Δριμύτερα τα σενάρια της δραχμής…

Δριμύτερα επιστρέφουν τα σενάρια για επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή, στον απόηχο της πλήρους ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, όπως καταγράφηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου.

Τα αποτελέσματα της κρισιμότερης εκλογικής αναμέτρησης στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας έσπευσαν να σχολιάσουν διεθνείς οίκοι και αναγνωρισμένοι οικονομολόγοι, με τα μηνύματα που στέλνουν για τη χώρα μας να είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξα για το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ.


Το πρωτοφανές πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα, προκαλεί έντονη ανησυχία στους αναλυτές, ενώ επιστρέφουν πιο ισχυρά από ποτέ τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Citigroup αυξάνει τις πιθανότητες εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, ενώ η GoldmanSachs διαπιστώνει ότι η Ελλάδα απομακρύνεται από τον πυρήνα της. Μοιραία εκτός ευρώ, οδηγείται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον NourielRoubini, ενώ ο PaulKrugman προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβει ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Citi: Έως και 75% οι πιθανότητες εξόδου από το ευρώ

Σε ποσοστό 50%-75% τοποθετεί τις πιθανότητες για έξοδο της  Ελλάδας από το ευρώ  η Citigroup σε διάστημα 12-18 μηνών, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος. Η προηγούμενη εκτίμηση των αναλυτών της αμερικανικής τράπεζας έκανε λόγο για ποσοστό 50%.

Σύμφωνα με τη Citi, η πιθανότητα η νέα ελληνική κυβέρνηση να χάσει τους στόχους που του προγράμματος προσαρμογής είναι αυξημένη, παρά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, εξέλιξη η οποία αναμένεται να στρέψει την Ευρώπη προς μια αναπτυξιακή πολιτική.

Η Citi αναμένει από τις κυβερνήσεις αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπζα να υιοθετήσουν πιο ευρεία μέτρα ως αντίδραση στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Πάντως, ο οίκος θεωρεί απίθανη μια ολοκληρωτική διάσπαση της ευρωζώνης.

Goldman: Απομακρύνεται από τον πυρήνα η Ελλάδα

Η Ελλάδα απομακρύνεται από τον πυρήνα της ευρωζώνης, σχολιάζει σε ανάλυσή της η GoldmanSachs, με φόντο το σκηνικό ακυβερνησίας στην Ελλάδα μετά τα εκλογικά αποτελέσματα.

Το μέλλον Ελλάδας και ευρωζώνης είναι αβέβαιο, τονίζει η επενδυτική τράπεζα. Υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα κόμματα του μνημονίου, ενώ χαρακτηρίζει ρυθμιστή των εξελίξεων το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα επισημαίνει το ενδεχόμενο η χώρα να προχωρήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών, στην περίπτωση που οι πολιτικές δυνάμειες δεν καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Όπως σημειώνει η Goldman, η Ελλάδα πρέπει να λάβει πολύ κρίσιμες και άμεσες αποφάσεις το επόμενο δίμηνο, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Krugman: Οι κίνδυνοι μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Τους κινδύνους που κρύβει ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ελλάδα, επισημαίνει μέσω του blog του ο νομπελίστας οικονομολόγος PaulKrugman.

«Αυτό που βλέπουμε στα αποτελέσματα των εκλογών είναι ο κίνδυνος να τοποθετηθούν οι «πολύ σοβαροί άνθρωποι» μαζί,  σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όταν, στην πραγματικότητα, οι «πολύ σοβαροί άνθρωποι» έχουν μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με βάση αυτή τη λογική , η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, θα έπρεπε να είναι καταπληκτική, καθώς αποτελούνταν από «πολύ σοβαρούς ανθρώπους’ με υπεύθυνες πολιτικές. «Σκεφτείτε τον MichaelBloomberg με ρετσίνα», γράφει ο Krugman.

Σύμφωνα με τον Krugman το πρόβλημα είναι ότι οι υπεύθυνες πολιτικές δεν είναι τέτοιες που εφαρμόζονται μέχρι στιγμής. Το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο ταυτίζεται με τη σοβαρότητα σε όλη την Ευρώπη είναι μια αξιοθρήνητη και προβλέψιμη αποτυχία», δηλώνει ο βραβευμένος οικονομολόγος.

Εξηγώντας τις επιλογές των Ελλήνων ψηφοφόρων, ο Krugman τονίζει πως  οι ψηφοφόροι εκφράζουν το θυμό τους ψηφίζοντας κατά του πολιτικού κατεστημένου . Και αφού όλοι οι αξιοσέβαστοι άνθρωποι αποτελούν μέορςτου,  στηρίζοντας και συνδέοντας τα ονόματά τους με τις αποτυχημένες πολιτικές, αυτό σημαίνει μια μεγάλη αύξηση των ποσοστών για  τους ακραίους στα αριστερά και τα δεξιά».  Ο οικονομολόγος καταλήγει με ένα μάλλον ανησυχητικό συμπέρασμα. Ότι οι ομοιότητες με τη δεκαετία του 1930 είναι πολύ ισχυρές.

Roubini: Μοιραία εκτός ευρώ η Ελλάδα

Μέσω του προωπικού του λογαριασμού στο Twitter ή ρθε η πρώτη αντίδραση του NourielRoubini στα εκλογικά αποτελέσματα. Ο διάσημος οικονομολόγος βλέπει αυξημένη την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μέχρι το 2013.

Οι ψηφοφόροι σε Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία σηματοδότησαν μια εξέγερση κόντρα στην πολιτική της λιτότητας, σημειώνει ο Roubini,  ενώ παρομοιάζει την Ελλάδα με ένα «διαλυμένο τρένο που οδηγείται μοιραία στη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ».

Ο Roubini εκτιμά ότι οι εκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντικές από την νίκη του σοσιαλιστή Ολάντ στη Γαλλία,  οδηγώντας στο χάος, με την πολιτική αβεβαιότητα στην περιοχή της ευρωζώνης, να αυξάνεται δραματικά.

Πηγή sofokleous10