Μέτωπο… Νοτιοευρωπαίων κατά ΕΚΤ και Βερολίνου για την κρίση

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στα τέλη Ιουνίου

Σε ευθεία αντιπαράθεση, πρωτίστως με το Βερολίνο και τις χώρες-δορυφόρους του και δευτερευόντως με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται πως οδηγούνται οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συνεπικουρούμενες από τη Γαλλία και την εκπεφρασμένη βούληση του νέου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να αλλάξει η ακολουθούμενη σήμερα οικονομική πολιτική εντός των ορίων της Ευρωζώνης.

Ενόψει της προγραμματισμένης για τις 28 Ιουνίου Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, δημοσιοποιούν σε διάφορους τόνους τις «ενστάσεις» τους απέναντι στη «γερμανικής συνταγής» πολιτική που εφαρμόζεται στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και σταδιακά ανεβάζουν τους τόνους!

Την αρχή έχει κάνει εδώ και αρκετό διάστημα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος δεν δίστασε να επαναλάβει εκ νέου τη διαφωνία του με τη «στάση Μέρκελ» και δη μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο ραδιόφωνο ΑRD. Από τη συχνότητα του οποίου ξεκαθάρισε πως «η Ιταλία, ακόμη και στο μέλλον, δεν πρόκειται να χρειαστεί βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης», τασσόμενος παράλληλα υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων.

Ο κ. Μόντι δήλωσε χαρακτηριστικά πως το ευρωομόλογο θα μπορούσε να αποτελέσει «τμήμα συνολικής λύσης», διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος συμφωνεί τα κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα «να εκδίδονται με βάση σταθερά στοιχεία, όπως η δημοσιονομική πειθαρχία ή μια πολιτική κατά των πληθωριστικών πιέσεων».

Εκεί που ύψωσε τους τόνους κατά του Βερολίνου ο κ. Μόντι ήταν όταν εξέφρασε την απορία του για τον ισχυρισμό των Γερμανών ότι είναι οι μόνοι που πληρώνουν τους υπολοίπους Ευρωπαίους, εξηγώντας ότι η Ιταλία πληρώνει διπλά -και για τη στήριξη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, αλλά και με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού της.

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανοικτά δηλώνει ότι θα ξεκινήσει πόλεμο κατά των Ευρωπαίων αξιωματούχων, για τους οποίους μάλιστα δηλώνει ότι που απορρίπτουν τις εκκλήσεις για αγορά χρέους των χωρών της ευρωπεριφέρειας ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας, ο κ. Ραχόι δήλωσε πως έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Herman Van Rompuy ζητώντας μέτρα για την αντιμετώπιση έλλειψης πίστωσης, η οποία στραγγαλίζει την οικονομική ανάπτυξη.

Αλλά και η Γαλλία εμφανίζεται έτοιμη να ασκήσει εκ νέου πιέσεις στην ΕΕ να υιοθετήσει πακέτο μέτρων χρηματοοικονομικής σταθερότητας για να συγκρατήσει την κρίση χρεών, καθώς εκτιμά ότι η αρνητική αντίδραση της αγοράς στα 100 δισ. ευρώ για την διάσωση των ισπανικών τραπεζών, δείχνει ότι χρειάζεται πιο αποφασιστική δράση. Κάτι που εν πολλοίς απέδειξε και η υποβάθμιση της Ισπανίας (και της Κύπρου) από την Moody’s αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως έγινε γνωστό από γαλλικές κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ολάντ θα εμφανιστεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο στις 28 Ιουνίου με πακέτο μέτρο το οποίο προβλέπει να αναλάβει η ΕΚΤ υπεύθυνη για την εποπτεία των τραπεζών και να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός διασώσεων European Stability Mechanism, που θα ενεργοποιηθεί τον επόμενο μήνα, για να γίνει άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα θα ζητήσει να αναλάβει η ΕΚΤ την ευθύνη για την εποπτεία των συστημικά σημαντικών τραπεζών και την εκκαθάρισή τους σε περίπτωση κατάρρευσης, να είναι αυτή που θα διεξάγει τα stress test στις τράπεζες και ο ESM να είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί αν χρειαστούν ανακεφαλαιοποιήσεις.

Το Παρίσι πιστεύει ότι η Ιταλία και η Ισπανία είναι υπέρ των προτάσεών του και ότι γίνεται πρόοδος στο να πειστεί η Γερμανία.

Protothema