Ο υπουργός αποχώρησε και άφησε ανοιχτό το θέμα κλείνοντας με τους τροϊκανούς νέο ραντεβού για σήμερα.
Οι τροικανοί αμφισβητούν το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων από το δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής το χρονοδιάγραμμα είχε ως εξής: Απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων από το δημόσιο έως το τέλος του 2012 και 15.000 υπαλλήλων έως το 2015.
Ωστόσο η τρόικα φαίνεται να απαιτεί την απόλυση όλων των υπαλλήλων των οργανισμών που καταργούνται.
Η θέση της κυβέρνησης είναι “οχι στις απολύσεις, ναι στη διαθεσιμότητα”.
Τη διαθεσιμότητα όμως οι δανειστές τη βλέπουν μόνο ως επιπρόσθετο μέτρο στις απολύσεις.
Την ίδια ώρα όμως έχουμε ένα σαφές μήνυμα από τον Αντώνη Σαμαρά που στη συνέντευξή του στην “Καθημερινή” μίλησε ανοιχτά για απολύσεις στο Δημόσιο.
Κύκλοι της κυβέρνησης μεταφράζουν τα λόγια Σαμαρά ως την πρόθεση της κυβέρνησης να αποχωρήσουν οι επίορκοι και όσοι βρίσκονται σε άδεια διαρκείας για διάφορους ιατρικούς λόγους.
Τα… νούμερα όμως δεν βγαίνουν με αυτόν τον τρόπο. Κάποιοι λένε ότι οι υπάλληλοι αυτοί δεν είναι περισσότεροι από 3.000 το πολύ 5.000.
Έτσι λείπουν τουλάχιστον 10.000 υπάλληλοι.
Το σενάριο τώρα θέλει τους υπόλοιπους να αποχωρούν (όπως και να βαφτιστεί ο τρόπος) εντός των επόμενων μηνών ώστε να δεχθεί η τρόικα να κλείσει αυτό το θέμα και να βάλει την υπογραφεί της για τη δόση.
Πως θα επιλεγούν οι υπάλληλοι; Παραμένει άγνωστο όμως στοχοποιούνται ήδη κάποιες κατηγορίες.
Πρώτοι μπαίνουν στο στόχαστρο εκείνοι που απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.
Ποιοι από τους υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας θα επιλεγούν; Προφανώς εκείνοι που υπηρετούν σε φορείς και οργανισμούς που συγχωνεύονται ή κλείνουν καθώς η θέση τους θα καταργηθεί και η σύμβασή τους δεν έχει το συνταγματικό κόλλημα της μονιμότητας.
Στην περίπτωση που η τρόικα επιμείνει δεν αποκλείεται όμως να δούμε να οδεύουν προς απόλυση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και υπάλληλοι που υπηρετούν σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα με αντίστοιχες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ
Defencenet