Ναι, ο τίτλος είναι κόντρα στο… ρεύμα της εποχής. Τηλεοράσεις και ραδιόφωνα μιλούν για «περίοδο χάριτος» τετραετούς διάρκειας την οποία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν οι δανειολήπτες για να πληρώσουν λιγότερα. Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική.

 

H δόση μας θα περιοριστεί σε χαμηλότερα επίπεδα για τέσσερα χρόνια. Και αυτό δεν θα ισχύσει για όλους. Μόνο για όσους πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις. Αυτό όμως που θα γλιτώσουμε κατά τη διάρκεια
της τετραετίας θα το πληρώσουμε και μάλιστα με το παραπάνω μόλις τελειώσει αυτή η 4ετία. Δείτε δύο αναλυτικά παραδείγματα που ετοίμασε το fpress.gr για να καταλάβετε τι ακριβώς θα συμβεί με το στεγαστικό σας.

 

Δεν στεκόμαστε καθόλου στις προϋποθέσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα σας πετάξουν εκτός ρύθμισης. (αυτές τις προϋποθέσεις άλλωστε μπορείτε να τις δείτε εδώ και να αντιληφθείτε με μια ματιά πόσο απαιτητικό είναι το νομοσχέδιο που έφτασε στη Βουλή). Πάμε κατευθείαν στο δια ταύτα. Τι πληρώνετε μέχρι σήμερα και τι θα πληρώνετε μόλις μπείτε στη ρύθμιση.

 

1ο παράδειγμα: Έχετε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της τάξεως των 14.000 ευρώ ετησίως. Αποπληρώνετε ένα δάνειο και σας έχει μείνει υπόλοιπο 45.000 ευρώ. Το δάνειό σας τοκίζεται με επιτόκιο 3,5% και σας απομένουν 10 χρόνια μέχρι τη λήξη.

Τι πληρώνετε σήμερα: Με αυτά τα δεδομένα, η δόση σας διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 447 ευρώ τον μήνα. Πρακτικά, πηγαίνει το μισό σας εισόδημα στην τράπεζα. Αν δεν υπαχθείτε στη ρύθμιση, θα καταβάλλετε συνολικά 8702 ευρώ σε τόκους μέχρι τον Μάρτιο του 2023 οπότε και θα έχει αποπληρωθεί πλήρως το στεγαστικό σας.

 

Αν υπαχθείτε στη ρύθμιση, η δόση θα περιοριστεί για τέσσερα χρόνια στο 30% του εισοδήματός σας δηλαδή στα 375 ευρώ. Μόλις περάσει η τετραετία, η δόση θα μειωθεί ακόμη περισσότερο στα 324,83 ευρώ καθώς η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου σας, θα επιμηκυνθεί κατά τέσσερα χρόνια. Δηλαδή, ο μηνιαίος σας προϋπολογισμός, θα ελαφρυνθεί αρχικά κατά 75 ευρώ και στη συνέχεια κατά 120 ευρώ τον μήνα.

 

Επειδή όμως θα πληρώνετε δόσεις για 48 μήνες περισσότερο, το τελικό ποσό των τόκων θα ανέβει από τα 8702 ευρώ στα 11979 ευρώ. Εννοείται ότι έχουμε συνυπολογίσει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των 48 μηνών, το επιτόκιο για το στεγαστικό δάνειο δεν θα είναι 3,5% αλλά 1,25%.

 

2ο παράδειγμα: Ο δανειολήπτης του 2ου παραδείγματος έχει ετήσιο εισόδημα 25000 ευρώ και χρωστάει 65000 ευρώ ενώ απομένουν 120 μήνες μέχρι την αποπληρωμή του δανείου. Σήμερα, η δόση του διαμορφώνεται στα 646 ευρώ και το σύνολο των τόκων που θα καταβληθούν μέχρι την αποπληρωμή του δανείου, θα είναι 12.570 ευρώ.

 

Αν υπαχθεί στη ρύθμιση, για τους πρώτους 48 μήνες ο δανειολήπτης θα πληρώνει 625 ευρώ. Και μόλις περάσει το 48μηνο, η δόση θα πέσει αυτόματα στα 426,46 ευρώ.

 

Το σύνολο των τόκων θα διαμορφωθεί σε αυτή την περίπτωση στα 16175 ευρώ. Δηλαδή, και θα χρειαστεί να περιμένει τέσσερα χρόνια για να πέσει αισθητά η δόση, και θα πληρώσει περισσότερα.

 

olympia