Αρχίζει η αξιολόγηση της τρόικας, χαραμάδες διαλλακτικότητας από ΔΝΤ

 

Στις 11.00 σήμερα η γνωριμία Στουρνάρα με Τόμσεν-Μαζούχ-Μορς  

 

Αρχίζουν από σήμερα το πρωί τα πρώτα ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Στα ραντεβού θα εξετασθούν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, το βάθος της ύφεσης και η εκτίναξη της ανεργίας, ενώ ξεχωριστές συσκέψεις θα αφιερωθούν στην πορεία των εσόδων και των δαπανών.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας αναμένεται ότι θα ορκιστεί στις 10 το πρωί της Πέμπτης και θα περιμένει στις 11.00 στο γραφείο του τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) οι οποίοι φτάνουν στην Αθήνα σήμερα (Τετάρτη) το απόγευμα. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς και ο γενικός γραμματέας Ηλ. Πλασκοβίτης (τα δύο πρόσωπα που σήκωσαν το κύριο βάρος των διαπραγματεύσεων από τον Απρίλιο του 2010) καθώς επίσης και τα νέα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης.

Στις 13.00 την ίδια ημέρα έχει προγραμματισθεί συνάντηση της τρόικας με τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία και του κ. Στουρνάρα. Η τρόικα, σε επίπεδο επικεφαλής, θα έχει τις τελευταίες συναντήσεις της με υπουργούς της κυβέρνησης το Σάββατο και θα αναχωρήσει από την Αθήνα. Θα επιστρέψει στις 24 Ιουλίου για το «κυρίως πιάτο» της διαπραγμάτευσης, κάτι που επιβεβαίωσε την Τρίτη και ο κ. Στουρνάρας.

Ο κ. Πλασκοβίτης επέστρεψε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group), η οποία προετοίμασε τη συνεδρίαση του Eurogroup σε επίπεδο Υπουργών στις Βρυξέλλες την προσεχή Δευτέρα 9 Ιουλίου. Σε αυτή ο κ. Στουρνάρας θα έχει τις πρώτες επαφές με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους υπόλοιπους ομολόγους του στην ευρωζώνη.

Χαραμάδες διαλλακτικότητας 

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν τις τελευταίες ώρες ότι η πλευρά του ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει αλλαγές στο Μνημόνιο 2 αν η ελληνική πλευρά πείσει για τη σοβαρότητα των προθέσεών της να υλοποιήσει βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί (μείωση δημοσίου τομέα, αποκρατικοποιήσεις κλπ.). Πολλοί διαβλέπουν στη στάση που τηρεί το ΔΝΤ τις επιρροές της αμερικανικής κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ανησυχεί για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα είχε τυχόν αποσταθεροποίηση κράτους της ευρωζώνης για την εύθραυστη ανάκαμψη των ΗΠΑ, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Την Τρίτη, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συνέδεσε σε δηλώσεις της την πορεία της αμερικανικής οικονομίας με τη σταθερότητα των κρατών της ευρωζώνης και την αξιολόγηση της τρόικας στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η γραμμή που συμφωνήθηκε είναι να προχωρήσουν βασικές μεταρρυθμίσεις όπως το κλείσιμο και η συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας. Παραλλήλως θα προβληθεί η δέσμευση για την ταχεία κατάρτιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Στην πορεία των συζητήσεων θα τεθούν στο τραπέζι οι «κόκκινες γραμμές» της συμμαχικής κυβέρνησης (μειώσεις μισθών-συντάξεων, απολύσεις, εργασιακά) και θα αναφερθεί η ανάγκη για επιμήκυνση της προσαρμογής κατά δύο έτη που σημαίνει χαλάρωση της λιτότητας, εφόσον τα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ θα απλωθούν σε βάθος τετραετίας (2013-2016) αντί για τη διετία 2013-2014.

«Πρόκληση» τα ληξιπρόθεσμα 6,8 δισ. ευρώ 

Θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Τρίτης του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Χορστ Ράιχενμπαχ με το νέο υπουργό Οικονομικών. Βγαίνοντας ο κ. Ράιχενμπαχ, δήλωσε ότι «η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών είναι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας». Επισήμως, τα ληξιπρόθεσμα έφτασαν το Μάιο τα 6,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Νωρίτερα την Τρίτη ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι ο στόχος είναι να αποπληρωθούν το 2012 περίπου 4 ως 4,5 δισ. ευρώ, κάτι που προβλέπεται ρητά στο Μνημόνιο 2. Παράλληλα προανήγγειλε την αντικατάσταση του κανόνα 1 προς 5 (πέντε αποχωρήσεις για κάθε πρόσληψη στο Δημόσιο) από τον αυστηρότερο κανόνα 1 προς 10, ένα επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί στις συζητήσεις με την τρόικα με στόχο να αποκρουσθούν οι 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο που έχουν συναποφασιστεί στο Μνημόνιο 2.

Tovima