Μάθανε ότι διαψεύδονται, πλάκωσε και το ΚΕΠΕ. Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το ίδρυμα που αποτελεί τον βασικό οικονομικό σύμβουλο του ΥΠΟΙΚ άδειασε μεγαλοπρεπώς τον υπουργό Οικονομικών.
Τι μας λέει το ΚΕΠΕ; Περίπου ό,τι και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής:
● Μηδενική ανάπτυξη το 2014 – αντίθετα η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη 0,6%.
● Η ανεργία θα αυξηθεί στο 29,3% (από 27,6% το 2013). Το ΚΕΠΕ αποδίδει την αυξητική τάση της ανεργίας στην παρατεταμένη ύφεση και τη συνεχιζόμενη λιτότητα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στη «συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης» της Ελλάδας και στην αδυναμία «ταχείας αναδιάρθρωσης και προσαρμογής των οικονομικών δομών σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο».
Να θυμίσουμε εδώ απλώς ότι η κυβερνησάρα μας, με προεξάρχοντα τον τρομερό Βρούτση, μας έχει ταράξει στα περί μείωσης του… ρυθμού αύξησης της ανεργίας.
Οι προβλέψεις της τριμηνιαίας έκθεσης του ΚΕΠΕ είναι κατά τι θετικότερες από τις ακόμη χειρότερες του προηγούμενου τριμήνου (ως προς την ανάπτυξη), αλλά δεν παύουν να είναι μαύρες και, κυρίως, πιο απαισιόδοξες από αυτές του ΥΠΟΙΚ και της τρόικας. Επομένως συνιστούν χαστούκι όχι μόνο επειδή καταρρίπτουν τις ανοησίες περί ανάκαμψης, αλλά και διότι φωτογραφίζουν μια ακόμη κατάμαυρη χρονιά για τον ελληνικό λαό.
Την ίδια ώρα Βενιζέλος και Στουρνάρας ξορκίζουν τα νέα μέτρα, παρότι ξέρουν ότι δεν μπορούν να τα αποφύγουν. Άλλωστε ήδη τα χθεσινά ρεπορτάζ από την Κομισιόν ανέφεραν ότι στην Ευρώπη επικρατεί εκνευρισμός από το «όχι νέα μέτρα» της κυβέρνησης, καθώς, παρότι ο Στουρνάρας το αρνείται, στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014 φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.
Για την κάλυψη αυτού του κενού θεωρούν αναγκαία τη λήψη «στοχευμένων» και όχι «οριζόντιων» μέτρων (λένε δηλαδή όχι σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ακριβώς την ώρα που ο Βρούτσης αναγγέλλει νέες μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ και το ΥΠΟΙΚ «διαρρέει» ότι θα θιγούν ακόμη και συντάξεις κάτω από τα 800 ευρώ).
Η Κομισιόν, όμως, λέει κάτι ακόμη: Ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διαχειριστεί σωστά τις δυνατότητες του Κοινωνικού Ταμείου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων.
Λέει επίσης ότι οι τράπεζες, παρότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν, δεν παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις, την ώρα μάλιστα που διαπιστώνει ότι «αν δεν δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επιστροφή στην ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολη».
Όμως όλα αυτά απαιτούν δουλειά. Απαιτούν λειτουργούντες θεσμούς και κρατικούς μηχανισμούς. Απαιτούν σχεδιασμό και ικανότητα. Απαιτούν, πάνω απ’ όλα, πολιτική βούληση, η οποία δυστυχώς κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση: όχι μόνο οι μικρομεσαίοι εγκαταλείπονται στον τυφώνα της κρίσης, αλλά το μοναδικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης περιστρέφεται γύρω από το πέρασμα των ιδιωτικοποιούμενων στοιχείων της εθνικής περιουσίας – με πολιτικές εντολές μάλιστα – στα χέρια «φιλικών» προς την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. επιχειρηματιών εντός και εκτός Ελλάδος.
Χθες σημειώναμε ότι η κυβέρνηση, στα μάτια των δανειστών και των επιτηρητών, είναι ένας κακός μαθητής, αφού ο ρυθμός λεηλασίας της χώρας δεν είναι ο επιθυμητός.
Η τραγωδία αυτής της κυβέρνησης όμως είναι ότι τώρα εγκαλείται ως κακός μαθητής ακόμη και στα ελάχιστα «αντίμετρα», στις… «ασπιρίνες» που οι δανειστές και η τρόικά τους προσπαθούν να δώσουν στη βαρύτατα τραυματισμένη ελληνική κοινωνία.
Ομολογουμένως ο συνδυασμός δουλικότητας προς τους δανειστές, άσφαιρων δήθεν διαπραγματευτικών πυρών, ανικανότητας στα στοιχειώδη, κατάρρευσης του κράτους και των μηχανισμών του, αδιαφορίας για την τύχη της επιχειρηματικότητας, διαπλοκής με συμφέροντα και έλλειψης εθνικού σχεδιασμού είναι… κολασμένος.
Σε κάθε περίπτωση παραπέμπει στην πρόβλεψη Στουρνάρα περί… Κόλασης μέχρι τον Ιούνιο, αλλά μάλλον η χρονική περιγραφή που θέτει ο υπουργός είναι μάλλον «στενή». Η Κόλαση επί κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου και Στουρνάρα είναι εδώ και θα παραμείνει πολύ καιρό ακόμη. Ως εκ τούτου μπορούμε όλοι μαζί να ανακράξουμε ελαφρώς παραποιημένο το προεκλογικό σύνθημα της Ν.Δ.: «HELLas – HELLas – Αντώνης Σαμαράς»!
Σταύρος Χριστακόπουλος από topontiki