του Άγγελου Αγγελίδη
Όταν το 2001, κάλυπτα δημοσιογραφικά τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ αλβανών και σλάβων στα Σκόπια, η μοναδική εύθυμη στιγμή ήταν όταν έβλεπα τους στρατιώτες της χώρας. Ήξερα ότι οι αλβανοί ήταν αντάρτες, είχαν οχυρωθεί στα βουνά περιμετρικά του Τετόβου και με τη βοήθεια της “μητέρας” Αλβανίας βομβάρδιζαν τον σλαβόφωνο τακτικό στρατό. Επομένως, είχαν πάρει τα όπλα φορώντας ότι είχε ο καθένας…
Οι (ο Θεός να τις κάνει) Ένοπλες Δυνάμεις της (λέμε τώρα) οργανωμένης χώρας διέθεταν ένα στρατόπεδο στην είσοδο του Τετόβου, το οποίο όμως έμενε κλειστό καθώς ήταν μέσα στην εμβέλεια των όλμων που εκτόξευαν οι αλβανοί αντάρτες. Έτσι, κάθε πρωί ο στρατός μεταφέρονταν από την πρωτεύουσα Σκόπια, στο πεδίο των μαχών, δηλαδή 33 χιλιόμετρα δυτικά, στο Τέτοβο. Η μεταφορά γινόταν “οργανωμένα”. Δηλαδή, είτε με το ΚΤΕΛ, είτε με τα ΙΧ των στρατιωτών, οι οποίοι κρατώντας το όπλο τους έμπαιναν στα λεωφορεία ή οδηγούσαν το αυτοκίνητό τους. Όμως, αυτή δεν ήταν η εύθυμη εικόνα, της όλης κατάστασης. Το αστείο στιγμιότυπο ήταν να έβλεπες πως ήταν ντυμένοι οι στρατιώτες. Καθώς η χώρα ήταν φτωχή, δεν είχε χρήματα να τους ντύσει όλους. Έτσι, υπήρχαν στρατιώτες που φορούσαν τζην παντελόνι, αθλητικά παπούτσια, πολύχρωμα πουλόβερ και… σακάκι! Πραγματικό τσίρκο.
Τότε, απομυθοποιήθηκε στα μάτια μου η χώρα. Πλέον, όποτε ακούω για το κράτος των Σκοπίων και διάφορα αλυτρωτικά κουραφέξαλα, έρχεται πάντα στο μυαλό μου η εικόνα των στρατιωτών-παλιάτσων.
Πέρασαν 12 χρόνια από τον εμφύλιο των Σκοπίων. Η Ελλάδα ανέβηκε ψηλά και έπεσε με πάταγο όταν χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση. Αλλά εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η χώρα μας βρίσκεται τουλάχιστον ένα σκαλί ψηλότερα από τους βαλκάνιους γείτονές της, σε ότι αφορά τις υποδομές και το επίπεδο διαβίωσης. Ακόμη και εν μέσω κρίσης…
Επομένως, η είδηση ότι με υπόμνημα που φέρεται ότι μοιράστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Θήβας αυτή την εβδομάδα, αναστέλλεται η παροχή συγκεκριμένων ειδών ρουχισμού στους νεοσύλλεκτους της ΣΤ΄ ΕΣΣΟ, της τελευταίας σειράς στρατεύσιμων που παρουσιάζονται το 2013, αποτέλεσε γροθιά στο στομάχι μου.
Ειδικότερα, ο στρατός δεν θα παρέχει στους φαντάρους τα καθιερωμένα αθλητικά υποδήματα, αθλητικές φόρμες, αθλητικές κάλτσες, σαγιονάρες και πουλόβερ, ενώ αντί για δύο πετσέτες προσώπου-λουτρού, θα τους δίνεται μία. Ουδείς ακόμη έχει δει από κοντά το συγκεκριμένο έγγραφο, καθώς το πρώτο επισκεπτήριο πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο. Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα είδη δεν μοιράστηκαν ούτε στα κέντρα εκπαίδευσης του Ναυπλίου και της Τρίπολης.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από καταγγελίες νεοσύλλεκτων, δεν έχει υπάρξει ενημέρωση ως προς το εάν θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την αγορά των συγκεκριμένων ειδών.
Πηγές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού υποβαθμίζουν το γεγονός, αναφέροντας ότι έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα λόγω περικοπών, αλλά και λόγω «εμπλοκών» στην Κεντρική Αρχή Προμηθειών, όπου πολλοί διαγωνισμοί καθυστερούν. Πάντως τονίζουν ότι «οι φαντάροι παίρνουν όλα τα βασικά είδη».
Οπως λένε, μη απαραίτητα είδη όπως οι σαγιονάρες δεν διανέμονται πλέον, ωστόσο πουλόβερ μοιράζονται σε όλους τους στρατιώτες. Σημειώνεται ότι η λίστα με τα είδη που χορηγούνται στους νεοσύλλεκτους στη Μονάδα Κατάταξης όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ, περιλαμβάνει πετσέτες, σάκο ιματισμού, σαπουνοθήκη, ζώνη, πλακίδια ταυτοτήτων, αλυσίδες ταυτοτήτων, ωτοασπίδες, ελληνική σημαία, οπλόσημο, υδροδοχείο, πηλήκια ασκήσεων, στολή ασκήσεων, τζάκετ παραλλαγής, μπερέ, εσωτερική άνω και κάτω επένδυση, μπλούζα παραλλαγής, κάλτσες μάλλινες και άρβυλα.
Νομίζω ότι οι όροι τείνουν να αντιστραφούν. Σα να βλέπω μπροστά μου την εικόνα των Σκοπιανών τουριστών να χαζεύουν και να χλευάζουν τους έλληνες φαντάρους, οι οποίοι θα ντύνονται με ότι ρούχα τους στέλνει η οικογένειά τους.
Δυστυχώς, εκεί έχει φτάσει η κατάσταση. Μία πραγματική κατάντια για τη χώρα μας, η οποία πάντα περηφανευόταν για τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Η κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα στη χώρα. Όμως, δύο κλάδοι -θεωρώ- ότι θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί: η εξωτερική πολιτική και η άμυνα. Χωρίς αυτά τα δύο, δεν είσαι σοβαρή χώρα!
Danioliptes.gr