Το σχέδιο περικοπών της διετίας 2013-2014 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «σκληρό» για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ασφαλισμένους. Όπως αναφέρει η Real News η κυβέρνηση θα πρέπει πέραν της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών να υπερπηδήσει και τρια μεγάλα εμπόδια προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο. Το πρώτο είναι το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας που θα εφαρμοστεί καθώς και τα ειδικά μισθολόγια που έχουν ήδη προκαλέσει τριβές εντός της κυβέρνησης. Τέλος, κρίσιμο θα είναι και το εύρος των περικοπών στις συντάξεις ώστε να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Αναλυτικά τα μέτρα που σχεδιάζονται για τη διετία 2013-2014 είναι τα εξής:
Κλιμακωτές μειώσεις από 2% έως και 20% στις κύριες συντάξεις, ενδεχομένως και των 600 ευρώ. Πρόκειται για μια νέα εισφορά η οποία θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως θα φτάνει το 15% για συντάξεις 2.000 ευρώ.
Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις άνω των 400 ευρώ. Θα επιβληθεί ειδική εισφορά και ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το ύψος της περικοπής. Η βασική πρόταση προβλέπει η μείωση να ξεκινά από συντάξεις άνω των 400 ευρώ, ωστόσο όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι.
Τέλος στα δώρα και στο επίδομα αδείας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Από το εν λόγω μέτρο κάθε υπάλληλος θα χάσει 1.000 ευρώ το χρόνο, ενώ υπολογίζεται πως το 2013 θα εξοικονομηθούν 700 εκατ. ευρώ. Η απώλεια για του συνταξιούχους θα είναι 800 ευρώ το χρόνο.
Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Το μέτρο θεωρείται πως έχει «κλειδώσει» ώστε τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης να πάψουν να χορηγούν δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα αλλά και επίδομα αδείας. Το μέτρο θα αφορά το σύνολο των επικουρικών συντάξεων ανεξαρτήτως ύψους και θα ισχύει για όλα τα ταμεία.
Αύξηση των απαιτούμενων ετών από τα 15 στα 21 έτη για συνταξιοδότηση στα 65. Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2013 και στόχο έχει να λειτουργήσει αντισταθμιστικά ώστε να αποφευχθεί αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας στα 66 ή 67 έτη. Στόχος του μέτρου είναι να γίνεται έξοδος με 21 έτη ασφάλισης ώστε να αντιμετωπισθεί η εισφοροδιαφυγή.
«Ψαλίδι» στο εφάπαξ 23 ταμείων προνοίας. Οι συγκεκριμένοι φορείς χορηγούν ως και 83% υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι εργαζόμενοι. Το μέτρο θα ξεκινήσει από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων όπου η μείωση θα αγγίξει το 22,67%, ακολουθώντας αυτή του Νοεμβρίου που είχε επιφέρει μείωση της τάξης του 20%.
Επιβολή ειδικής εισφοράς στις συντάξεις όσων είχαν «φουσκωμένο» εφάπαξ. Και εδώ μοντέλο θα είναι το Ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων όπου έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια από 1% έως 3% στις συντάξεις.
Περικοπές στις συντάξεις συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων (π.χ. άγαμες θυγατέρες).
Μειώσεις αποδοχών 12% στα ειδικά μισθολόγια με ενδεχόμενη αναδρομική ισχύ του μέτρου από τον Ιούλιο του 2012. Το μέτρο αφορά κυρίως 200.000 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων οι ένστολοι, καθηγητές πανεπιστημίων και δικαστικοί.
Καθιέρωση αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα προνοιακά επιδόματα, ενώ μαχαίρι μπαίνει και στα αναπηρικά επιδόματα από τα 313 στα 230 ευρώ. Εξετάζεται το επίδομα να χορηγείται κατά 2/3 σε όσους έχουν εισόδημα από 10.000 ως 20.000 ευρώ το χρόνο, κατά 1/3 σε όσους βρίσκονται από 20.000 ως 30.000 ενώ δεν θα χορηγείται για όσους υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ το χρόνο.
Τέλος το ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών και χορήγηση του με κριτήρια για τους άνω των 65.
Νέες περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ κατά 305 με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Λουκέτο σε δημοτικές επιχειρήσεις και περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ. Οι μειώσεις θα είναι υψηλότερες για αντιδημάρχους και συμβούλους και περιορισμένοι για το υπόλοιπο προσωπικό.
Συγχώνευση ή κατάργηση 40 φορέων του Δημοσίου
Iefimerida