Στην κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε, αναφορικά με την επιλογή νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη προ των εκλογών, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε τη Δευτέρα, με βασικό θέμα την επιλογή νέας ηγεσίας στον Αρειο Πάγο και την επιζήμια για τον θεσμό της Δικαιοσύνης «παραφιλολογία» που ακολούθησε την απόφαση της κυβέρνησης.

Η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων κάνει λόγο για «πολιτική διελκυστίνδα» που προκλήθηκε για το ζήτημα, για το οποίο «έχουν αναπτυχθεί αντικρουόμενες νομικές απόψεις από έγκριτους συνταγματολόγους».

Δικηγορικοί Σύλλογοι: Η κυβέρνηση ευθύνεται
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελήφθησαν οι αποφάσεις: Αρωμα γυναίκας στον Αρειο Πάγο -Σε εξέλιξη το υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 31|05|2019 | 16:55

ΝΔ για τους διορισμούς στον Αρειο Πάγο: Είναι αντισυνταγματικοί -Εχουμε εμπιστοσύνη στον ΠτΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 31|05|2019 | 18:56
Η αντιπαράθεση που ξέσπασε, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «δικαιώνει την στάση του δικηγορικού σώματος, αλλά και του συνόλου σχεδόν της νομικής κοινότητος, το οποίο επισταμένα και διαχρονικά έχει προτείνει την αλλαγή του τρόπου της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοκρατική επιλογή και η ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση και συναίνεση, που θα θωρακίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενός από τους βασικούς πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

Οπως εξηγούν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων, «η Κυβέρνηση δεν ενέταξε το κρίσιμο αυτό θέμα στην συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση παρότι είχαν κατατεθεί σχετικές προτάσεις και ευθύνεται για τη διαιώνιση μιας διαδικασίας επιλογής που επιτρέπει την ανάπτυξη σκέψεων που αδικούν και την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».

«Η όποια πολιτική αντιπαράθεση είναι απαξιωτική για τη Δικαιοσύνη»
Παρά ταύτα, η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας ζητά να τερματιστεί ο επιζήμιος διάλογος επισημαίνοντας:

«Η όποια πολιτική ή άλλη αντιπαράθεση σχετικά με το θέμα αυτό, είναι απαξιωτική για τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και προσβάλει την ανεξαρτησία και το κύρος της, κατά το μέρος που δημιουργεί στην κοινωνία την εντύπωση ότι το κυρίως ζητούμενο είναι το δικαίωμα επιλογής των αρεστών και όχι κατ’ ανάγκην των αρίστων».

Να σημειωθεί ότι στην ίδια ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή ευχαριστεί και συγχαίρει τους δικηγόρους «που υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες επιτέλεσαν το έργο τους και διασφάλισαν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και το αδιάβλητο του εκλογικού αποτελέσματος».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/dikigorikoi-syllogoi-gia-kybernisi-kai-dikaiosyni