30 Μαρτίου 2023

Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Ρυθμίσεις οφειλών, νόμος κατσέλη και υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Σύνδεσμος των Γερμανών Φορολογουμένων: 168 χρόνια θα χρειαζόταν η Γερμανία για να ξοφλήσει το χρέος

1 min read

χρειαζόταν η Γερμανία για να ξοφλήσει το χρέος

168 ολόκληρα χρόνια θα χρειαζόταν η Γερμανία για να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της, το οποίο υπερβαίνει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτό, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι από σήμερα δεν θα δανειζόταν πλέον ούτε ένα ευρώ και κάθε μήνα θα διέθετε ένα δισεκατομμύριο για την αποπληρωμή του χρέους της.

Τον υπολογισμό αυτόν έκανε η οργάνωση «Σύνδεσμος των Γερμανών Φορολογουμένων» προκειμένου να καταδείξει πόσο προβληματική είναι η γερμανική πολιτική στο πεδίο των δημοσίων δαπανών και πόσο σημαντική είναι η λειτουργία αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Στη Γερμανία καθορίζει το πολιτικό προσωπικό στα δημοτικά συμβούλια στα 16 περιφερειακά κοινοβούλια και στην ομοσπονδιακή βουλή ποιες θα είναι οι δημόσιες δαπάνες της χώρας. Το εάν αυτές είναι απαραίτητες και εάν οι πόροι επενδύονται σωστά το κρίνει το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο (Bundesrechnungshof) και οι περιφερειακές ελεγκτικές Αρχές των ομόσπονδων κρατιδίων.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο παρεμβαίνει περίπου 500 φορές ετησίως, κάνοντας συστάσεις σε Αρχές και δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες αφορούν στις δημόσιες δαπάνες. Κάποιες φορές καλεί τους φορείς να ακυρώσουν κάποιες προγραμματισμένες δαπάνες ή να τις κάνουν πιο αποτελεσματικές. Έτσι, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο ανακάλυψε πρόσφατα ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν παραγγείλει φουσκωτά σκάφη, τα οποία δεν ήταν κατάλληλα σε τελική ανάλυση για κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση.

«Έχουμε στο στόχαστρο τους φορείς εκείνους που δαπανούν δισεκατομμύρια», λέει ο εκπρόσωπός της ελεγκτικής Αρχής Μάρτιν Βίντερ και διευκρινίζει: «Στην ετήσια έκθεσή μας κάνουμε λόγο για ποσά της τάξεως των 1,5 με 2 δισεκατομμυρίων ευρών, τα οποία μπορούν να εξοικονομηθούν ως συνέπεια των συστάσεών μας. Έτσι λοιπόν υπάρχουν κάθε χρόνο δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων, οι οποίες μπορούν να γίνουν πράξη».

Το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο ανακαλύπτει αδικαιολόγητες δαπάνες σε πολλά πεδία. Από τη δημόσια υγεία, το στρατό και τις υποδομές μέχρι τις αναθέσεις έργων. Για πολλές περιπτώσεις η ελεγκτική Αρχή δέχεται υποδείξεις. «Έχουμε για παράδειγμα γέφυρες που κατασκευάστηκαν χωρίς οδικές συνδέσεις και οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν. Δεχόμαστε τακτικά πληροφορίες και για το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά κυρίως για το οδικό. Δεν εξετάζουμε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, αλλά εάν τα περιστατικά επαναλαμβάνονται τότε ζητούμε την εξέτασή τους» εξηγεί ο κ. Βίντερ.

«Το ύψος των περιττών δαπανών αγγίζει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως»

Το γερμανικό Σύνταγμα διασφαλίζει ανεξαρτησία στο Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο. Η Αρχή έχει πρόσβαση σε όλες τις κρατικές δαπάνες. Έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει απροειδοποίητα ελέγχους σε φορείς και υπηρεσίες. Εάν οι συστάσεις της δεν εισακουσθούν τότε οι υποθέσεις παραπέμπονται στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής. Με λίγα λόγια είναι πάλι οι πολιτικοί αυτοί που θα πάρουν την τελική απόφαση. Και αυτό είναι κάτι που επικρίνει έντονα ο «Σύνδεσμος των Γερμανών Φορολογουμένων».

Εδώ και δεκαετίες η εν λόγω οργάνωση αγωνίζεται ενάντια στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Κάθε χρόνο εκδίδει τη «μαύρη βίβλο» της κρατικής σπατάλης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου, το ύψος των περιττών δαπανών αγγίζει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. «Όποιος διαθέτει αλόγιστα και ανεύθυνα τα χρήματα των φορολογουμένων θα πρέπει να τιμωρείται» υποστηρίζει ο πρόεδρος της οργάνωσης Καρλ-Χάιντς Ντέκε. Ωστόσο και ο ίδιος γνωρίζει την απάντηση. Εάν καταστεί ποινικό αδίκημα η άλογη διάθεση του δημοσίου χρήματος, κανένας πολιτικός δεν θα δεχθεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

Defencenet