Φόροι από το πρώτο ευρώ – Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες

– Εταιρεία θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να γλιτώνουν φόρους, – Ανεβάζουν στο 30% η φορολογία στα μπλοκάκια, – “Οδηγός” οι αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών για όλους Το μεγάλο ζητούμενο είναι τα έσοδα.

Οι πολίτες στο σύνολό τους ανεξάρτητα από το εισόδημα θα πρέπει να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου που προς το παρόν θεωρείται δεδομένο για τους ελεύθερους επαγγελματίες μελετάται να καταργηθεί και για μισθωτούς και συνταξιούχους (στο μέλλον όχι άμεσα σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες).

Ήδη βλέπουμε τα πρώτα σημάδια. Δεν είναι άλλα από τη φορολόγηση της πρώτης κατοικίας και των αγροτεμαχίων, του σπιτιού και των χωραφιών δηλαδή (διαβάστε εδώ) που δεν αποφέρουν κανένα όφελος στον ιδιοκτήτη, αλλά στο όνομα της αύξησης των εσόδων του κράτους φορολογούνται.

Έτσι και το εισόδημα. Ανεξάρτητα από το ύψος του θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Ίσως παραμείνει ένα μικρό αφορολόγητο όριο της τάξης των 2.000 ή 3.000 ευρώ, ωστόσο επί της ουσίας η αύξηση των φόρων θα είναι μεγάλη για όλους.

Παράδειγμα θα μπορεί να αποτελέσει το σχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Ακόμη και οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι, εργαζόμενοι δηλαδή με μόνιμη σχέση εργασίας με μια εταιρεία και χαμηλά εισοδήματα θα χάσουν το αφορολόγητό τους. Αυτό με λίγα λόγια θα σημάνει 500 ευρώ επιπλέον φόρο το χρόνο για όλους.

Παράλληλα μελετάται η αύξηση του φόρου από το 20% που είναι σήμερα στο 30%, επιπλέον επιβάρυνση δηλαδή.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ωστόσο το δικαίωμα έκπτωσης φόρων από τα έξοδά τους. Αυτό ακριβώς μελετάται να συμβεί και με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Με τη δυνατότητα σχηματισμού μονοπρόσωπης εταιρίας ή άλλη νομοθετική ρύθμιση θα μπορεί ο φορολογούμενος (αντί φοροαπαλλαγών που καταργούνται) να δικαιολογεί έξοδα μειώνοντας τη φορολόγησή του. Για παράδειγμα έξοδα κίνησης, λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κλπ που σήμερα δεν εκπίπτουν για έναν μισθωτό ή έναν συνταξιούχο.

Αυτό βέβαια θα σημάνει άμεσα ένα επιπλέον έξοδο, αυτό για τον λογιστή καθώς θεωρείται ως απίθανο κάθε πολίτης να μπορεί να κάνει τα απαραίτητα μόνος του. Το σενάριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες Η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου για πολλούς θεωρείται ήδη δεδομένη.

Παράλληλα εξετάζεται η κατάργηση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με παράλληλη αύξηση του φόρου παροχής υπηρεσιών από το 20% στο 30%.

Ένα σενάριο λέει ότι θα συνεχίσει να παρακρατείται το 20% και το 10% θα κρατείται με την εκκαθάριση της δήλωσης. Ένα άλλο σενάριο μιλάει για αυτοτελή φορολόγηση 30% για όλους.

Το τρίτο σενάριο που αφορά την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου μειώνει κάπως τη φορολογία, στο 15%, όμως η κατάργηση του αφορολόγητου σημαίνει αυτόματα αύξηση φόρου κατά τουλάχιστον 500 ευρώ.

Και με τα τρία σενάρια πάντως βέβαιο είναι πως θα “τρέξει” ταυτόχρονα μια αλλαγή προς το αυστηρότερο στις δαπάνες που εκπίπτουν.

Τα σενάρια για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Ούτε σε επίπεδο επιχειρήσεων προβλέπεται καμία μείωση φόρων. Αντιθέτως σε ότι αφορά σε ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες όλα δείχνουν ότι πάμε σε αύξηση του συντελεστή από το 25% στο 30%. Ωστόσο όλα δείχνουν πως αν αυξηθεί ο συντελεστής θα δοθεί το “μπόνους” της εξάντλησης της φορολογικής υποχρέωσης σε αυτόν.

Δηλαδή οι μέτοχοι των παραπάνω εταιρειών δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν στην ατομική δήλωσή τους τα εισοδήματα από την εταιρεία.

Σε ότι αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις με φόρο 20% και 25% στα μερίσματα μελετάται αύξηση του φόρου στο 30%, αλλά είτε με ταυτόχρονη κατάργηση της φορολόγησης των μερισμάτων, είτε με δραματική μείωσή τους.

NewsIT