Γάλλοι τεχνοκράτες της Ομάδας Ράϊχενμπαχ θέλουν να… τα βροντήξουν και να φύγουν!

Νοκ άουτ έβγαλε η ελληνική δημόσια διοίκηση τους υψηλόβαθμους Γάλλους τεχνοκράτες που βρίσκονται εδώ και μερικούς μήνες στην Αθήνα με αποστολή την αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής. Μετά την επιτυχημένη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας που κατείχαν ιδιώτες επενδυτές, η ευρωπαϊκή δύναμη κρούσης υπό τον Γερμανό Χορστ Ράϊχενμπαχ ξεκίνησε τις προσπάθειες για το… νοικοκύρεμα του κράτους. Η προσπάθεια ουσιαστικής επανίδρυσης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στα οποία έχει εστιάσει την προσοχή της η τρόικα και η ευθύνη έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την αποστολή εκσυγχρονισμού της κρατικής μηχανής ανέλαβε ομάδα επτά Γάλλων ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων. Αμέσως μετά την εγκατάστασή τους στην Αθήνα, πριν από μερικούς μήνες, οι Γάλλοι αξιωματούχοι έθεσαν σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό σχέδιο, που είχε ως στόχο τη μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Έτσι, έβαλαν μπροστά τις διαδικασίες για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τη μείωση των ειδικών μισθολογίων, τον περιορισμό των περίπου 1.500 αυτόνομων κρατικών οργανισμών και βεβαίως τη μείωση του προσωπικού που πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015. Μέσα σε μόλις λίγους μήνες, όμως, οι Γάλλοι τεχνοκράτες σήκωσαν τα χέρια ψηλά και παραδόθηκαν άνευ όρων στον λαβύρινθο του ελληνικού κράτους…

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι επτά Γάλλοι δημόσιοι υπάλληλοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και ζήτησαν να επιστρέψουν στο Παρίσι αδιαφορώντας για το γεγονός ότι εγκατέλειπαν έναν πολύ ελκυστικό μισθό, τα bonus και τις άλλες παροχές που θεσπίστηκαν από τις Βρυξέλλες ως κίνητρο προκειμένου να πειστούν ικανοί και έμπειροι παράγοντες της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας να μετακινηθούν στην Ελλάδα για να αλλάξουν το ελληνικό κράτος.

“Ζητήσαμε να φύγουμε γιατί δεν γίνεται τίποτα, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία αλλαγή” φέρεται να δηλώνουν. Παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι δεν φημίζονται για την οργανωτικότητά τους, ούτε το δικό τους μοντέλο οργάνωσης του Δημοσίου μπορεί να συγκριθεί με το αγγλικό ή το γερμανικό, το γεγονός ότι οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει να συντονίσουν τον μετασχηματισμό του ελληνικού δημόσιου τομέα ζήτησαν να αποχωρήσουν μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη της προσπάθειάς τους αποτυπώνει ένα κλίμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο…

Η είδηση της απόφασης των «7» να φύγουν από την Ελλάδα προκάλεσε αναστάτωση στην ομάδα του κ. Ράϊχενμπαχ. 

Τελικώς, έπειτα από διαπραγματεύσεις στο υψηλότερο επίπεδο και μετά την παρέμβαση ανώτατων στελεχών της γαλλικής κυβέρνησης, οι επτά κρατικοί λειτουργοί μεταπείστηκαν να μην επιμείνουν στις παραιτήσεις τους, κι αυτό διότι το Παρίσι, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες ήθελαν να αποφύγουν πάση θυσία τη δημιουργία της εντύπωσης στη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ευρώπη εγκαταλείπει την Ελλάδα στην τύχη της.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν το επόμενο διάστημα και κυρίως μετά τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες θα καταφέρουν να θέσουν σε κίνηση τον μηχανισμό με τον οποίο θα επιχειρηθεί η μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, απωθώντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την άποψή τους ότι το ελληνικό κράτος είναι χαμένη υπόθεση…

Defencenet