Iδιαίτερη ευαισθησία φαίνεται να παρουσιάζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και την ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου.

Οι βουλευτές αναφέρουν «Ζητούμε την ταχύτερη δυνατή σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς και για το σχετικό Πολυνομοσχέδιο που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 14 Ιουνίου 2018».

Πρόκειται όντως για ευαισθησία και ενδιαφέρον ή απλώς θέλουν να δείξουν ότι δήθεν αντιστέκονται και έχουν επιφυλάξεις, αλλά φυσικά στο τέλος θα ψηφίσουν τα πάντα για να διατηρήσουν την καρέκλα τους;

Μήπως δεν ήταν ενημερωμένοι όταν ψήφιζαν τους νόμους που έκοβαν το ΕΚΑΣ, που μείωναν στο μισό το επίδομα θέρμανσης, που επέτρεπαν πλειστηριασμούς για χρέη πεντακοσίων ευρώ, που νομιμοποιούσαν κατασχέσεις για δανειολήπτες και πάσης φύσεως οφειλέτες;

Δεν είχαν ενημερωθεί όταν ψήφιζαν αντιλαϊκούς νόμους που έκαναν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των δανειοληπτών και ακόμη πιο εύκολη την κερδοφορία των τραπεζών;

Απλώς τώρα, επειδή το τέλος της τετραετίας είναι κοντά, θέλουν να υιοθετήσουν ένα δήθεν φιλολαϊκό προφίλ.

Το θέμα είναι αν θα καταφέρουν να εξαπατήσουν τον κόσμο για ακόμη μια φορά.

Τη στιγμή, λοιπόν, που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παίζουν θέατρο, υπάρχει μια πραγματικότητα που φυσικά δεν τους απασχολεί καθόλου.

Πρόκειται για τους πλειστηριασμούς που σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πρόκειται να διαρκέσουν τουλάχιστον για δέκα ακόμη χρόνια με δραματική αύξηση του αριθμού τους.

Περισσότεροι πλειστηριασμοί, ταχύτερες πωλήσεις δανείων, εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, συγχωνεύσεις και εξαγορές θα συνθέσουν το νέο τοπίο που θα ζήσουμε μετά την έξοδο από το μνημόνιο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το μνημόνιο θα δείξει τα πραγματικά του δόντια μετά το 2021, όταν η κοινωνία δεν θα έχει οικονομική στήριξη από τους εταίρους, θα έχει όμως σε εφαρμογή τον κόφτη και θα υπάρχει μια συνεχής μείωση του εισοδήματος των πολιτών, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα.

Ήδη κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς έχει ανακοινωθεί επίσημα ότι οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν συμφωνήσει με την ΕΚΤ και τον SSM ότι από το 2020 θα πρέπει να γίνει μία νέα προσπάθεια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά επιπλέον 20-30 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αν οι ελληνικές τράπεζες υποχρεωθούν να διαγράψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια έτσι ώστε το ποσοστό τους να πέσει κάτω από 3% του συνόλου των δανείων προτού συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Σχήμα Εγγύησης Καταθέσεων, τότε θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει έρευνα του Γερμανού οικονομολόγου Marcus Demary, στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας.

Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι τα χειρότερα έρχονται και οι πολιτικοί κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: κοροϊδεύουν τον κόσμο…

danioliptes.gr