Το ποιος πιστεύει αυτά που λέει ο Στουρνάρας, είναι ένα ερώτημα με στατιστικό ενδιαφέρον σχετικό με το ποσοστό των αφελών που διαβιούν σ αυτόν τον τόπο.
Ενδεχομένως απ’ αυτό ακριβώς το ποσοστό (της αφέλειας ή της πολιτικής βλακείας) να εξαρτώνται και οι πιθανότητες μακροημέρευσης της παρούσας κυβέρνησης.
Υπό αυτήν την έννοια αποκτούν ενδιαφέρον οι τελευταίες δηλώσεις/ συνεντεύξεις του υπουργού ο οποίος– για να μην ξεχνιόμαστε ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ προέβλεπε (2010) ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2012– υποστήριξε:
1. Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015-2016, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των εταίρων και δανειστών της και η ύφεση που θα σημειώσει φέτος να είναι μικρότερη του αναμενόμενου, αν συνεχιστεί η εξαιρετική απόδοση της τουριστικής της περιόδου (Ρόιτερς)
2. επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα οδεύει προς πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και σημείωσε ότι ο οικονομικός κίνδυνος έχει περιοριστεί.
3. εντόπισε τον κίνδυνο κόπωσης, που συνοδεύει το πρόγραμμα λιτότητας. «Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και συνδέεται με την κόπωση των βουλευτών».
Τι λέει – με άλλα λόγια – ο Στουρνάρας μέσω του Ρόιτερς στα «αφεντικά» (του) έξω;
1. ότι το πρόγραμμα του μνημονίου που υλοποιεί πάει καλά
2. ότι σύντομα μπορούν να εισπράττουν (οι δανειστές) απ ευθείας από τα έσοδα της εφορίας καθώς έχουν ήδη υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις (επί Σαχινίδη) που επιτρέπουν τη μεταφορά μέρους των φορολογικών εσόδων στο σεντούκι των τοκογλύφων, από τη στιγμή που εμφανιστεί (λογιστικά) πρωτογενές πλεόνασμα
3. φροντίστε να μην πέσουμε, δηλαδή στηρίξτε με νύχια και με δόντια την παραπαίουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Για τα λοιπά, ποιος δηλαδή πληρώνει το μάρμαρο, ο Στουρνάρας δεν ασχολείται. Άλλοι άλλωστε του ανέθεσαν την εθνοσωτήριο αποστολή του. Σ άλλους δίνει λογαριασμό. Οι οποίοι – προφανώς – πιστεύουν τον κύριο υπουργό, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σ αυτόν τον τόπο.
Δημήτρης Μηλάκαςαπό topontiki