Αν δεν υπήρχε αυτή η δραματική έκρηξη της ανεργίας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ελλάδας δε θα ανακάλυπταν ποτέ το «επάγγελμα» του «αυτοφωράκια». Και δεν είναι η μοναδική εύκολη διέξοδος που αναζητούν χιλιάδες Έλληνες για να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, μιας κι έγινε εκτενής αναφορά στα μμε, που ξαφνικά ανακάλυψαν την Αμερική και μαζί και τους “αυτοφωράκηδες”, το κλασικό προφίλ είναι συνήθως άνεργοι ή συνταξιούχοι που πληρώνονται 100 ευρώ κάθε φορά που συλλαμβάνονται ως “υπεύθυνοι καταστήματος” προκειμένου να οδηγηθούν στα δικαστήρια με τη διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ το “αφεντικό” είναι … εξαφανισμένο.

Λίγο η ανεργία, λίγο η φοροαποφυγή των νυχτερινών κέντρων και το επάγγελμα του αυτοφωράκια «ανθεί»! Προφανώς, προσθέτοντας αυτές τις «προσλήψεις» κατάφερε η κυβέρνηση να δημιουργήσει το μαγικό θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων. Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της “Εργάνης” για τον Ιούλιο ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε οτι το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων και το μήνα Ιούλιο ήταν θετικό, καθώς δημιουργήθηκαν 1.077 νέες θέσεις εργασίας.

Επίδοση μικρότερη από τις 14.131 θέσεις εργασίας τον αντίστοιχο μήνα του 2012, περίοδο κατά την οποία, πάντως, οι προσλήψεις στον τουριστικό τομέα είχαν ξεκινήσει πολύ αργότερα, αμέσως μετά την λήξη των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.

 

 

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι για πέμπτο συνεχή μήνα από το Μάρτιο του 2013, οπότε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η ‘Εργάνη’, το μηνιαίο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων εμφανίζεται και πάλι θετικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 7μηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2013 να είναι πλεονασματικό κατά 91.611 νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή το υψηλότερο επτάμηνο έτους από το 2008″, αναφέρει ο κ. Βρούτσης στην δήλωσή του.

 

Μετά από αυτήν τη δήλωση ο κάθε Έλληνας πολίτης έκανε το σταυρό του κι αναρωτιόταν σε ποια χώρα ισχύουν τα παραπάνω νούμερα. Γιατί τα ξένα δημοσιεύματα διαδέχονται το ένα το άλλο και διαψεύδουν τις ελληνικές αρχής παρουσιάζοντας την πραγματική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.

 

Πρόσφατο παράδειγμα το νέο δημοσίευμά της η βρετανικής εφημερίδας Independent κατά το οποίο εκφράζει έντονες ανησυχίες και αρκετές επιφυλάξεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Με αφορμή τις πρόσφατες διακοπές του σε κάποιο ελληνικό νησί, Βρετανός δημοσιογράφος περιγράφει – από τη δική του οπτική γωνία -την κατάσταση στην Ελλάδα.

 

Εστιάζοντας στην πορεία της ανεργίας στη χώρα μας, εκφράζει έντονη ανησυχία, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα μεταξύ άλλων τα εξής: Από το 2009 μέχρι και σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν χάσει τη δουλειά τους… “Περίπου 700 με 1.000 άτομα χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους στην Ελλάδα”, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Κατά την Independent, η Ελλάδα είναι ξεκάθαρο πως παραμένει μια χώρα, μια κοινωνία με υψηλό το αίσθημα της φοροδιαφυγής. Άρα τα θετικά ισοζύγια πού τα βλέπει η «Εργάνη»;

 

Το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκαταστήσει μικρές δεξαμενές ανέργων, με επιταγές εισόδου στην απασχόληση και προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ώστε να μπορέσει να τους κρύψει για λίγο κάτω από το χαλί.

Ακόμη κι αν όλα αυτά τα προγράμματα πετυχαίνουν το σκοπό τους – αν και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρούν να λύσουν – δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της απασχόλησης και του περιορισμού της ανέχειας του πληθυσμού. Πώς η ανεργία έφτασε τον Μάιο του 2013 στο 27,6%; Ποιος δεν έχει σωστή εικόνα;

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.