Το θανατηφόρο χτύπημα ετοιμάζεται να δώσει το Υπουργείο Εργασίας, σε όσους επαγγελματίες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους ακόμη! Με απόφαση του Γ. Βρούτση ορίζονται οι διαδικασίες εξπρές, για κατασχέσεις σε περίπτωση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ.

Οι κατασχέσεις θα ξεκινούν εντός 50 ημερών, από την στιγμή που λήξει η εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

 

Σύμφωνα με την απόφαση επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία μπορούν να λαμβάνονται σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα και είκοσι μέρες.

Σύμφωνα με την απόφαση οι προθεσμίες είναι συγκεκριμένες και αυστηρές. Ήδη, η διοίκηση του ΟΑΕΕ έχει αποστείλει τα «μπιλιετάκια» σε περισσότερους από 350.000 έμπορους και ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν στον Οργανισμό. Αργοπεθαίνει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα Με την ανεργία να εκτοξεύεται σε απίστευτα ποσοστά, είναι απορίας άξιο πώς το Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει δράσεις που υποβιβάζουν και δεν αναδεικνύουν την όποια επιχειρηματική πρωτοβουλία αναλαμβάνεται.

 

Δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποστείλει τα επιμελητήρια όλης της χώρας στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, προκύπτει ότι το 2012 διέκοψαν τη λειτουργία τους 45.023 επιχειρήσεις, ενώ ιδρύθηκαν 40.179.

 

Πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν η κρίση άρχισε να χτυπά την πόρτα των ελληνικών επιχειρήσεων, σχολιάζοντας στοιχεία έρευνας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ο πρόεδρός της Δημήτρης Ασημακόπουλος είχε πει σε μια αποστροφή του λόγου του:«Αλίμονο αν φτάσουμε στο σημείο ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιχειρήσεων που ανοίγουν».

 

Από ότι φαίνεται η εικόνα δε θα ανατραπεί ούτε το 2013 και το ισοζύγιο εγγραφών προς διαγραφές θα παραμείνει αρνητικό. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι διαγραφές εκφράζουν πλέον τη διακοπή της λειτουργίας μιας επιχείρησης σε «πραγματικό χρόνο», καθώς τα μητρώα είναι πλέον συνδεδεμένα με το taxis.

 

Εξαιρετικά μεγάλες είναι, όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι απώλειες που έχει δεχθεί η βιοτεχνία, κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται κατεξοχήν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα στοιχεία των τριών βιοτεχνικών επιμελητηρίων, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, είναι αποκαλυπτικά.

 

Το 2012 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών έφτασαν τις 1.774, ενώ το ίδιο διάστημα διεγράφησαν από το μητρώο του 2.994 επιχειρήσεις. Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης οι διαγραφές ήταν σχεδόν τριπλάσιες από τις εγγραφές και συγκεκριμένα 1.795 διαγραφές έναντι μόλις 644 εγγραφών.

 

Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά οι διαγραφές ήταν περισσότερες κατά 44 σε σχέση με τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων καθόλη τη διάρκεια του 2012. Σε σύνολο 54 επιμελητηρίων που έχουν αποστείλει στοιχεία σχετικά με τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων το 2012, στα 30 εξ αυτών το ισοζύγιο εγγραφών προς διαγραφές είναι αρνητικό, με άλλα λόγια τα «λουκέτα» ήταν περισσότερα από τις νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν.

 

Το Υπουργείο Εργασίας βρίσκει όλο και πιο ευφάνταστους τρόπους να στραγγαλίζει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, όπως ακριβώς, έκανε και με την μικρομεσαία τάξη! Αποφάσισε, μάλιστα, να βάλει λουκέτα εκεί που δε βάζουν μόνοι τους οι επαγγελματίες, χωρίς να προσπαθεί αρχικά ώστε να τους βοηθήσει να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις.

 

Να σταματήσει να τους αντιμετωπίζει όλους σαν φοροφυγάδες και να προσπαθήσει να εντοπίσει τους πραγματικούς φοροφυγάδες!

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.