3 Ιουλίου 2022

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

1 min read

Στόματα κλειστά και αποφάσεις που θα επηρεάσουν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η συνάντηση μια ομάδας εκπροσώπων μόλις 15 μεγάλων τραπεζών, επενδυτικών ταμείων και κερδοσκοπικών ταμείων που θα πάρει την πιο κρίσιμη απόφαση για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Η ομάδα συναντάται για να αποφανθεί εάν η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας συνεπάγεται και την αποζημίωση όσων διακρατούν ασφάλιστρα κινδύνου, τα γνωστά ως Credit Default Swaps ή CDS.

Για την καταβολή των ασφαλίστρων ενδέχεται να χρειαστούν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας επίκειται, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Οι συνέπειες που θα έχει αυτή η απόφαση θα επηρεάσει πέραν όσων διακρατούν ελληνικό χρέος τους κατόχους και όλων των άλλων ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, καθώς και όλους όσοι διακρατούν ασφάλιστρα κινδύνου για κρατικά ομόλογα σε παγκόσμιο επίπεδο–συνολικού ύψους 2,9 τρισ. Δολαρίων.

 


Ορισμένοι επενδυτές διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή γίνεται υπό συνθήκες μυστικότητας και κάνουν λόγο περί σύγκρουσης συμφερόντων, ανέφερε το δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας.

Ουδείς πέραν των μελών της ομάδας μπορεί να λάβει μέρος στη συνάντηση, την οποία διοργανώνει η διεθνής ένωση ανταλλαγών και παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA), ενώ δεν θα δοθεί στην δημοσιότητα κανένα στοιχείο για το τι διεμοίφθη σε αυτή.

Όταν ανακοινωθεί η απόφαση –πριν από την Δευτέρα–, η επιτροπή αυτή δεν θα δώσει καμιά εξήγηση. Δεν θα υπάρχει ουδεμία πιθανότητα οι επενδυτές να φέρουν αντιρρήσεις σε αυτή.


Αν και οι εταιρίες που συμμετέχουν στην επιτροπή είναι γνωστές, περιλαμβανομένων των Goldman Sachs Group, Deutsche Bank και Morgan Stanley, τα ονόματα των αντιπροσώπων τους δεν δημοσιοποιούνται, και το ίδιο ισχύει για την έκθεση κάθε τράπεζας ή ταμείου στο ελληνικό χρέος.

Το ποσό που διακυβεύεται για τα CDS του ελληνικού χρέους δεν είναι τεράστιο, και συνολικά δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 3,2 δισ. δολάρια μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών των ασφαλίστρων για τον κίνδυνο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης χρέους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πηγή: Newsit

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.