Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια διαρκής αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα.

Την αρχή έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με την παραδοχή του περί μη βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών.

Η διαπίστωση του Δραγασάκη θα πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση για το αν τελικά οι συγκεκριμένες τράπεζες ωφελούν ή βλάπτουν τελικά τη χώρα και τους πολίτες της.

Ακολούθησε η πλήρης αποτυχία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να στηρίξει τις εγχώριες τράπεζες μέσω των ελληνικών ομολόγων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που γνωρίζει την αλήθεια για τις τράπεζες στην Ελλάδα δεν δέχθηκε στιγμή να παίξει το παιχνίδι του Στουρνάρα για να παρατείνει απλώς τη ζωή των τραπεζών,

χωρίς αυτές να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στην ελληνική και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκή οικονομία. Μετά την αποτυχία του Στουρνάρα οι τράπεζες θα απαιτήσουν άλλη μια φορά ρευστότητα τόσο από τον ELA, όσο και από το πάντα πρόθυμο ελληνικό κράτος.

Παράλληλα, στην αχόρταγη επιθυμία τους για χρήματα θα αυξήσουν τον αριθμό των σπιτιών που βγάζουν σε πλειστηριασμό και φυσικά οι πρώτες κατοικίες δεν θα έχουν καμία απολύτως προστασία.

Η τρίτη ήττα της κυβέρνησης ήρθε από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη για την υποχρεωτική προσφυγή των πολιτών για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών στην ιδιωτική διαμεσολάβηση πριν προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια. Ο πολίτης, λοιπόν, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να διεκδικήσει το δίκιο του και να προασπίσει το συμφέρον του είναι αναγκασμένος να προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Το “δικαίωμα” όμως αυτό στοιχίζει ακριβά, καθώς ο πολίτης χρειάζεται μια μικρή περιουσία για παράβολα, δικαστικά έξοδα και αμοιβές δικηγόρων. Ακόμα περισσότερο τη στιγμή που ο νόμος Κατσέλη λήγει τον επόμενο χρόνο.

Ο δανειολήπτης προκειμένου να σώσει το σπίτι του και να μην πληρώσει τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών είναι αναγκασμένος να μπει σε ένα δικαστικό αγώνα, τον οποίο όμως αδυνατεί να πληρώσει, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς απροστάτευτος.

Η πολιτεία έχει το νόμο 3226/2004, με τον οποίο το κράτος δίνει δωρεάν νομική βοήθεια σε όποιον έχει μηδενικό ή εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα με την προϋπόθεση να μην έχει ούτε μία καλύβα! Δηλαδή, οι δανειολήπτες που δεν έχουν εισόδημα και έχουν ένα σπιτάκι, δεν δικαιούνται δωρεάν νομική βοήθεια, επειδή έχουν ένα σπιτάκι, για το οποίο χρειάζονται τη δωρεάν νομική βοήθεια!

Εσκεμμένως, η κυβέρνηση δεν αλλάζει το νόμο, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος, προκειμένου να διευκολύνει τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις των τραπεζών.

Δεν αποκλείεται όμως να αλλάξει το νόμο πριν τις εκλογές, καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, πετώντας ένα τυράκι σε χιλιάδες απελπισμένους δανειολήπτες…

Φυσικά, οι δανειολήπτες έχουν ξυπνήσει και δεν πρόκειται να πέσουν σε καμιά προεκλογική παγίδα, καθώς έχουν αφαιρέσει από τη διατροφή τους το σανό μια για πάντα.

danioliptes.gr