Της Μίνας Αφεντούλη
Μόλις ο Θεός ολοκλήρωσε τον κόσμο, την όγδοη μέρα, κοίταξε στον παράδεισο του και είπε: «Χρειάζομαι κάποιον που μπορεί να το ανατρέψει όλο αυτόν το παράδεισο για ένα γρήγορο κέρδος.” Έτσι ο Θεός έκανε έναν τραπεζίτη.
Έπειτα, ο Θεός είπε, «Χρειάζομαι κάποιον που θα λέει ότι όλοι οι άλλοι πρέπει να στηρίζονται στα δικά τους πόδια, αλλά ο ίδιος θα τρέξει στην κυβέρνηση για ένα πακέτο διάσωσης όταν βρεθεί σε προβλήματα και θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα της διάσωσης για να βοηθήσει τους δικούς του. Και στη συνέχεια να πληρώσει ο ίδιος άλλο ένα μπόνους στον εαυτό του.
“Έτσι ο Θεός έφτιαξε έναν ακόμη τραπεζίτη!
Και με τον παραπάνω ισχυρισμό αποδεικνύεται οτι ακόμη κι ο Θεός κάνει λάθη! Και το λάθος αυτό, αν και επίπονο για τον ελληνικό λαό συνεχίζεται στη βάση ενός οργανωμένου σχεδίου που θέλει τις ελληνικές τράπεζες άρτια οχυρωμένες κεφαλαιακά και την πραγματική οικονομία πλήρως στεγνωμένη από ρευστότητα.
Στο πλαίσιο αυτού του καλά οργανωμένου σχεδίου, συντίθεται το παζλ της διάσωσης του τραπεζικού συστήματος με το κόστος του να βαρύνει ολοένα και περισσότερο τις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων. Τελευταίο επεισόδιο του σήριαλ της διάσωσης των ελληνικών τραπεζών προς όφελος της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς με επιπλέον 800 εκατ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τα επιπλέον αυτά κεφάλαια απαιτούνται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των υγιών στοιχείων ενεργητικού της ATEBank, το οποίο προέκυψε μετά το διαχωρισμό της σε «καλό» και «κακό» μέρος.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Μιχαήλ Γελάνταλι στην Ελευθεροτυπία, η ενίσχυση των τραπεζών που “υποδέχθηκαν” τα καλά κομμάτια άλλων τραπεζών που ακρωτηριάστηκαν δεν έχει τέλος.
Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανάλογα κεφάλαια θα απαιτηθούν και μετά την ολοκλήρωση της αποτίμησης των στοιχείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Για τουλάχιστον 200-300 εκατ. ευρώ -πλέον της χρηματοδότησης των 4,1 δισ. και κεφαλαίων 500 εκατ. ευρώ- κάνουν λόγο πηγές του Ταμείου.
Ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το βάρος να είναι μεγαλύτερο εάν στη διάρκεια των ελέγχων/αποτίμησης «βρεθούν» περισσότερα «κόκκινα δάνεια», «μαύρες τρύπες». Η σχετική διαδικασία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.
Αναπάντητο ερωτηματικό παραμένει το πώς προκύπτει αυτό το κενό των 800 εκατ ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα, το υγιές κομμάτι της οποίας πέρασε στην Πειραιώς και το «κακό» φορτώνεται στους φορολογουμένους.
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, η Επιτροπή Μέτρων Εξυγίανσης της Τραπέζης της Ελλάδος αποφάσισε ότι το λεγόμενο funding gap των υγιών στοιχείων ενεργητικού που μεταβιβάσθηκαν ανέρχεται σε 7,47 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι πως η διαφορά προέκυψε με την ολοκλήρωση της τελικής αποτίμησης από την Grant Thornton με την ελεγκτική εταιρεία να την έχει υπολογίσει αρχικά στα 6,67 δισ. ευρώ.
Η έκθεση αποτίμησης της Grant Thornton υπολόγισε τα στοιχεία παθητικού της ΑΤΕ που μεταβιβάστηκαν στην Πειραιώς σε 21,64 δισ. ευρώ και τα στοιχεία ενεργητικού σε 14,17 δισ. Ευρώ.
Από ότι φαίνεται τα παραδείγματα των Proton Bank και TBank (που απορροφήθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) βολεύουν καλά τόσο το Διοικητή της Τραπεζας Πειραιώς όσο και τα μέλη του ΤΧΣ, που βέβαια, βγάζουν απέξω την ουρά τους για να μην τους ζητηθούν ευθύνες.
Η Proton Bank διασπάστηκε, σε «καλό» και «κακό» μέρος με το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων να καταβάλλει 862 εκατ ευρώ σε funding gap. Επίσης το ΤΧΣ κατέβαλε συνολικά περί τα 550 εκατ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τη Νέα Proton Bank. Άρα η πρώτη διάσωση κόστισε 1,412 δισ. ευρώ σε ρευστότητα και κεφάλαιο.
Η TBank απορροφήθηκε από το Τ.Τ. αλλά χρηματοδοτήθηκε με funding gap από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και επενδύσεων με 700 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι το για πόσο θα συνεχίσει ο ελληνικός λαός να πληρώνει εμμέσως κι αμέσως τα παιχνίδια των τραπεζιτών.
Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς έχει αρχίσει να τραβάει σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψει τις ανάγκες της, οι οποίες μεγάλωσαν και εξαιτίας του ισοπεδωτικού PSI.
Από τα πρώτα 18 δισ. ευρώ που διατέθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των τραπεζών, τα 4,7 δισ. δεσμεύτηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται αναλογικά για το μεγαλύτερο ποσό, γεγονός που αναδεικνύει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία άλλωστε δεν διακρίνεται για την καλή βαθμολογία της στα πολυσυζητημένα stress tests, από τα οποία περνάνε περιοδικά οι ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, αν κι η κυβερνητική πολιτική θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεχτική με τη συγκεκριμένη τράπεζα, εντούτοις της χάρισε, με σκανδαλώδεις διαδικασίες, το καλό κομμάτι της ΑΤΕ.
Η ΑΤΕ ετοιμάστηκε για ξεπούλημα όταν δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός οτι η ΑΤΕ bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν, όπως όλες οι άλλες τράπεζες, είχαν την ίδια τύχη.
Όταν όλες οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, η ΑΤΕ έμεινε απ’ έξω. Ενώ μπορούσε να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όπως όλες οι τράπεζες, το κράτος-μέτοχος δεν το έκανε, γιατί έτσι προέβλεπε το μνημόνιο. Το κράτος έδωσε 800 εκατομμύρια ευρώ προς την Proton, με το επιχείρημα της «συστημικής ευστάθειας των τραπεζών» όμως αρνήθηκε να κάνει το ίδιο και με τη δική του τράπεζα. Πρόκειται για απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου στη βάση ενός νόμου που εισηγήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Γ. Προβόπουλος που αποφάσισε για την τύχη της Αγροτικής Τράπεζας τυγχάνει, βέβαια, να είναι μέτοχος και πρώην αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.
Danioliptes.gr