Προς διευθύντρια Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ

Σας ευχαριστούμε που αναγνωρίζετε την πρόταση που από την ίδρυσή του προωθεί ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος για οριζόντια μείωση των χρεών των υπερχρεωμένων δανειοληπτών.

Δεν το περιμέναμε ειλικρινά ότι θα σας βρίσκαμε σύμμαχο στην προσπάθειά μας αυτή απέναντι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ένα από τα πιο τοκογλυφικά στον κόσμο, και σε μια κυβέρνηση που αποτελεί υπηρέτρια αυτού του συστήματος. Η τουλάχιστον έτσι νομίζαμε!

Διαβάζαμε την έκθεση του ΔΝΤ και διαπιστώναμε ότι παραδέχεστε ότι τα χρέη θα πρέπει να μειωθούν, για να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η κατανάλωση στις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

Όμως, κα. Λαγκάρντ, έχετε δύο σημαντικούς αντιπάλους. Τις εγχώριες τράπεζες και την εγχώρια κυβέρνηση που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε οριζόντια μείωση των χρεών.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε οριζόντια, γενικευμένη και χωρίς κριτήρια περικοπή του τραπεζικού χρέους του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή των τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά), ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης οδηγεί σε ανακατανομή του εισοδήματος εις βάρος εκείνων που δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κανονικά, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό, και υπονομεύει τα συναλλακτικά ήθη.

Η Ένωση απειλεί ότι αν μειώσει χρέη, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν, όχι μόνο τη χασούρα, αλλά και επιπλέον ποσά για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Το τελικό κόστος αποπληρωμής των νέων αυτών κεφαλαίων θα έπρεπε να το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή για μια ακόμα φορά ο συνεπής Έλληνας φορολογούμενος με συνεπαγόμενη επιπλέον αύξηση του δημόσιου χρέους, αναφέρει η Ένωση εγχωρίων τραπεζών.

Η κυβέρνηση πράττει κατά τις βουλές των τραπεζών.

Μόνη λύση για να γίνει η διαγραφή του χρέους επομένως παραμένει η Δικαιοσύνη. Να αποφασίσουν τα δικαστήρια μείωση του χρέους των δανειοληπτών. Όμως, ενώ θα έπρεπε να δικάζεται κάθε υπόθεση για την υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μέσα σε έξι μήνες, όπως ορίζεται από το νόμο, οι δίκες ορίζονται για το 2020.

Επομένως, η λύση είναι να ενισχυθεί ο ρόλος των ειρηνοδικείων, να προσληφθούν ειρηνοδίκες για να απονέμεται άμεσα η δικαιοσύνη. Ευτυχώς, οι ειρηνοδίκες, όντας ενδεχομένως και χαμηλά στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης, αντιλαμβάνονται τα δεινά που υποφέρουν οι Έλληνες υπερχρεωμένοι υπερφορολογημένοι πολίτες.

Αυτή τη λύση θα έπρεπε να προτάξει και η τρόικα και το ΔΝΤ που υποτίθεται ότι θέλει το καλό της χώρας και του ελληνικού λαού (διαβάζεται και ως ανέκδοτο δεν νομίζετε;).

Αντ’ αυτού στην έκθεσή του το ΔΝΤ  προτείνει τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών που βρίσκονται υπό πίεση, ενώ αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι ο νόμος Κατσέλη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όμως, αυτός ο νόμος είναι ο μόνος που επιτρέπει στους δανειολήπτες να ανασάνουν, να ελπίζουν, να δημιουργήσουν ξανά.

Τελικά, μήπως αυτοαναιρείστε με την έκθεσή σας;

Μήπως τελικά δεν επιδιώκετε τόσο συνολικά την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και τη μείωση των οικονομικών προβλημάτων των Ελλήνων αλλά την ευμάρεια του εγχώριου συστήματος των τραπεζών και της ελίτ των «μαστιγωτών» μας.

Διότι κούρεμα σημαίνει μείωση μεν, όπως γνωρίζαμε στην προ κρίσης εποχή, αλλά πλέον σημαίνει δήθεν διακανονισμό για να πληρώσει στην τελική ο δανειολήπτης περισσότερα από ότι είχε αρχικά συμφωνήσει με τις τράπεζες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ το σπίτι ή οτιδήποτε άλλο υποθηκεύτηκε για το δάνειο εξακολουθεί να κινδυνεύει με πλειστηριασμό.

Κάτι που όπως φαίνεται το ΔΝΤ θέλει να επαναληφθεί από το 2014 με προφανή στόχο να καταλήξουμε να γίνουμε νοικάρηδες των ίδιων των σπιτιών μας. Αυτή είναι η λύση για την ανάπτυξη που προτάσσετε;

danioliptes.gr