Χαρίζουν τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργοδότες, χρεώνουν τους εργαζόμενους

Την κατάργηση των εισφορών υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Το «κούρεμα» όμως θα αφορά μόνο τον εργοδότη.

Η περικοπή των εισφορών, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση από τη στιγμή που τόσο ο ΟΕΚ όσο και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας καταργήθηκαν ως αυτόνομοι οργανισμοί και απορροφήθηκαν από τον ΟΑΕΔ. Εδώ και μήνες όμως, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες εξακολουθούσαν να πληρώνουν για κάτι που δεν υπάρχει.

Η δικαιοσύνη θα αποκατασταθεί αλλά μόνο για τους εργοδότες.

Σήμερα, οι εισφορές που καταβάλλουν έχουν ως εξής:

• Για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας πληρώνουν 0,75%

• Για τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας πληρώνουν 0,35%

To άθροισμα, δηλαδή το 1,1% θα μηδενιστεί (οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας) δηλαδή η μείωση θα είναι της τάξεως του 1,1%. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, πληρώνουν σήμερα 1% για τον ΟΕΚ και 0,35% για τον ΟΕΕ. Εκτός απροόπτου, τα ποσοστά των εργαζομένων θα παραμείνουν αμείωτα.

Το επιχείρημα είναι ότι μέσω του ΟΑΕΔ, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν παροχές κυρίως στο κομμάτι του κοινωνικού τουρισμού.

Μην λησμονούμε ότι την Τρίτη, έρχεται η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας η οποία θα βάλει στο τραπέζι το αίτημα για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που θα έχει τεράστιες συνέπειες στα έσοδα του ΙΚΑ.

 

fpress