ΔΝΤ: “Ανακεφαλαιοποιήστε τις ελληνικές τράπεζες μέσω ESM”

Την κεφαλαιακή θωράκιση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) φέρεται να ζητεί το ΔΝΤ καθώς με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να διασφαλιστεί ταχύτερα η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ευρωσυστήματος το ΔΝΤ θεωρεί πως με την παρέμβαση αυτή τα περίπου 50 δισ. ευρώ που απαιτεί η κεφαλαιακή θωράκιση των πιστωτικών ιδρυμάτων και σήμερα αντιστοιχούν στο 25% του ΑΕΠ θα αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος της Ελλάδος δίνοντας αφενός σημαντική ελάφρυνση στο χρέος, αφετέρου προσθετό κίνητρο στους υφιστάμενους μέτοχους των τραπεζών να μετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ESM θα ακολουθήσει αυτή της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ότι αποκλείεται η “αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση” τραπεζών από τον ESM, τα κεφάλαια του οποίου θα χρησιμοποιούνται μόνο για τα προβλήματα που θα προκύψουν μετά την ενεργοποίηση του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας. Ωστόσο, ήδη υπό το βάρος των εξελίξεων η Γερμανία φέρεται αν έχει υπαναχωρήσει από την θέση της αυτή.

Το ζήτημα της κεφαλαιακής θωράκισης των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αναμένεται να εξετασθεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 22 Νοεμβρίου ή σε έκτακτη Σύνοδο εντός του Δεκεμβρίου.

Defencenet