Ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Παπαδάκης παραδέχθηκε συγκεκριμένα ότι ενώ οι τράπεζες οφείλουν να επιστρέφουν στο Δημόσιο κάθε χρόνο ποσοστό επί των εγγυήσεων που έχουν λάβει, δεν το έχουν κάνει από το 2009 μέχρι σήμερα.
Ο κ. Παπαδάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ρωτήθηκε από βουλευτές για το θέμα αυτό και το επιβεβαίωσε. Όπως τόνισε, με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη του 2008 για τις εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες υποχρεούνταν να επιστρέφουν κάθε χρόνο το 10% στο Δημόσιο.
Όμως, πλην της πρώτης χρονιάς που πλήρωσαν κανονικά (και πλην μιας τράπεζας που συνέχιζε να εξοφλεί κανονικά την υποχρέωση και της οποίας το όνομα δεν ανέφερε), έκτοτε δεν επέστρεψαν το παραμικρό ποσό. Το αποτέλεσμα είναι να έχει συσσωρευθεί μια συνολική οφειλή ύψους 550.000.000 ευρώ των τραπεζών προς το Δημόσιο, η οποία ακόμα και σήμερα παραμένει εκκρεμής.
Ο κ. Παπαδάκης επικαλέστηκε ως δικαιολογία για τη μη επιστροφή του 10% των εγγυήσεων την οικονομική κρίση και την άσχημη κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι τράπεζες. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο κ. Παπαδάκης άφησε την εντύπωση ότι παρά το τεράστιο ύψος της οφειλής δεν υπήρξε η παραμικρή σχετική όχληση προς τις τράπεζες ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.
Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι αναζητείται τρόπος να διευθετηθεί το ζήτημα και ότι το υπουργείο είναι σε φάση διαπραγμάτευσης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Κατά τα άλλα, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει η ΤτΕ, μετά την ανακεφαλαιοποίηση μόνο τέσσερις τράπεζες κρίθηκαν αυτόνομα βιώσιμες και συγκεκριμένα η Εθνική, η Eurobank, η Alpha Bank και η Πειραιώς.
Γιώργος Λυκουρέντζος από dimokratianews