Πρόστιμα σε 6 τράπεζες για το σκάνδαλο του Euribor – Οι ελληνικές πώς τη γλίτωσαν;

Στο ποσό – ρεκόρ του 1,7 δισ. ευρώ θα ανέλθουν τα πρόστιμα που θα επιβάλλει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια ομάδα τραπεζών για χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.

 

Τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την Επιτροπή αφορούν την προσπάθεια των τραπεζών να επηρεάσουν την τιμή του Euribor. Η Ε.Ε. αναμένεται να καταλήξει στη διαπίστωση ότι μια ομάδα τραπεζών παραβίασε τη νομοθεσία της Ε.Ε. που απαγορεύει τα καρτέλ και τη συντονισμένη συμπεριφορά.

 

Οι έρευνες της Ε.Ε. έχουν στο στόχαστρο τη γερμανική Deutsche Bank, τις γαλλικές Societe Generale και Credit Agricole, τις βρετανικές HSBC και RBS, αλλά και την αμερικανική JPMorgan. Όπως διαπιστώνει κανείς, καμία ελληνική τράπεζα δεν βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Πώς τη γλίτωσαν πάλι;

 

Εάν το ποσό του προστίμου δεν μεταβληθεί, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή για καταστρατήγηση του ανταγωνισμού που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατηγορία για τη χειραγώγηση επιτοκίων αφορά, εκτός από το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου Libor, το διατραπεζικό επιτόκιο του Τόκιο και τα αντίστοιχα επιτόκια της Ευρωζώνης.

 

Τα επιτόκια αυτά χρησιμοποιούνται ως βάση για την τιμολόγηση ενός μεγάλου φάσματος στοιχείων ενεργητικού αξίας εκατοντάδων τρισ. δολαρίων, από στεγαστικά δάνεια έως παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, στη Deutsche Bank επιβλήθηκε πρόστιμο 725 εκατ. ευρώ, που είναι και το μεγαλύτερο στη συγκεκριμένη υπόθεση. Στη Societe Generale επιβλήθηκε πρόστιμο 446 εκατ. ευρώ, στην RBS 391 εκατ. ευρώ και στην JPMorgan 80 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

«Αυτό που σοκάρει όσον αφορά τα σκάνδαλα των επιτοκίων Libor και Euribor δεν είναι μόνο η χειραγώγηση των δεικτών αναφοράς, η οποία αντιμετωπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τις εποπτικές χρηματοπιστωτικές Αρχές, αλλά επίσης η συνεννόηση μεταξύ τραπεζών που υποτίθεται ότι ανταγωνίζονται μεταξύ τους», αναφέρει ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια στην ανακοίνωση.

 

Οι εποπτικές Αρχές ανά τον κόσμο εξετάζουν, εάν περισσότερες από μία δεκάδα τραπεζών, περιλαμβανομένων της Deutsche Bank και της JPMorgan, συνεννοήθηκαν για να χειραγωγήσουν τα επιτόκια αναφοράς για να συγκαλύψουν το πραγματικό κόστος δανεισμού τους. Τα πρόστιμα σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν υπερβεί τα 3,7 δισ. δολάρια πριν από τη σημερινή απόφαση, αλλά το κόστος για τις τράπεζες μπορεί να αυξηθεί, καθώς αντιμετωπίζουν διώξεις σε όλο τον κόσμο. Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει τη διαπίστωση της ευθύνης (των τραπεζών), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αστικές αγωγές.

 

Διαβάστε σχετικά

Το σκάνδαλο Euribor «καίει» τραπεζικούς κολοσσούς. Στον αφρό οι τραπεζίτες στην Ελλάδα

 

Danioliptes.gr