Του Γιώργου Μαντελα
Δύο εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής επεφύλασσε η εβδομάδα που πέρασε σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις από το τραπεζικό μέτωπο.
Η πρώτη έχει να κάνει με την υπόθεση της Αγροτικής Τράπεζας. Ως γνωστόν, η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταθέσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) νέα πρόταση εξαγοράς του «καλού κομματιού» της (good bank). Μόνο που, ενώ μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας εθεωρείτο φαβορί για να το εξασφαλίσει, φαίνεται ότι η υπόθεση σκάλωσε στην τρόικα. Οπως διαμηνύθηκε αρμοδίως, οι επικεφαλής της εξέφρασαν τις σοβαρές αντιρρήσεις τους, όπως ακριβώς είχαν κάνει και πριν από δύο χρόνια σε ανάλογη περίπτωση. Αν ισχύει η πληροφορία, τότε το κεφάλαιο «Αγροτική» παίρνει νέα τροπή, αν και δεν είναι σίγουρο ότι αυτή τη φορά η τρόικα θα εμμείνει μέχρι τέλους στην αρνητική της θέση για προσέγγιση Πειραιώς – Αγροτικής. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι –αν κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό– να δρομολογήσει εξελίξεις αναφορικά με την περίπτωση πριν από την επόμενη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής ελεγκτές. Μια σημαντική λεπτομέρεια, την οποία θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όλοι όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις από αυτό το μέτωπο, είναι πως στο ΤΧΣ, πλην της Πειραιώς, πρόταση φέρεται να έχει καταθέσει και άλλη ελληνική τράπεζα, χωρίς όμως να κρίνεται ιδιαίτερα φιλόδοξη.
Στο ΤΧΣ, όμως, προτάσεις δεν κατατίθενται μόνο για την περίπτωση της Αγροτικής, αλλά και γι’ αυτή της Εμπορικής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, λίγο πριν παραιτηθεί από την Εθνική, ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της κ. Απόστολος Ταμβακάκης, με έγκριση του Δ.Σ. της τράπεζας, κατέθεσε πρόταση για την Εμπορική. Η κίνηση αυτή έγινε ακριβώς ένα 24ωρο πριν λήξει η πρώτη προθεσμία που είχε θέσει το Ταμείο γι’ αυτό το project. Δηλαδή στις 23 Ιουνίου. Αυτή ήταν η τελευταία παρακαταθήκη Ταμβακάκη, από τη θέση του CEO της ΕΤΕ, στο παιχνίδι των τραπεζικών ανακατατάξεων που κυοφορούνται. Λίγες ημέρες μετά αποχώρησε. Οι πληροφορίες λένε ότι το ΤΧΣ αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία υποβολής προτάσεων, γεγονός το οποίο επιτρέπει να αναζητήσουν ενεργό ρόλο και άλλοι «παίκτες». Ως γνωστόν, για την περίπτωση ενδιαφέρονται τόσο η Eurobank Efg όσο και η Alpha Bank. Εν προκειμένω, πολλά θα κριθούν και από τη στρατηγική που θα αποφασίσει να ακολουθήσει η νέα διοίκηση της Εθνικής, ως προς το μέτωπο της Εμπορικής. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον για την περίπτωση αυξάνεται κατακόρυφα. Για την ιστορία, πάντως, η Alpha δεν ενδιαφέρεται μόνο για συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία της Εμπορικής, όπως έκανε στο ξεκίνημα αυτής της ιστορίας.
Το Τ.Τ. και η Γενική
Τέλος, όσοι θέλουν να συμπληρώσουν το παζλ των εξελίξεων, καλό θα είναι να έχουν υπόψη τους ότι υπάρχουν πάντα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και η Γενική Τράπεζα. Γι’ αυτή την τελευταία, αυτό το οποίο κυκλοφορεί –σε θεωρητικό επίπεδο προς το παρόν– είναι ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα είδος «επενδυτικής τράπεζας», μέσω της οποίας θα προωθούνταν projects που θα αρχίσουν να «τρέχουν» στην Ελλάδα της επόμενης μέρας (όποια κι αν είναι αυτή). Χωρίς τη συμμετοχή της Societe Generale, αλλά με ελληνικά κεφάλαια…
Για το ΤΤ, αρκεί να αναφερθεί ότι στο μετοχικό του κεφάλαιο συμμετέχουν τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank Efg, για να αντιληφθεί κανείς τι «μάχη» θα μπορούσε –υπό όρους– να ξεσπάσει για την περίπτωσή του. Θα μπορούσε πάντως να αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι του «ισχυρού κρατικού τραπεζικού βραχίονα», που ποτέ δεν εγκατέλειψε ως ιδέα η κυβέρνηση. Ηταν, άλλωστε, από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται οι αλλαγές στη σύνθεση του ΤΧΣ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για καίρια θέση στη διοίκηση του Ταμείου προωθείται ξένος τραπεζίτης.
Kathimerini