Όσο πλησιάζει η ώρα της “εξόδου” από το μνημόνιο, τόσο θα μεγαλώνουν τα ψέματα της κυβέρνησης, η οποία μετά την κακή συμφωνία για το Σκοπιανό και την μνημειώδη αποτυχία στη διαχείριση της φωτιάς στην Ανατολική Αττική, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Με βάση όλα αυτά είναι σίγουρο ότι θα στρέψει όλη της την προσοχή στην οικονομία και θα προσπαθήσει να κατασκευάσει ένα success story, ένα αφήγημα για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν αμέσως μετά το τέλος του μνημονίου.

Πέρα από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει να γνωρίζουμε την πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα είναι ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο μόνο για μια δεκαετία και μετά θα πρέπει να υπάρξουν νέα σκληρότερα μέτρα, καθώς ο κ. Τσίπρας συμφώνησε να μην γίνει κούρεμα, απομείωση ή διαγραφή του χρέους, αλλά να εκπληρώσει η χωρά τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως.

Μετά το 2030 η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει να υπογράψει μνημόνιο τα χαρακτηριστικά του οποίου μπορούν μόνο να είναι λιτότητα, εκποίηση, ενεχυρίαση, υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, καθεστώς εποπτείας και επιτήρησης της χώρας.

Όχι, βέβαια, ότι από το τις 20 Αυγούστου και μετά θα ζούμε καλύτερα, καθώς ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί για πλεονάσματα τα οποία για να πραγματοποιηθούν θα χρειαστεί να ματώσει στην κυριολεξία ο λαός.

Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσουν όλα όσα έχει συμφωνήσει ο Τσίπρας, οπότε το μόνο που θα αλλάξει θα είναι ο διαχειριστής της πολιτικής και όχι η ίδια η πολιτική.

Η δημόσια και ιδιωτική περιουσία του κράτους θα συνεχίσει να ξεπουλιέται μέσω του Υπερταμείου, οι πλειστηριασμοί θα είναι πλέον μαζικοί και ο ΕΝΦΙΑ θα αυξάνεται κάθε χρόνο.

Να μην ξεχνάμε φυσικά ότι ο Τσακαλώτος υπέγραψε στο Eurogroup τη δέσμευση της κυβέρνησης (που θα τηρήσει και ο Μητσοτάκης) ότι δεν πρόκειται να καταργήσει κανένα από τα μνημονιακά μέτρα των προηγούμενων ετών, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Φυσικά, δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μεγαλύτερος υποστηρικτής της συνέχισης του καθεστώτος του μνημονίου είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος με αυτά που λέει και κάνει αποδεικνύει ότι εξυπηρετεί όχι τα εθνικά, αλλά τα συμφέροντα των δανειστών.

Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνεύσεις κάποιος την ανησυχία του Στουρνάρα, όχι για το πως θα ζήσει ο ελληνικός λαός, αλλά για το πως δεν θα ανησυχήσουν οι αγορές.

Για αυτό, λοιπόν, ζητάει ο Στουρνάρας να εμμείνει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση και μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, ώστε να μην τρωθεί η εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών. Πλέον, ο κ. Στουρνάρας δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα…

Όπως γίνεται αντιληπτό, ακόμα και αν αύριο το πρωί πέσει η κυβέρνηση και έρθει ο κ. Μητσοτάκης, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Για να δούμε καλύτερες ημέρες χρειαζόμαστε μια εκ βάθρων αλλαγή του πολιτικού συστήματος με άτομα άφθαρτα και ικανά να δώσουν πνοή στον ταλαίπωρο τούτο τόπο, που δεν θα δεσμεύονται από μνημονιακές πολιτικές και θα βάζουν το συμφέρον των πολιτών πάνω από το συμφέρον των τραπεζών και των δανειστών.

danioliptes.gr