2 Αυγούστου 2021

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Χαράλαμπος Περβανάς: Ένα ακόμα σχέδιο της κυβέρνησης, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την ρευστότητα των επιχειρήσεων, φαίνεται να ναυαγεί

1 min read

Ένα ακόμα σχέδιο της κυβέρνησης, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την ρευστότητα των επιχειρήσεων, φαίνεται να ναυαγεί. Αυτό προκύπτει, άλλωστε, και από τις τελευταίες εμφανίσεις του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη στα κανάλια, απειλώντας τις τράπεζες πως αν δεν χορηγήσουν δάνεια στις επιχειρήσεις θα αποσύρει τα κεφάλαια που δόθηκαν σε αυτές για τον σκοπό αυτό. Παρά τις τηλεοπτικές κορώνες, όμως, του υπουργού η ρευστότητα στις επιχειρήσεις δεν ήρθε ποτέ. Μάλιστα οι φήμες λένε ότι τα όποια δάνεια δόθηκαν, πήγαν σε μεγάλες επιχειρήσεις φιλικά προσκείμενες στην κυβέρνηση.

Να θυμίσουμε ότι για το σχέδιο ΤΕΠΙΧ ΙΙ η δανειοδότηση γίνεται με το 40% από το ταμείο επιχειρηματικότητας και το 60% από τις τράπεζες, με διετή επιδότηση του επιτοκίου από το κράτος. Στόχος είναι να διοχετευθεί ρευστότητα 2 δις ευρώ στις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες, όμως, ενώ πήραν τα κεφάλαια, δανειοδοτούν με το «σταγονόμετρο» και με απόλυτα «τραπεζικά κριτήρια» επιβάλλοντας πολλές φορές στην δανειοδοτούμενη επιχείρηση μέρος του δανείου να δεσμευτεί ως κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και ζητώντας εγγυήσεις για το 100% της δανειοδότησης.

Επομένως, είτε η κυβέρνηση σχεδιάζει ρευστότητα και οι τράπεζες για μία ακόμα φορά αποτελούν τροχοπέδη είτε είναι ένα ακόμα «colpo grosso» για να επωφεληθούν τα τραπεζικά ιδρύματα σε βάρος των επιχειρήσεων που ρημάζουν. Η κυβέρνηση, ιδίως αυτήν την περίοδο, πρέπει να αποδείξει ότι έχει την αποφασιστικότητα να επιβάλει στις τράπεζες την θέλησή της για ρευστότητα στις πληττόμενες επιχειρήσεις με την μέγιστη διαφάνεια.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.