«Ποιος θα εμπιστευτεί τις τράπεζες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από όσα συμβαίνουν στην Κύπρο»;

Το εύλογο αυτό ερώτημα έθεσε ο οικονομολόγος της εργασίας και Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θεόδωρος Κουτρούκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio1d.gr και στην εκπομπή των Δημήτρη Ουζουνίδη και Μίνας Αφεντούλη. 

«Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν οι Κύπριοι. Το κούρεμα των καταθέσεων αποτελεί πλήγμα στα ιερά και όσια του ίδιου του καπιταλισμού και για πρώτη φορά στην ΕΕ με μια τέτοια πρόταση για πολιτική λιτότητας το κεφάλαιο θίγεται άμεσα. Όπως στην Κύπρο, το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων ίσως εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία και σε άλλες χώρες. Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα. 

Είμαι απαισιόδοξος για ότι θα συμβεί. Δεν θα ήθελα να προβλέψω τί θα συμβεί στην Ελλάδα, αλλά οι καταθέτες δεν θα νιώθουν ασφαλείς με τις τράπεζες του Νότου», τόνισε. «Έπρεπε να είχαν φορολογηθεί οι εγχώριες τράπεζες από το 2008-2009 και στην περίπτωση που είχε αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, οι περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας θα μπορούσαν να είχαν τουλάχιστον περιοριστεί. Ας δούμε τί θα συμβεί και με τους ψηφιακούς μηχανισμούς ελέγχου των οικονομικών στοιχείων ιδιωτών, αλλά η φοροδιαφυγή παραμένει προς το παρόν ανεξέλεγκτη», δήλωσε. 

«Δεν είχαμε τον ηρωισμό να αντιδράσουμε όταν θίγονταν άμεσα τα συμφέροντά μας»

Για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχολίασε ότι  «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να πάει αντίθετα με τις επιλογές της γερμανικής κυβέρνησης και δεν περίμενε κανείς ότι θα υπερασπιζόταν τον κυπριακό λαό.

Εδώ οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν το έκαναν για τον ελληνικό λαό, θα το κάνουν για τον κυπριακό. Δεν είχαμε τον ηρωισμό να αντιδράσουμε όταν θίγονταν άμεσα τα συμφέροντά μας.

«Οι λαοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπουν την ΕΕ ως μέσο καθυπόταξης τους και ότι οι ηγέτες της ΕΕ και των κρατών-μελών εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων με αποτέλεσμα να φουντώνουν τα αντιευρωπαϊκά κινήματα. Η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν είχε ιδρυθεί, έχει πλέον ξεθωριάσει», δήλωσε ο κ. Κουτρούκης. 

«Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι καζαμίας για το τί θα συμβεί και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ στην περίπτωση που δεν ακολουθήσουν τις γοτθικές επιταγές. Από το 2004, όταν εντάχθηκε η Κύπρος στην ευρωζώνη, οι Γερμανοί ανέχθηκαν ένα χρηματοοικονομικό καταφύγιο που ήταν αντίθετο προς τα οικονομικά συμφέροντά τους.

Φανταστείτε τί αντίκτυπος θα προκληθεί στους λαούς στις χώρες των ευρωπαϊκού αν τελικά τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών λειτουργήσουν ξανά μετά την 25η Μαρτίου με ουρές πολιτών να σχηματίζονται μπροστά από τις τράπεζες, να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και κατόπιν να αδειάζουν τα ράφια των σούπερμαρκετ.

θα μπορούσαμε να παραλληλίσουμε τέτοιες εικόνες με  τα τρέιλερ κινηματογραφικών ταινιών που προσεχώς θα προβληθούν στους κινηματογράφους», τόνισε.

«Αυτός που έχει το πιο γεμάτο πορτοφόλι είναι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο στην ΕΕ. Όταν ο κοινοτικός προϋπολογισμός χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τη Γερμανία και χώρες του ευρωπαϊκού κέντρου και βορρά Όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται ξαφνικά απέναντι στους Κύπριους και το μεγάλο δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι αδελφοί μας τώρα είναι αν θέλουν την οικονομία τους και τον τόπο τους μέσα στην οικονομική και νομισματική ένωση ή όχι. Μόνη της μια χώρα ανάμεσα σε 27 κράτη-μέλη της ΕΕ (28 με την ένταξη της Κροατίας) δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.

Αν συγκροτηθεί μια συμμαχία των κρατών του ευρωπαϊκού νότου τότε ίσως μπορέσουν να αντιπαρατεθούν με τη Γερμανία και τους φίλους της. Βλέπετε ότι ακόμη και ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα και στο τέλος αποδέχονται τους όρους της ηγεσίας της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε.

«Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν οι Κύπριοι. Βέβαιο είναι ότι με αφορμή την κρίση, οι Γερμανοί επιβάλλουν την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων  τους στους υπόλοιπους λαούς και πηγαίνουμε προς μια γερμανική Ευρώπη.

Αν οι υπόλοιπες χώρες αντιτάξουν μια κοινή διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στη Γερμανία και τους στενούς συμμάχους της θα είναι ευχής έργο, αλλά είναι πολύ δύσκολο μια χώρα να αντισταθεί μόνη της. Δυστυχώς οι Κύπριοι πρέπει να πάρουν γρήγορα αποφάσεις αλλιώς οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές». 

danioliptes.gr