48889

Στις 20 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο των συμβολαιογράφων, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την άρση ή μη της αποχής τους από τους πλειστηριασμούς. Το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό από την κυβέρνηση και για αυτό εμφανίστηκε πρόθυμη να δώσει στους συμβολαιογράφους όλες τις εγγυήσεις που ζητούν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ πιέζουν να γίνουν άμεσα οι πλειστηριασμοί για να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να περιορίσουν οι τράπεζες τα ανοίγματά τους και να μην εγγράφουν μεγάλα παθητικά στους ισολογισμούς τους. Παράλληλα, θεωρούν ότι οι πλειστηριασμοί θα βοηθήσουν τις τράπεζες να περάσουν τα stress tests και να μην χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του  εκπρόσωπου Τύπου του ΔΝΤ William Murray: «Η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι κρίσιμη, είναι μια μεταρρύθμιση “κλειδί”η οποία θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, επισήμανε την επίπτωση που θα έχει η καθυστέρηση στη διενέργεια πλειστηριασμών τόσο στο ύψος των προβλέψεων που θα πρέπει να σχηματίσουν μελλοντικά οι τράπεζες, όσο και στη ρευστότητά τους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  λέγοντας ότι «οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν και έτσι να ξεμπλοκάρει το τραπεζικό σύστημα και ενόψει των stress tests».

Μόνο που κανένα από τα δύο που είπε ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι σίγουρο, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και ακόμα πιο αμφίβολο αν θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες. Πώς θα αποκτήσουν κεφαλαιακή επάρκεια οι (τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες) τράπεζες, όταν οι προσφορές των funds στα επιχειρηματικά προβληματικά δάνεια και προβληματικά δάνεια real estate είναι εντυπωσιακά χαμηλές; Όταν τα funds ενδέχεται να στήσουν ένα καρτέλ και να κρατούν τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τότε οι τράπεζες δεν θα πάρουν ούτε τα μισά από αυτά που ελπίζουν και θα βρεθούν εκτεθιμένες στα τεστ αντοχής του SSM. Αν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, οι τράπεζες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να δεχθούν τις εξευτελιστικές τιμές των funds εις βάρος πάντοτε του δανειολήπτη, ο οποίος και θα χάσει το σπίτι του και θα συνεχίσει να χρωστάει, καθώς το χαμηλό τίμημα δεν θα καλύπτει με τίποτα το ποσό της οφειλής.

Οι αυταπάτες της κυβέρνησης και των τραπεζών πρέπει να πάψουν άμεσα. Όσο πιο νωρίς συνειδητοποισουν πως η πραγματική αξία των προβληματικών δανείων καθορίζεται από τα funds, τότε θα διαπιστώσουν, ότι οι τράπεζες θα αποτύχουν στα stress tests και θα οδηγηθούν σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς να αποκλείεται το γεγονός οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να γίνουν τελικά δύο. Στο τέλος οι δανειολήπτες θα έχουν χάσει τα σπίτια τους για το τίποτα, αφού θα γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση. Ας τα σκεφτεί αυτά ο κ. Τσακαλώτος, καθώς υπάρχει ακόμα καιρός να ματαιωθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

danioliptes.gr