24 Ιανουαρίου 2021

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Εκλογικός νόμος τέλος

1 min read

Εξανεμίστηκε το όνειρο της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική, καθώς ξεκαθάρισε τοπίο σχετικά με την αναζήτηση των 200 βουλευτών μετά και την δήλωση της Χρυσής Αυγής ότι θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία καθώς «δεν θα γίνουμε ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ», όπως είπε ο εκπρόσωπός της, αποσαφηνίζεται το τοπίο.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου η διεύρυνση της πλειοψηφίας περιορίστηκε στην στήριξη της Ένωσης Κεντρώων και στις συναντήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου και των Φώτη Κουβέλη.

Έτσι, οι 197 ψήφοι που εικαζόταν ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ, δυο ανεξάρτητοι βουλευτές και ΧΑ), μειώνονται στους 179.

Την ίδια στιγμή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν μεταβάλλουν τη θέση τους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο που έφερε οδηγώντας τη χώρα στην ακυβερνησία.

Η αποχή της Χρυσής Αυγής έβαλε τέλος στα σχέδια και τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης που υποστήριζε ότι ο στόχος των 200 βουλευτών είναι εφικτός.

Υπό αυτά τα δεδομένα υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών συγκεντρώνονται 179 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, αλλά και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κατά τάσσονται οι 102 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ο κ. Στάθης Παναγούλης θα δηλώσει «παρών».

Υπενθυμίζεται ότι, για να ισχύσουν άμεσα οι διατάξεις, πρέπει να ψηφιστούν από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Πρακτικά, από τις ερχόμενες εκλογές θα ισχύσει η ρύθμιση για την ψήφο στα 17 έτη.

Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ): Μείζον διακύβευμα η απλή αναλογική

«Επιλέγουμε την απλή αναλογική όχι μόνο γιατί είναι διαχρονικό αίτημα της αριστεράς αλλά γιατί με το νομοσχέδιο  αυτό επιδιώκεται η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα» υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, για να ισχυριστεί ότι το μπόνους εδρών «αλλοίωνε το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κρεσέντο ατυχούς κινδυνολογίας» τις δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, που υποστήριξε ότι οι προωθούμενες διατάξεις θα φέρουν ακυβερνησία, ενώ πρόσθεσε πως από το 2012 έως σήμερα έχει καλλιεργηθεί η κουλτούρα των συνεργασιών.

«Η απλή αναλογική είναι ιστορική επιλογή για εμάς που αρνούμαστε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και μηχανορραφίες» είπε ο κ. Γκιόλας, για να προσθέσει: «Δεν αποτελεί η απλή αναλογική ευκαιριακή πολιτική αλλά μείζον διακύβευμα», ενώ κάλεσε «να ψηφίσουν το νομοσχέδιο όσοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες και όσοι εμπιστεύονται την επιλογή των πολιτών».

Ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης ξεκίνησε την ομιλία του, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Μάιο ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, που σήμερα εισηγείται το νομοσχέδιο για την κατάργηση του μπόνους, έλεγε ότι «αν εφαρμόσουμε την απλή αναλογική, η χώρα δεν θα κυβερνηθεί».

«Θεμιτός ο στόχος της ορθής αντιπροσώπευσης» είπε ο ίδιος, για να εξηγήσει πως «τα εκλογικά συστήματα πρέπει να κοιτάζουν και τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης. Κυβερνιέται η χώρα με ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα; Στην κατανομή εδρών με τα αποτελέσματα του περασμένου Σεπτεμβρίου θα είχαμε δύο δυνατότητες: ή κυβέρνηση δύο πρώτων κομμάτων, οπότε ρωτάμε: Θέλετε να μας πείτε κάτι; Ή κυβέρνηση με τέσσερα μικρότερα κόμματα. Όμως, υποτίθεται πως η Αριστερά θέλει ταυτότητα στην κυβέρνηση και αριστερό πρόσημο. Πώς λοιπόν θα την επιτύχετε με τέσσερα κόμματα;».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο, «γιατί κάτι δημοσκοπήσεις σας έριξαν στα τάρταρα και η ΝΔ προελαύνει και με βεβαιότητα ο Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός. Αυτός ο άθλιος εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί ποτέ γιατί θα καταργηθεί με την ανάληψη της εξουσίας από την ΝΔ».

Ο Γιάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής διαμαρτυρήθηκε, γιατί ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τους Γιώργο Παπανδρέου και Φώτη Κουβέλη για τον εκλογικό νόμο και όχι με τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Υπογράμμισε τέλος ότι θα αποχωρήσουν από την ψηφοφορία, προκειμένου να μην γίνουν «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι «εμείς θα παραμείνουμε δύναμη πατριωτικής ευθύνης» και εξήγησε ότι η κρίση θα ξεπεραστεί με συνολική εθνική στρατηγική και όχι με απλή αναλογική.

Ο κ. Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τα άρθρα για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και της ψήφου στα 17 έτη, όχι όμως και την διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο στην Βουλή.

«Αυτός ο νόμος δεν είναι μεταρρύθμιση -είναι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα. Πάλι επιλέγονται τακτικισμοί. Άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι αποπροσανατολισμού» είπε ο κ. Κώστας Μπαργιώτας από το Ποτάμι.

Από την Ένωση Κεντρώων ο κ. Μάριος Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «για μας είναι σημαντική αυτή η στιγμή γιατί η απλή αναλογική ήταν πάγιο αίτημα του δημοκρατικού κόσμου και του κόμματός μας από την ίδρυσή του -και κάποιοι άλλοι ήταν υπέρ, αλλά τώρα τάσσονται υπέρ του «ο πρώτος να τα παίρνει όλα»».

Όπως είπε, όμως, ο κ. Τσίπρας «επέλεξε αυτή την ευκαιρία να την πετάξει». Διερωτήθηκε δε αν «κυβερνιέται η χώρα με αυτό το εκλογικό σύστημα;». Η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κατηγορηματική: Όχι! Επικαλέστηκε μάλιστα το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου 2015 βάσει του οποίου αν υπήρχε απλή αναλογική θα είχαμε ή κυβέρνηση των δυο πρώτων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) ή κυβέρνηση 4 μικροτέρων κομμάτων. «Η Αριστερά θέλει ταυτότητα στην διακυβέρνησή της. Πώς θα την επιτύχετε αυτή την ταυτότητα με 4 κόμματα; Είναι προφανές το πού οδηγούμαστε», υπογράμμισε αναφερθείς στην ακυβερνησία, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «τώρα που η ΝΔ προελαύνει και ο Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός θυμηθήκατε ότι τώρα πρέπει να εισάγετε αυτή την ρύθμιση». Επανέλαβε δε ότι «δεν θα εφαρμοστεί ποτέ ο εκλογικός νόμος διότι θα καταργηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Κουρουμπλής: Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία. Προσπαθώ όμως να είμαι αυθεντικός» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής στις αιτιάσεις του κ. Βορίδη καλώντας την αντιπολίτευση να μην ενοχοποιεί την διαφορετική άποψη.

«Ο Γέρος της Δημοκρατίας έλεγε ότι ο πολιτικός πρέπει να έχει τη γενναιότητα, όταν αντιλαμβάνεται ότι οι απόψεις του δεν είναι μοναδικές, να υπερασπίζεται την άλλη άποψη» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και προσέθεσε: «Καλά να ακούω αυτές τις απόψεις από τη ΝΔ. Η Δεξιά δεν αλλάζει, ούτε είναι επιδεκτική μαθήσεως. Αλλά το να ακούω από ανθρώπους, όπως ο φίλος και σύντροφος μου Κώστας Σκανδαλίδης, να μιλά για Βαβέλ στο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η αρτηριοσκλήρυνση έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα».

Deal News

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.