Ούτε έναν δεκάχρονο δε μπόρεσαν να πείσουν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κι ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης ότι με τη δημιουργία Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου θα στηριχθεί η ελληνική μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα!
Τρία χρόνια τώρα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες παλεύουν με νύχια και με δόντια να γλιτώσουν το λουκέτο, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν «εγκλωβιστεί» στη μαύρη τρύπα του «Τειρεσία».
Υπεγράφη χθες το μνημόνιο για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Ανατγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη και του προέδρου της KfW, κ. Ούλριχ Σρέντερ, παρουσία και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε σχετικά πως μόλις αρχίσει να «τρέχει» η Γερμανία θα επενδύσει σε αυτό. «Η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το Αναπτυξιακό Ταμείο στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε, παράλληλα, την ανάγκη να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και πρόσθεσε πως για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης χρειάζονται καινοτόμες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το ταμείο αυτό θα αντλεί κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες όπως την KfW, ή το γαλλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων (έχουν γίνει επαφές) αλλά και από διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης, θα αντλεί κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και μάλιστα είναι σύμφωνα τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, τα οποία συζητούν με τον ΣΕΒ και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Το ταμείο, στη συνέχεια, θα μοχλεύει αυτά τα κεφάλαια και θα δανείζει τις ελληνικές τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο κι εκείνες θα κάνουν το ίδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορεί να μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο δυναμικών εγχώριων επιχειρήσεων, ενώ θα χρηματοδοτεί και μικρά έργα υποδομής.
Η υπογραφή του μνημονίου με την KfW αναμένεται να αποτελέσει κι έναν ισχυρό πόλο έλξης για την είσοδο κι άλλων ξένων αναπτυξιακών τραπεζών.
Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:
– Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.
-Τ ο ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει στο Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο.
Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές.
Ποια είναι η γερμανική KFW που θα ελέγχει τις επενδύσεις σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Κι αφού καταλάγιασαν οι ζητωκραυγές της κυβέρνησης για την υπογραφή του μνημονίου – άλλο ένα μνημόνιο που υπογράψαμε – που αφορά στη δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, το ερώτημα που προέκυψε αφορούσε στη στάση των ελληνικών τραπεζών.
Για ποιο λόγο η Ελλάδα περίμενε από τη Γερμανία να αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία αναπτυξιακού ταμείου; Την περασμένη Δευτέρα, πρωθυπουργός και τραπεζίτες συνυποσχέθηκαν την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Τη στιγμή που το χρήμα παραμένει πολύ ακριβό στην ελληνική αγορά, οδηγώντας στο στραγγαλισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, οι ελληνικές τράπεζες αρνιούνται πεισματικά να ρίξουν κονδύλια στην πραγματική οικονομία. Κι ας έχουν λάβει 270 δις ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο… Γιατί ο κ Χατζηδάκης δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να συστήσει ένα πραγματικό Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, που θα διαχειρίζεται το ίδιο τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως θα κάνει και η Kreditanstalt für Wiederaufbau (ΚfW), αλλά βάζοντας πόδι στην ελληνική αγορά.
Το Ελληνικό Δημόσιο αποδείχθηκε ανίκανο για άλλη μία φορά να δημιουργήσει ένα δικό του εργαλείο που θα ενισχύει τη ροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ελλάδα και παράλληλα, θα εμπλουτίζει με απαραίτητα ρευστότητα τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Τώρα όμως τα πράγματα δε θα είναι έτσι. Αν τελικώς, αποφασισθούν οι προϋποθέσεις ένταξης στο συγκεκριμένο ταμείο, άγνωστο παραμένει πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στα κονδύλια του. Διότι, ως γνωστόν, οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αυστηρές. Άγνωστο, λοιπόν, απομένει πόσοι και ποιοι επιχειρηματίες θα χρηματοδοτηθούν από αυτό.
Όπως και να έχει όμως, αυτό το ταμείο θα εξελιχθεί, αργά ή γρήγορα, ώστε να διαχειρίζεται κατά βάση ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις, η συμμετοχή της KFW θα είναι το εργαλείο με το οποίο η Γερμανία θα επηρεάζει και θα ελέγχει και τη ροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ελλάδα.
Πάντως, η ΚfW δεν είναι μια τυχαία τράπεζα, όπως το αποδεικνύει κι η ονομασία της «Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανασυγκρότηση». Ιδρύθηκε το 1948, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ως μέρος του σχεδίου Μάρσαλ.
Στην συνέχεια, αναπτύχθηκε και σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην Γερμανία, όσο στην πολιτική επιρροή καθώς δανειοδοτεί όλες σχεδόν τις χώρες και, κυρίως, τις υπανάπτυκτες (Τανζανία, Κογκό). Μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η τράπεζα χρηματοδότησε την Ανατολική Γερμανία – με χρήματα της Ευρώπης.
Η KFW είναι η κρατική τράπεζα η οποία θα συμμετάσχει το Ελληνο-γερμανικό Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο θα επενδύει σε επιχειρηματικά σχέδια, κυρίως μικρομεσαίων στην Ελλάδα. Η KFW είναι στην ουσία ένα εργαλείο διεθνούς οικονομικής επιρροής του γερμανικού Κράτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα γερμανικά χρήματα για το δάνειο προς την Ελλάδα που δόθηκε μέσω των μνημονίων, χορηγούνται μέσω της της KFW και όχι μέσω του γερμανικού κράτους. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται και στο ότι η Γερμανία ήθελε να αποσυνδέσει με κάθε τρόπο τα δάνεια που δίνονται τώρα με πιθανές διεκδικήσεις για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.
Αξίζει να τονιστεί οτι η εν λόγω γερμανική τράπεζα – κολοσσός δανείζει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και αγοράζει τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από γερμανικές τράπεζες ώστε να διατηρεί το δανεισμό ισχυρό. Παράλληλα παρέχει κεφάλαια για κατοικίες, υποδομές, περιβαλλοντική προστασία. Ακόμη η KfW χρηματοδοτεί τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενεργειακές υποδομές και βιομηχανικά έργα παγκοσμίως. Η τράπεζα λαμβάνει χρηματοδότηση από τον Ομοσπονδιακό προϋπολογισμό καθώς και από εγχώριες και διεθνείς επενδύσεις’.
Όλα αυτά αποσιωπήθηκαν κατά τη χθεσινή γιορτή που στήθηκε χθες για την υπογραφή του σχετικού μνημονίου με την ελληνική κυβέρνηση, παρουσία και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Danioliptes.gr