Βαριά “καμπάνα” στην UBS για χειραγώγηση επιτοκίων

Στο ένα δισ. δολάρια μπορεί να ανέλθει το πρόστιμο που θα κληθεί πληρώσει η ελβετική τράπεζα UBS για τη συμμετοχή της στη διαμόρφωση του επιτοκίου Libor, ανέφεραν πηγές στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο από το πρόστιμο ρεκόρ που κλήθηκε να πληρώσει η βρετανική τράπεζα Barclays για τον ίδιο λόγο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η UBS κέρδισε μερική ασυλία από τις εποπτικές Αρχές επειδή παρουσίασε οικειοθελώς πληροφορίες για το θέμα. Όπως είναι γνωστό το σκάνδαλο με τη χειραγώγηση του Libor ερευνάται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο από δέκα εποπτικές Αρχές, οι οποίες εξετάζουν τυχόν συμμετοχή στη διαμόρφωση του επιτοκίου από 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι ο διακανονισμός της UBS αναμένεται ότι θα αφορά τέσσερις διαφορετικές εποπτικές Αρχές, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Εμπορευμάτων μελλοντικών συμβολαίων της ίδιας χώρας, καθώς και τις βρετανικές και ελβετικές εποπτικές Αρχές.

Η ελβετική εποπτική Αρχή Finma που είναι κατ’ εξοχήν η αρμόδια για την εποπτεία της UBS δεν επιβάλλει πρόστιμα, αλλά μπορεί να απαιτήσει από τις εταιρείες που ελέγχει να επιστρέψουν τα κέρδη που αποκόμισαν από παράνομες δραστηριότητες.

defencenet