Έτοιμη η κυβερνητική… “τρόϊκα”

Στα 8 σημεία που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και στα 7 σημεία της ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη συμφωνήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης. Αναμένεται-και θεωρείται σχεδόν δεδομένη-η αποδοχή τους από τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να γίνει μία τριμερής συνάντηση για τις λεπτομέρειες της κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του spirospero.gr, δίνοντας έως και την ύστατη ώρα τη μάχη φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτείνει ταυτόχρονα να δημιουργηθεί μια “εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης” με τη συμμετοχή και στελεχών του κόμματος της Αριστεράς, προκειμένου να διαπραγματευτεί το μνημόνιο, κάτι που επ’ ουδενί δεν δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Όλα αυτά την ώρα που οι Ευρωπαίοι πιέζουν: το πρωί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο και του ζήτησε να συγκροτηθεί κυβέρνηση ΤΩΡΑ!. Όπως του είπε ο κ. Ολάντ, το θέμα της Ισπανίας “ανοίγει” και οι Ευρωπαίοι θέλουν σιγά σιγά να κλείσουν το ελληνικό μέτωπο.

Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση

Μετά την διαπίστωση της προγραμματικής σύγκλισης οι τρεις αρχηγοί θα κληθούν να επιλέξουν τα πρόσωπο. Σε κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να συμφωνούν και οι τρεις. Για την προεδρία της Βουλής προορίζεται πάντως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το κυβερνητικό σχήμα θα είναι ολιγομελές και ευέλικτο, μόλις 15 υπουργοί.

Διαφωνία υπάρχει ανάμεσα σε Σαμαρά και Κουβέλη για το δικαιοσύνης, ενδέχεται να βρεθεί η χρυσή τομή δημιουργίας θέσης υφυπουργού προκειμένου να στελεχωθεί από κάποιον από τη ΔΗΜΑΡ.

Για το υπουργείο Οικονομικών επικρατέστερος φέρεται ο Κ. Χατζηδάκης, για το Περιβάλλοντος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ( η Ντόρα μάλλον μένει εκτός), για το Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη, για το Υποδομών ο Μ. Βορίδης και για το Εμπορικής Ναυτιλίας που θα ανασυσταθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης (για τα δυο τελευταία ονόματα έχει ενστάσεις η ΔΗΜΑΡ υπάρχει όμως η ελπίδα πως θα καμφθούν).

Δεν αποκλείεται στο σχήμα εκτός πολιτικούς να δούμε και κάποιους τεχνοκράτες κοινής αποδοχής.

Spirospero