Το FOCUS «ξεμπροστιάζει» τις τράπεζες που τρομοκρατούν τους οφειλέτες που καθυστερούν

Την πρακτική της τρομοκρατίας που εφαρμόζουν οι τράπεζες στην Ελλάδα εις βάρος των αργοπορημένων οφειλετών καυτηριάζει με τη σειρά του και το γερμανικό περιοδικό Focus.

Σε άρθρο του με τίτλο «Αμείλικτη απειλή: Οι ελληνικές τράπεζες τρομοκρατούν τους αργοπορημένους οφειλέτες» αναφέρεται ότι: «Πριν από το ευρώ στην Ελλάδα δεν υπήρχε καμία καταναλωτική πίστη στην Ελλάδα. Τότε το εύκολο χρήμα παραπλάνησε το κοινό. Τώρα αντί για πιστωτικές κάρτες, οι τράπεζες στέλνουν στους πελάτες τους εταιρείες είσπραξης χρεών».

Επισημαίνει δε, παράλληλα, ότι δικαστήριο στην Θεσσαλονίκη καταδίκασε σε επτά μήνες φυλάκιση μία τηλεφωνήτρια τέτοιας εταιρείας για παρενόχληση οφειλέτη και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Η ίδια υπερασπιζόμενη τον εαυτό της ανέφερε ότι δεν υπέπεσε σε κάποιο σφάλμα και απλά ακολούθησε εντολές.

Το δημοσίευμα  «Η αιτία για όλο αυτό χρονολογείται από το 2002, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη. Μόλις που είχε εισαχθεί το νέο νόμισμα στη χώρα, και οι ελληνικές τράπεζες έστελναν πιστωτικές κάρτες και σε μη πελάτες χωρίς να έχει ζητηθεί. Χωρίς πιστωτικό έλεγχο χορηγούνταν πιστωτικές κάρτες και δάνεια. Οι τράπεζες μπορούσαν να το κάνουν, καθώς δανείζονταν φθηνά από την ΕΚΤ. Βέβαια, το τίμημα πλήρωσαν οι πολίτες με την εκρηκτική αύξηση των τιμών», προσθέτει.

«Η πολιτική έβλεπε, αλλά δεν έκανε το παραμικρό. Εν πρώτοις βολευόταν από το γεγονός ότι χάρη στην κατανάλωση αυξανόταν σημαντικά το ΑΕΠ, πράγμα που παρουσιαζόταν ως δείγμα της νέας, πλούσιας και ισχυρής Ελλάδας. Στη συνέχεια οι πολίτες ευελπιστούσαν σε μεγαλύτερους μισθούς και αύξαναν την κατανάλωσή τους, ακόμα και με δάνεια, τα οποία τους προσέφεραν απλόχερα οι τράπεζες», σημειώνει το άρθρο.

«Το τέλος της ιστορίας είναι γνωστό: Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την μετέπειτα οικονομική κρίση κατέρρευσε και το ελληνικό μοντέλο οικονομίας σαν χάρτινος πύργος. Χορηγήθηκαν δάνεια 228 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 64 δισ. περίπου δηλαδή το 1/4, δεν εξυπηρετούνται. Από τα 26 δισ. των στεγαστικών περίπου το 40% κινδυνεύει να μην εξυπηρετηθεί ποτέ», καταλήγει το Focus.

Δεν περιμέναμε, βέβαια, από ένα γερμανικό περιοδικό το οποίο, μάλιστα, έχει στηλιτεύσει πολύ σκληρά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εκθέτει με λίγα λόγια την πρακτική των τραπεζών να τρομοκρατούν και να «τιμωρούν» τους οφειλέτες να μας πει το αυτονόητο:

Οι τράπεζες μεταχειρίζονται κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον προκειμένου να βάλουν στο χέρι δανειολήπτες που βρίσκονται σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

 

Οι τρομοκρατικές τακτικές των τραπεζών γονάτισαν τους δανειολήπτες

 

Στα όρια της παράνοιας έχουν οδηγήσει τους δανειολήπτες οι καθημερινές και πολλαπλές τηλεφωνικές οχλήσεις των τραπεζών και των εισπρακτικών εταιριών που, σε απόλυτη σύμπνοια με τις απαιτήσεις της τρόικα, τρομοκρατούν, εκβιάζουν και απειλούν τους δανειολήπτες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Κατά παράβαση του νόμου3758/2009, οι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιριών επιμένουν να τηλεφωνούν τους οφειλέτες ακόμη και στους χώρους εργασίας τους. Ο νόμος ορίζει οτι ηενημέρωση μπορεί να αρχίσει δέκα μέρες (10) αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή και όχι νωρίτερα. Οι Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών αλλά και οι ίδιοι οι δανειστές επιτρέπεται να επικοινωνούν μαζί σας μόνο τις εργάσιμες ημέρες, από τις 09:00 έως τις 20:00 κι εφόσον έχει πραγματοποιηθεί ενημέρωση η συχνότητα των κλήσεων να είναιμία φορά ανά δεύτερη ημέρα.

 

Σύμφωνα με παλαιότερη καταγγελία δανειολήπτριας – μέλους του Συλλόγου, η οποία μάλιστα έχει προσφύγει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, υπάλληλοι από τις δύο τράπεζες που έχει λάβει δάνεια, της τηλεφωνούν καθημερινά και πάνω από μία φορά ο καθένας, οδηγώντας την σε πλήρη απελπισία.

 

Αναγκάστηκα να της πω οτι είμαι στα 4 και ψάχνω χρήματα για να αποπληρώσω το δάνειο και να σταματήσει να με ενοχλεί κι εκείνη μου απάντησε με περισσή αναίδεια: ” καλά τότε να σας πάρω αργότερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η δανειολήπτρια.

Εκτός από τις καθημερινές τηλεφωνικές οχλήσεις, οι τράπεζες τρομοκρατούν τους δανειολήπτες συνεχίζοντας τα καταδιωκτικά μέτρα εναντίον τους, κι ενώ εκείνοι έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Τί άλλο να τους πω; Είμαι άνεργη κι έχω δύο παιδιά να ζήσω; Για να καταλάβουν οτι δεν έχουμε πρέπει να τους ανακοινώσουν την αυτοκτονία μας;” αναφέρει χαρακτηριστικά η δανειολήπτρια.

Οι τράπεζες, που στο πλαίσιο της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης τους, έλαβαν συνολικά 50 δις ευρώ ζεστό χρήμα, ενώ επεκτάθηκε το πρόγραμμα εγγυοδοσίας προς την Τράπεζα της Ελλάδος και τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν αποθρασυνθεί πλήρως.

Ακόμη κι αν φουντώνουν τα δημοσιεύματα κι η κατακραυγή του κόσμου, κανείς δε φροντίζει να βάλει φρένο στις απάνθρωπες και απαράδεκτες τακτικές των τραπεζών.

Κανείς. Όχι γιατί δεν μπορεί αλλά γιατί δε θέλει. Για τα συμφέροντα της εξουσίας και των τραπεζιτών είναι συγκοινωνούντα δοχεία που επικοινωνούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο με διάφορους τόπους.

 

Danioliptes.gr