα και όλο το παθητικό τους θα μεταβιβαστεί στο κράτος.

Ο κ. Στουρνάρας έχει ξεπεράσει προ πολλού το ρόλο του ως Διοικητής της ΤτΕ και έχει μεταμορφωθεί στον υπέρτατο προστάτη των εγχώριων τραπεζών. Λόγω της καλής συμπεριφοράς που δείχνει απέναντι στις τράπεζες, δεν αποκλείεται να ανταμειφθεί και σύντομα να τον δούμε πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Μιας Ελλάδας που θα έχει εξαθλιωμένους, φτωχούς και άστεγους πολίτες εξαιτίας και της πολιτικής Στουρνά μεταξύ άλλων…

danioliptes.gr