Αμελητέα ποσά χάνουν – αν θα τα χάσουν – οι Γερμανοί και οι φίλοι τους στο Eurogroup, συμπεριλαμβανομένων και του κυβερνητικού μνημονιακού συνασπισμού στην Ελλάδα από τη λύση που προκρίνουν για τη «διάσωση» ή καλύτερα διάλυση της κυπριακής οικονομίας που βασίζεται στον ισχυρό τραπεζικό τομέα της σε αντίθεση με τους Ρώσους και επενδυτές από κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Για αυτό το λόγο, η διμερής Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στη Μόσχα επισκιάζεται από την κατάσταση στην Κύπρο και στόχος των Ρώσων είναι καταρχήν να προστατέψουν τα οικονομικά συμφέροντά τους στη μεγαλόνησο. Όμως, η κατάσταση στην Κύπρο αποδεικνύει τον πόλεμο Ρωσίας-ΗΠΑ και ΕΕ για την ενέργεια και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας αποτελούν μήλο της έριδος για τους τρεις ισχυρούς παίκτες στον πλανήτη. 

Πληροφορίες που έρχονται στο φως δείχνουν ότι τόσο μέλη της κυβέρνησης της Κύπρου όσο και φίλοι τους αλλά και μέλη άλλων κομμάτων και τραπεζίτες γνώριζαν τί θα συμβεί και για αυτό το λόγο απέσυραν εγκαίρως τις καταθέσεις τους από κυπριακές τράπεζες. Για το θέμα γνώριζαν προφανώς και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία υπενθυμίζουμε στήριξε απόλυτα το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο για τη διάλυση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και την οικονομική υποδούλωσή του λαού της στην τρόικα.

Διαβάζουμε στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες κατά το πολύ χαμηλό ποσό σε σχέση με τους Ρώσους των 5,9 εκ. ευρώ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. . Εκτός από το κυπριακό κράτος, υπερχρεωμένα στα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι επιχειρήσεις και νοικοκυριά με συνολικό χρέος 7,6 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 5,9 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, για ένα  κράτος, όπως η Κύπρος, με μόλις ένα εκατομμύριο κατοίκους, η έκθεση των γερμανικών τραπεζών είναι ασυνήθιστα υψηλή, επισημαίνει το περιοδικό. Ο κίνδυνος μιας κυπριακής χρεοκοπίας τρομάζει τη γερμανική κυβέρνηση.

Από τα περίπου 26 δισ. ευρώ στα οποία ανέρχεται το χρέος της Κύπρου σε τράπεζες του εξωτερικού, τα 24 δισ. είναι πιστωμένα σε επιχειρήσεις ή ιδιώτες και το κυπριακό κράτος χρωστά μόλις 1,5 δισ. ευρώ.  Ωστόσο, στην περίπτωση χρεοκοπίας της κυπριακής οικονομίας, κινδυνεύει να χαθεί το συνολικό ποσό, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, η γερμανική ηγεσία απειλεί τους Κυπρίους με τον ίδιο τρόπο που απειλούσε μέσω των ελληνικών μνημονιακών κυβερνήσεων τον ελληνικό λαό. 

Στον αντίποδα, η ρωσική ηγεσία τάσσεται ενάντια στην υποβάθμιση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και δεν είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει ατάκτως τη μεγαλόνησο και να σταματήσει να ασκεί επιρροή. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι λογαριασμοί πολλών ρωσικών κρατικών εταιρειών έχουν μπλοκαριστεί στην Κύπρο, την ίδια ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη χορήγηση επιπλέον ρωσικής οικονομικής βοήθειας. Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο που συναντήθηκε  με το Ν. Μεντβέντεφ.

“Το από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα είναι προφανές. Πρόκειται για κρατικούς οργανισμούς. Για τον λόγο αυτό τηρούμε μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Κύπρο και στη διευθέτηση του κυπριακού χρέους”, πρόσθεσε ο ίδιος. Ήδη, η Ρωσία έχει χορηγήσει δάνειο 2,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο και είναι έτοιμη να χορηγήσει και άλλα χρήματα αλλά με ανταλλάγματα, όπως τη ναυτική βάση στη Μεσόγειο που έχασε στη Συρία, λόγω του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας απείλησε με αναθεώρηση της θέσης του ευρώ στα ρωσικά αποθέματα, εάν η διευθέτηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Κύπρο ζημιώσει τα ρωσικά συμφέροντα.

Η προοπτική επιβολής έκτακτου τέλους από την ΕΕ στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούν ρωσικά κεφάλαια “είναι λόγος για να επανεξετασθεί” το ευρώ, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.


“Αν αυτό είναι δυνατόν στην Κύπρο, γιατί δεν θα ήταν δυνατόν στην Ισπανία, στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες; Αύριο μπορεί και εκεί να κατασχέσουν τις καταθέσεις”, είπε.

“Ανάμεσα στο 41% και το 42% των αποθεμάτων είναι σε ευρώ και η (ευρωπαϊκή) πρόταση για την Κύπρο είναι όχι μόνο απρόβλεπτη, αλλά και ακατάλληλη… Όλα αυτά θα τα πω στον παλιό μου φίλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα στη Μόσχα.

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι Ρώσοι χάνουν πολύ περισσότερα από ότι οι Γερμανοί αν προκριθεί η γερμανική λύση-διάλυση για την κυπριακή οικονομία. Φαίνεται όμως ότι η χρεοκοπία της Κύπρου θα έπληττε καταρχήν και ενδεχομένως σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη γερμανική οικονομία άμεσα και επιπλέον θα προκαλούσε ντόμινο δυσάρεστων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και θα είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς τί επιπτώσεις θα είχε μια τέτοια κατάσταση τόσο για τη γερμανική κυβέρνηση αλλά και για Γερμανούς πολίτες που θα θελήσουν να κάνουν τις διακοπές τους στον ευρωπαϊκό Νότο.

Τείνει ο έλεγχος να ξεφύγει τελείως από τα χέρια της γερμανικής κυβέρνησης τη στιγμή που στην Ελλάδα αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν όλα ήταν στημένα από εποχής Σημίτη για την επιβολή των Μνημονίων με στόχο να δημιουργηθούν τελικά ένα σύστημα υπερτραπεζών που καταπίνουν μόνο καλά τμήματα και απειλούν πολίτες που έχουν βυθιστεί στα οικονομικά προβλήματα και ένα κράτος με πρωτοφανή έσοδα από το λαό, τον οποίο τον φτωχαίνει μέρα με τη μέρα και απαξιώνει ταυτόχρονα το ίδιο το νόημα της εργασίας. 

Το βέβαιο είναι πώς ο ξεσηκωμός του κυπριακού λαού αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους λαούς τόσο του ευρωπαϊκού Νότου, όσο και κρατών-μελών της ΕΕ που στενάζουν κάτω από την γερμανικής έμπνευσης πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια από κυβερνήσεις-δορυφόρους της Γερμανίας, όπως στη Σλοβακία, την Τσεχία, την Πολωνία, αλλά σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία.

Κι αυτό θα μπορούσε να σημάνει πλήρη ανατροπή της κατάστασης, όπως τη βιώνουμε σήμερα. Καλοδεχούμενη η ανατροπή, συμπληρώνουμε εμείς, αρκεί να είναι για το καλό όσων έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι όσων παρασιτοζωούν σε βάρος των συμπατριωτών τους, πλουτίζοντας παράνομα με ξένα κόλυβα.

danioliptes.gr