«Όχι άλλα κόκκινα δάνεια» λέει ο Γ. Ζανιάς χωρίς όμως, να δείχνει την πρόθεση να βάλει ένα τέλος στα θαλασσοδάνεια προς επιχειρηματίες και μη. Το ζήτημα αυτό φαίνεται να έχει τραβήξει και την προσοχή της τρόικας η οποία δηλώνει αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει όλες οι σκανδαλώδεις υποθέσεις που αφορούν το «μεγάλο φαγοπότι» με τα επιχειρηματικά δάνεια.
Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που χορηγήθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αντί να κατευθυνθούν σε επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια, κατέληξαν ως επί το πλείστον σε… προσωπικούς λογαριασμούς, πολλών επιχειρηματιών. Ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ορισμένα από τα ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου…
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Deal, οι άνθρωποι της Τρόικας έχουν «εντοπίσει» ότι τα κεφάλαια που «χάθηκαν» ως δια μαγείας από τα ταμεία των επιχειρήσεων μπορεί να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ ενώ έχουν στη διάθεση τους πολλά στοιχεία. Ετοιμάζουν, μάλιστα, τελεσίγραφο προς τους Έλληνες τραπεζίτες, να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της Τρόικας.
Δε χωρά αμφιβολία ότι ζητούμενο και σε αυτήν την περίπτωση είναι το «πού πήγαν τα λεφτά». Δηλαδή τα κεφάλαια που έδωσαν οι τράπεζες σε ελληνικές αλλά και ορισμένες ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, είτε με τη μορφή της κάλυψης των άμεσων αναγκών (κεφάλαιο κίνησης), είτε δια μέσου της δανειοδότησης με την κλασική έννοια του όρου (επενδυτικοί σκοποί).
Ωστόσο, η σημερινή εικόνα δείχνει, ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που δανειοδοτήθηκαν δεν έκαναν την παραμικρή, ουσιώδη αναπτυξιακή προσπάθεια, με συνέπεια να βρίσκονται σε οικονομικό τέλμα και να δηλώνουν αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους. Σε αντίθεση με τα μεγάλα αφεντικά των εταιριών αυτών, των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί (εντός και εκτός συνόρων) αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο…
Και τώρα, οι άνθρωποι της Τρόικας έχουν εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι είχαν βρει πρόσφορο έδαφος στην άντληση τραπεζικών δανείων πιθανότατα.Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων εκτινάχτηκαν από τα 50,5 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2002, στα …130,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009.
Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, τα επιχειρηματικά δάνεια είχαν υποχωρήσει στα 105,5 δισ. ευρώ, καθώς λόγω της σφοδρής οικονομικής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε πτώχευση και πλέον οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις έχουν κατ’ ουσίαν τερματιστεί. Κατά τα φαινόμενα, ένα σημαντικό κομμάτι των δανείων, πέρασε από τις εταιρίες στους ίδιους τους επιχειρηματίες (με υπερτιμολογημένες εξαγορές, είτε με διάφορα άλλα κόλπα). Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται «τρύπες» στις τράπεζες, που αδυνατούν να εισπράξουν τα δανεικά, ενώ από την άλλη πλευρά, οι προσημειώσεις περιουσιακών στοιχείων δεν είναι ικανές να καλύψουν το ύψος των απαιτήσεων που έχουν «γεννηθεί».
Μόνο που αυτές τις τρύπες δεν επιδιώκουν να τις καλύψουν συγκεντρώνοντας όσα τους «έφαγαν» οι μεγαολοφειλέτες για αυτό και ξεσπούν στον δανειολήπτη και τον χαμηλόμισθο που μπορούν να «βάλουν στο χέρι».
Και αφού έτσι βοήθησες στην “ανάπτυξη” παρακαλάς τους τραπεζίτες να ανοίξουν τις στρόφιγγες των δανείων…
Danioliptes.gr