Επίθεση από τον πλούτο που κυκλοφορεί γύρω του δέχεται καθημερινά ο απλός φορολογούμενος, ενώ την ίδια στιγμή, η μόνη αύξηση που βλέπει ο ίδιος είναι οι αυξήσεις στη φορολογία που καλείται να πληρώσει. Δεν περνάει μέρα που να μην ακουστεί κάτι περί πακτωλού χρημάτων που ξοδεύονται από δω κι από κει, ή περί υπέρογκων αμοιβών στελεχών, ή περί άγνωστων αμοιβών συμβούλων. Αλλά απέναντι σε αυτή τη πρόκληση ο απλό Έλληνας φορολογούμενος βλέπει ότι ο ίδιος έχει φορτωθεί μόνο τα βάρη της υπεροφορολόγησης που υφίσταται και χωρίς να υπάρχει κάποιο φως στον ορίζοντα για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση.

Και μέσα σε όλα αυτά, έρχεται αύριο και η συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, όπου αναμένεται να ακουστούν μύριες όσες καταγγελίες, από τη κυβέρνηση προς τα κόμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης με τους εκατοντάδες διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων πλούσια αμειβόμενων. Καταγγελίες από το υπουργείο Εργασίας για «πολυτελές συνέδριο» της ΓΣΕΕ στο πανάκριβο ξενοδοχείο «Ρόδος Παλλάς» στη Ρόδο. Απάντηση καταγγελία από τη ΓΣΕΕ των αγνώστου ύψους αμοιβής εργατοπατέρων που το μόνο που ξέρουν είναι να οργανώνουν συνέδρια, ημερίδες, αλλά και άνευ αποτελέσματος απεργιακές κινητοποιήσεις, έτσι για ξεκάρφωμα. Καταγγελίες και ερώτηση προς τη κυβέρνηση στη Βουλή για το ύψος της αμοιβής του συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη, Κιμ Γκλεν, στο γραφείο του οποίου ο πρώην – αλλά και αποπεμφθείς – τσάρος της ελληνικής οικονομίας είχε αναθέσει θέματα που σχετίζονται με τη δημοσιονομική κρίση. Άγνωστο ποια είναι η αμοιβή του κυρίου Κ.Γκλεν, η σύμβαση του οποίου με την ελληνική κυβέρνηση για τις υπηρεσίες του ως ειδικού συμβούλου δημοσιονομικής κρίσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, παρά το ότι ο άνθρωπος που τον προσέλαβε έχει αποπεμφθεί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ενώ έχει ζητηθεί από τη κυβέρνηση να καταθέσει τη συγκεκριμένη σύμβαση στη Βουλή και να ανακοινώσει την αμοιβή που έχει συμφωνηθεί και δίνεται επί μήνες, αυτή αρνείται διά του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Κι ενώ τέτοιες ανακοινώσεις και συζητήσεις βομβαρδίζουν καθημερινά και προκλητικά τον απλό Έλληνα φορολογούμενο, από την άλλη βλέπει συνεχώς δημοσιεύματα που έχουν να κάνουν με το πόσο θα αυξηθεί η εφορία που θα κληθεί να πληρώσει.

Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο Έλληνας φορολογούμενος όταν παρακολουθεί τέτοιες ειδήσεις και μετά βλέπει ανακοινώσεις περί μείωσης αποδοχών σε όσους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν πάνω από 650 ευρώ τον μήνα και σε όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους εισπράττουν πάνω από 770 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τις νέες κλίμακες που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς, για τον υπολογισμό της παρακράτησης φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αποτέλεσμα των μεταβολών αυτών στην κλίμακα φόρου εισοδήματος είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 9.545 στα 9.090 ευρώ και η επιβολή πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων σε όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από τα 9.090 ευρώ. Όσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές πάνω από 680 και μέχρι 1.500 ευρώ, δηλαδή «καθαρά» πάνω από 680 έως 1.300 ευρώ τον μήνα, θα υποστούν μειώσεις αποδοχών κατά 7 έως 14 ευρώ τον μήνα. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές πάνω από 1.500 και μέχρι 2.000 ευρώ, δηλαδή με «καθαρά» ποσά μηνιαίων μισθών πάνω από 1.300 και μέχρι 1.616 ευρώ, θα υποστούν μειώσεις αποδοχών κατά 15 έως 45,5 ευρώ τον μήνα.

Είναι λοιπόν πρόκληση να δίνονται ακόμη υψηλότατες αμοιβές στους εργατοπατέρες συνδικαλιστές για να διοργανώνουν πολυτελή συνέδρια σε υψηλού κόστους τουριστικούς προορισμούς, σε δήθεν συμβούλους και σε εκατοντάδες μετακλητών υπαλλήλων, τη στιγμή που στον απλό φορολογούμενο επιβάλλονται αυξήσεις στη φορολογία, τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση.

danioliptes.gr