Σε μια κρίση ειλικρίνειας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Γιάννης Δραγασάκης είπε σε μια αποστροφή του λόγου ότι οι τράπεζες, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα χρειαστούν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα που θα καταβάλλει οι φορολογούμενοι. Κάτι τέτοιο είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, που όμως είναι πολύ πιθανό να συμβεί, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σώσουν τις τράπεζας πάση θυσία και να μετακυλήσουν το κόστος της διάσωσης πάνω στον ελληνικό λαό.

Το παράξενο είναι ότι η δήλωση Δραγασάκη, την οποία τώρα φυσικά ανακαλεί, πέρασε στα ψιλά και δεν προκάλεσε τις αντιδράσεις που θα έπρεπε. Αυτό το οποίο είπε ο Δραγασάκης είναι ότι θα πάρουμε τα χρήματα των πολιτών και θα τα χαρίσουμε στις τράπεζες! Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα είχε συμβεί αν είχε κάνει μια αντίστοιχη δήλωση ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος ή ο Άδωνις! Το γεγονός ότι ο κ. Δραγασάκης είναι στην κυβέρνηση και είναι αριστερός θα λέγαμε ότι αυτομάτως του παρέχει μια κάποια ασυλία και η κριτική που του ασκείται είναι πολύ επιεικής.

Διανύουμε τον ένατο χρόνο της κρίσης και όχι μόνο δεν έχει αποκατασταθεί το εισόδημα των πολιτών, αλλά γίνεται λόγος από κυβερνητικά χείλη για περαιτέρω μείωση του, λόγω της επερχόμενης ανακεφαλαιοποίησης. Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε με μια χαλαρή ανακοίνωση, μάλλον μαρτυρεί ότι και αυτή στο πίσω μέρος του μυαλού της σκέφτεται την σωτηρία των τραπεζών με κάθε τρόπο, ακόμα και αν χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση. Από κοντά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που στην ουσία αποσιώπησαν το γεγονός, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα το είχαν πρωτοσέλιδο και κεντρικό θέμα στα δελτία ειδήσεων.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να αυξηθούν σε τέτοιο οι πλειστηριασμοί (ακόμη και πρώτης κατοικίας) και οι κατασχέσεις και να αποκτήσουν οι τράπεζες την ρευστότητα που χρειάζονται. Και τότε θα βγει ο Τσίπρας και θα πει ότι με την πολιτική μας αποτρέψαμε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα πλήρωνε ο ελληνικός λαός… Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα είναι χαμένοι και οι τράπεζες κερδισμένες…