Παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, ψηφίστηκε από τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση κι επί της αρχής το νομοσχέδιο που προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια αλλά και τις τροποποιήσεις στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΧΑ ενώ επιφυλάξεις διατύπωσαν οι ΑΝΕΛ. Αύριο Παρασκευή αρχίζει στην αρμόδια Επιτροπή η δεύτερη ανάγνωσή του ενώ τη Δευτέρα εισάγεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Χωρίς να επικεντρώνονται στην ουσία του νομοσχεδίου που ουσιαστικά βάζει φρένο στην πρόσβαση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στο νόμο Κατσέλη, οι βουλευτές διατύπωσαν διάφορες ενστάσεις για τη διαδικασία της προώθησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Σαν καλά στρατιωτάκια όμως, οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, έριξαν την ψήφο τους υπέρ ενός νομοσχεδίου που συνάντησε αντιδράσεις εκατέρωθεν της Βουλής. Βέβαια, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ζήτησαν σήμερα παράταση της προθεσμίας αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
Στη συνεδρίαση κυριάρχησε το θέμα των πλειστηριασμών με τα κόμματα να επισημαίνουν ότι η αναστολή των πλειστηριασμών προστάτευσε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας την περίοδο της κρίσης.
Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ διά του εισηγητή του, Θάνου Μωραΐτη, ζήτησε πάγωμα των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο, έως το 2014, ενώ η ΔΗΜΑΡ πρότεινε αναστολή έως το 2015, με ρύθμιση-προσθήκη σε αυτό το νομοσχέδιο. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς επιφυλάχθηκε να μιλήσει στη συνεδρίαση της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου.
«Η αναστολή προστάτευσε την κοινωνική συνοχή και προστάτευσε χιλιάδες οικογένειες. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις παρεμβάσεις μας. Η κρίση είναι ακόμη εδώ και η ανεργία δεν σταμάτησε την ανοδική της πορεία. Άρα δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μπούμε σε αυτές τις συζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραϊτης. Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε να ψηφιστεί τώρα η αναστολή των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο και κατόπιν να ανοίξει η συζήτηση για την οριστική επίλυση του θέματος.
Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξηροτύρη πρότεινε να ψηφιστεί στο νομοσχέδιο αυτό διάταξη-προσθήκη για την αναστολή πλειστηριασμών για ακόμη δύο χρόνια (έως το 2015) όσο δηλαδή ισχύουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. «Να τεθεί εδώ η ρύθμιση ως ασφαλιστική δικλείδα με προσθήκη στο νομοσχέδιο», είπε, αλλά, προσέθεσε πως αν υπάρχει κάποιο τεχνικό θέμα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να κλείσει το θέμα με τρόπο που πραγματικά να αποκαθιστά το δίκιο και να καθησυχάζονται οι ανησυχίες των δανειοληπτών.
Τη στιγμή, που οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν τις υποχρέωσεις πρέπει να προστατεύσουμε κάπως την πρώτη κατοικία τους, υπογράμμισε μιλώντας στο radio1d.gr η βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνα Ξηροτύρη.
Σημείωσε οτι δεν άλλαξε το νομοσχέδιο αλλά η διαδικασία της επεξεργασίας και της ψήφισης του στη Βουλή. Όπως είπε, ζητήθηκε να γίνει προσθήκη στο σχέδιο νόμου τόσο η απόφαση για απαγόρευση των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας μέχρι το 2015 όσο και η δυνατότητα υπαγωγής στις ρυθμίσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι στερούνται αυτής της δυνατότητας.
Μέχρι στιγμής, διακρίνουμε υποτονικές κι άγαρμπες κινήσεις από την πλευρά των κομμάτων για να βάλουν φρένο στην ψήφιση του νόμου – έκτρωμα, στο οποίο έχει εξελιχθεί ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και στην πρόθεση τους να διεκδικήσουν και να πετύχουν ρυθμίσεις και τροποποιήσεις προς όφελος των δανειοληπτών. Αν δεν κινητοποιηθούν έγκαιρα και δεν αναλάβουν την ευθύνη να απαιτήσουν αλλαγές και βελτιώσεις τότε πολύ σύντομα θα βρουν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, δηλαδή τους δανειολήπτες, απέναντι τους.
Καλή η προσπάθεια παράτασης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, όμως, όπως είπε στο radio1d.gr, βουλευτής που συμμετέχει στην ακροαματική διαδικασία τα περιθώρια αλλαγών ή τροποποιήσεων είναι σφιχτά.
Βέβαια, προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν κι η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση για την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών».
Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Γιώργο Βλάχο, ο κ Γκόρτσος τόνισε οτι οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα, όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα.
Μετά από αυτήν την δήλωση αναπτερώθηκαν οι ελπίδες του κόσμου για συνέχιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και μετά το τέλος του 2013, βέβαια, οι κατασχέσεις συνεχίζονται ακόμη κι αν δε καταλήγουν όλες σε πλειστηριασμό του ακινήτου.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.