Πλήρης επιβεβαίωση για το Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδας αποτελεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας με τίτλο «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και άλλες Διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει τη διάταξη για τα Κέντρα Ενημέρωσης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ).

Συκγεκριμένα, η κυβέρνηση έβαλε σε άσχετο νομοσχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές τη συγκεκριμένη διάταξη για να μετριάσει τις αντιδράσεις, καθώς τα πολυδιαφημισμένα ΚΕΥΔ θα παρέχουν αποκλειστικά και μόνο… συμβουλές στους δανειολήπτες που αγωνίζονται να σώσουν το σπιτάκι τους. Επιπλέον, οι δωρεάν νομικές και οικονομικές συμβουλες δεν θα παρέχονται σε όλους, αλλά μόνο σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των οποίων δεν υπερβαίνει τα δύο τρίτα των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τις συμβουλές αυτές δεν θα παρέχει κάποιο εξιδικευμένο προσωπικό, αλλά δικηγόροι και λογιστές που θα πληρώνονται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Άγνωστο παραμένει το πως θα επιλέγονται οι σύμβουλοι και αν θα υπάρχουν κάποια κριτήρια που να πιστοποιούν ότι γνωρίζουν το θέμα των κόκκινων δανείων.

Παράλληλα, η ΕΓΔΙΧ θα στελεχωθεί με ακόμα 34 άτομα που θα προέλθουν από μετατάξεις, εκτοξεύοντας τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτήν την υπηρεσία σε 113, πριν καλά καλά αναλάβει δράση…

Ο μόνος βουλευτής που αντέδρασε στις παραπάνω μεθοδεύσεις της κυβέρνησης είναι ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης ο οποίος, στάθηκε για άλλη μια φορά στο πλευρό των δανειοληπτών και διάβασε στην Ολομέλεια της Βουλής την επιστολή που του απήυθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Περβανάς.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Η πολυδιαφημιζόμενη και πολυαναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση για τα Κέντρα Ενημέρωση και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) κατέληξε να είναι άλλη μια φάρσα και απογοήτευση για τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους πολίτες και δανειολήπτες. Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας με τίτλο «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και άλλες Διατάξεις», που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, γίνεται άλλη μια φορά φανερή η διαχρονική παθογένεια του Ελληνικού Κράτους που δεν είναι τίποτα άλλο από τον υδροκεφαλισμό, την δημαγωγία και το πελατειακό σύστημα. Πεδίον δόξης λαμπρό για την σημερινή κυβέρνηση να δημιουργήσει τον κομματικό στρατό της, δημιουργώντας πάνω από 100 οργανικές θέσεις στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι οποίες θα καλυφθούν προφανώς από άτομα με το σωστό .. κομματικό βιβλιάριο.

Οι πλειοψηφία των διατάξεων εξαντλείται στην αναδιοργάνωση και μεγέθυνση της διοικητικής δομής της Ειδικής Γραμματείας, η οποία πριν καν προλάβει να αναλάβει δράση (από το 2016 που συστήθηκε) χρειάζεται ήδη διόγκωση, με σύσταση δεκάδων νέων διευθύνσεων και τμημάτων, όπως το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου – Εσωτερικών Υποθέσεων, αποκλειστικά αρμόδιο για την παραλαβή παραπόνων των πολιτών προς τις άλλες υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας, οι οποίες ωστόσο στην πλειονότητά τους δεν έχουν καμία απολύτως αρμοδιότητα και επαφή με τον πολίτη !!!

Βέβαια, η κωμωδία δεν αρκείται στις τυπικές οργανωτικές διατάξεις, δυστυχώς επεκτείνεται και στο πλέον ουσιαστικό ζήτημα που είναι η υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα και ο τρόπος αντιμετώπισης του.

Εδώ, το μόνο που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι η απλή παροχή ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ και μόνο, νομικών και οικονομικών, υπηρεσιών και μάλιστα όχι προς όλους τους πολίτες, αλλά μόνο σε όσους πληρούν τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια του πολίτη χαμηλού εισοδήματος.

Ο κύκλος αυτός στενεύει εντωμεταξύ όλο και περισσότερο και δεν καλύπτει σχεδόν κανέναν πια, καθώς με τα τεκμήρια διαβίωσης που έχει θεσπίσει η σημερινή κυβέρνηση δεν υπάρχει σχεδόν κανένας πολίτης που να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Αρκεί κάποιος άνεργος να έχει ένα μικρό ποσοστό από το πατρικό χωράφι στο χωριό του και ήδη το τεκμαρτό του εισόδημα ξεπερνάει το όριο που θέτει ο νόμος για να τον θεωρήσει πολίτη χαμηλού εισοδήματος, και ας μην έχει που την κεφαλήν κλίνη!

Συνεπώς, η δοκιμαζόμενη συνεχώς μικρομεσαία τάξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όσοι δανειολήπτες έχουν ακόμα την πολυτέλεια να έχουν μια εργασία, δεν μπορούν καν να προσφύγουν στα ΚΕΥΔ και ακόμα και αν μπορούσαν, θα λάμβαναν αποκλειστικά και μόνο κάποιες συμβουλευτικές υπηρεσίες και δη από μη εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο απλά θα έχει αποσπαστεί υπηρεσιακά για τον λόγο αυτό!

Δυστυχώς, ο εμπαιγμός και τα κομματικά – πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των απελπισμένων δανειοληπτών συνεχίζονται ακάθεκτα, πράγμα που ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος δεν πρόκειται να αφήσει να περάσει έτσι».
Ο Πρόεδρος
Χαράλαμπος Περβανάς

danioliptes.gr