Είναι σα να ζούμε μια άλλη πραγματικότητα. Υπάρχει η πραγματικότητα που ζουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, άνεργοι, χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, όλοι αυτοί που καθημερινά δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης, τον αγώνα να θρέψουν τις οικογένειές τους, να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, και μαζί, να μην χάσουν το σπίτι και την περιουσία τους από τις τράπεζες. Από την άλλη, υπάρχει η πραγματικότητα όλων αυτών που αποτελούν το κράτος, τους θεσμούς, τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες, που βλέπουν μόνο νούμερα. Βλέπουν απλά ότι τα χρέη αυξάνονται, χωρίς όμως να μπουν στη διαδικασία να αναρωτηθούν γιατί αυξάνονται τα χρέη. Χωρίς να μπουν στη διαδικασία να διευκολύνουν όσους έχουν χρέη, να τα αποπληρώσουν ή να τα μπορούν να τα εξυπηρετήσουν.
Από τις τράπεζες βέβαια δεν περιμέναμε ποτέ κάτι καλύτερο. Πρόκειται για στυγνούς εγκληματίες, κοινούς άρπαγες, που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, σε κανένα οικογενειακό δράμα, σε καμιά δυστυχία χιλιάδων δανειοληπτών, αρκεί μόνο να αυξήσουν τα κέρδη τους. Από την άλλη είναι το ελληνικό δημόσιο και οι υπηρεσίες του που κι αυτό εξελίσσεται σε έναν αδίστακτο εισπράκτορα ή φοροεισπράκτορα, ο οποίος έχει ξεκινήσει ένα ανελέητο κυνηγητό σε όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο. Χρέη που δημιουργήθηκαν από την υπερφορολόγηση, από τη μείωση των εισοδημάτων λόγω της ανεργίας και της μείωσης των μισθών. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν το ελληνικό δημόσιο όλα αυτά τα στοιχεία που βγαίνουν και δημοσιεύονται κάθε χρόνο για το πόσες χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ή πόσες χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται στο κατώφλι της απόλυτης φτώχειας, ή το πόσα παιδιά ζουν σε απόλυτη φτώχεια και δεν έχουν τη δυνατότητα έστω και ένα γεύμα την ημέρα.
Και όπως φαίνεται, ένας τέτοιος δημόσιος οργανισμός που δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες, αλλά μόνο για το πώς θα εισπράξει, είναι και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η οποία ζητά από τις τράπεζες την αύξηση του αριθμού των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων του Δημοσίου, που διέρχονται από τον γνωστό ΤΕΙΡΕΣΙΑ, από 1.300 την ημέρα ανά τράπεζα, σε 1.800 την ημέρα ανά τράπεζα, (δηλαδή μια αύξηση κατά 38,46%), κι αυτό ως τις 31 Ιουλίου, ζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε χθες η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) προς τα μέλη της σε συνέχεια της από 26 Απριλίου συνάντησης που είχε με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Την ίδια ώρα πάντως που από το συγκεκριμένο έγγραφο προκύπτει αίτημα για αύξηση του αριθμού των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων του Δημοσίου που διέρχονται από την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, ο διοικητής της Αρχής κ. Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε πως θα υπάρξει συνεργασία με την ΕΕΤ για να περιοριστεί ο αριθμός των κατασχέσεων, ενώ υπενθύμισε ότι ηλεκτρονικές κατασχέσεις δεν γίνονται για χρέη έως 500 ευρώ. Ο ίδιος σημείωσε δε “πως μεγάλος αριθμός κατασχέσεων είναι άσφαιρες γιατί είμαστε τυφλοί, δεν ξέρουμε που έχει κάποιος λογαριασμό και τι υπόλοιπο έχει στον λογαριασμό του”.
Ήδη η ΕΕΤ έχει απαντήσει στην Αρχή ότι οι Τράπεζες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο όγκο, δεδομένου του ότι δεν έχει υλοποιηθεί το σύστημα των ηλεκτρονικών άρσεων των κατασχέσεων, όπως και του περιορισμού του ποσού της κατάσχεσης. Η ΕΕΤ έχει αντιπροτείνει την αύξηση κατά 300 των κατασχετηρίων την ημέρα, δηλαδή από τα 1.300 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ανά τράπεζα ανά ημέρα σε 1.500 ανά τράπεζα ανά ημέρα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι εφικτό. Για αυτό ζητά από τα μέλη της να τοποθετηθούν αν η συγκεκριμένη αύξηση είναι εφικτή να αντιμετωπισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Τραπεζών. Όμως, εκτός από την αύξηση των κατασχετηρίων, η ΑΑΔΕ έθεσε επίσης το θέμα της απόδοσης των ποσών που πιστώνονται μετά τη δήλωση τρίτου, στους καταθετικούς λογαριασμούς που αναφέρονται σε αυτή, εφόσον η κατάσχεση αφορά και σε αυτές (τις μελλοντικές) πιστώσεις. Η ΑΑΔΕ, επί της ουσίας ζητά οι μελλοντικές πιστώσεις να αποδίδονται εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της πίστωσης. Αυτό συνεπάγεται σύμφωνα με την ΕΕΤ επιβάρυνση των συστημάτων (οι τράπεζες θα πρέπει να αναπτύξουν συστήματα καθημερινών “ροών” και να προχωρούν σε αποδόσεις ακόμη και πολύ μικρών ποσών) για αντίστοιχα μικρό όφελος. Και όχι μόνο αυτό. Παρόμοια συστήματα θα είναι έτοιμα για τις συστημικές τράπεζες στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Λόγω αυτών των προβλημάτων η ΕΕΤ, αντιπροτείνει η απόδοση των, μετά την υποβολή της δήλωσης τρίτου, πιστώσεων κάθε μήνα, να γίνεται εντός του πρώτου δεκαημέρου του αμέσως επόμενου μήνα. Το τι τελικά θα γίνει, με δεδομένο ότι η άλλη πρόταση της ΕΕΤ για αποδόσεις ανά τρίμηνο δεν έγινε αποδεκτή, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αμέσως προσεχές διάστημα. Ήδη οι Τράπεζες έως τις 10 Μαΐου θα πρέπει να απαντήσουν στην ΕΕΤ επί των αιτημάτων της ΑΑΔΕ και να την ενημερώσουν εάν είναι εφικτή η έναρξη των ανά μήνα αποδόσεων από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και εάν μέχρι τότε μπορεί να γίνει κάποια απόδοση, έστω και χωρίς κάποια αυτοματοποίηση, εντός του Αυγούστου, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν θα γίνουν κατασχέσεις.
Καλά τα λέει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Πιτσιλής. Αλλά δεν μας είπε κανείς αν – για παράδειγμα- ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ζήτησε και από τις τράπεζες να πληρώσουν τα ποσά που εισέπραξαν από τους δανειολήπτες, την εισφορά του N.128/75, η οποία, μετά την τελευταία μείωση, ανέρχεται σε 0,12% στα στεγαστικά δάνεια και 0,6% για τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων. Το ποσοστό αυτό προστίθεται στο επιτόκιο του δανείου και το ποσό που αναλογεί στην εισφορά εισπράττεται μαζί με τη δόση αποπληρωμής του δανείου και καταβάλλεται μέσω των τραπεζών σε ειδικό λογαριασμό που διατηρεί το δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
danioliptes.gr